Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Akhisar-Beşiktaş maçı yazar yorumları - Beşiktaş Haberleri

        3 ATIBA OLDU

        KARTAL YİĞİT

        Beşiktaş öyle bir düzeyde ki tempoyu ve kontrolü tamamen kendi belirliyor. Golü atıyor tempo düşüyor, rakip baskı kuruyor, tempo yükseliyor. Dün de Akhisar önünde böyle bir Beşiktaş izledik.

        Talisca’nın erken golü sonrası pozisyon zenginliği göremedik Siyah-Beyazlılar’dan. Akhisar ise ilk yarının sonlarına doğru iyice yüklendi, uzaktan şutlar veya Beşiktaş savunmasının yerleşmediği anlarda ani ataklarla gol aradı. Beşiktaş bu arada baktı ki sıkıntı olacak, yine gaza bastı. Quaresma’nın düşürülmesiyle kazanılan serbest vuruş gol oldu, rahatladılar. İkinci gol sonrası ise ister istemez Akhisar’ın gardı düştü. Dünkü maçta dikkat çeken en önemli nokta Gökhan İnler’in performansıydı.

        Beşiktaş‘ta bir Atiba vardı, şimdi belki 3 oldu! Gökhan İnler gün geçtikçe takımın lideri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu 90 dakikada değişik bir rol üstlendi Gökhan... Atiba her zamankinin aksine biraz daha öndeydi. İnler ise onun arkasını topladı. Atiba belki bu yüzden eskisi gibi görülmemiş olabilir ancak durum öyle değil. Atiba ile Gökhan muazzam bir ikili oluşturdular. Daha önce de yazmıştım, bu ikiliden ne top ne adam geçer! Beşiktaş’ın maç boyu rakibine bazı anlar dışında pozisyon vermemesinin ana nedeni de bu.

        Savunma kötü değil ama çok iş düşmemesinin en büyük faktörü Gökhan ile Atiba’nın kusursuz mücadelesi.

        Cenk Tosun ortaları seven bir santrfor. Ancak kanatlar etkisiz kalınca istediğini yapamadı. Olcay her zamanki gibi çalışkandı ama o bölgeden öldürücü orta göremedik. Aynısını Quaresma için de söylemeliyiz. Milli takımdan döndükten sonra sanki ona bir haller olmuş. 2. golde kazandırdığı serbest atışı dışında çok varlık gösteremedi.

        Talisca gollerine devam ediyor. Gizli bir forvet gibi oynadı. İleride baskı yapmaya çalıştı, Gökhan’ın ara pasında da rakibin çözülmesini sağlayan golü attı. Sol kanatta bile oynayarak çok yönlü olduğunu gösterdi. Bilekleri ipek gibi ama hala fizik olarak hazır değil.

        Fabricio oynadığı maçlarda kusursuzdu. Özellikle Tolga’da yaşanan yan top kabusu görülmedi. Güven veriyor ama Tolga’ya da haksızlık edilmemesi gerek. Öyle ya da böyle bu kaleci ile Beşiktaş geçen sezon şampiyonluk kazandı. Taraftarın bu bilinçle hareket etmesi gerek.

        Beşiktaş yıllardır kabus gördüğü Akhisar deplasmanından bu kez güle oynaya döndü. Bunda da Akhisar’ın “ruhunu kaybetmiş” olmasını baş neden olarak görebiliriz. Büyüklere kök söktüren Akhisar gitmiş çok kolay bir deplasman gelmiş. Tolunay Kafkas’ın işi zor. Bir seri yakalanmazsa bu moral bozukluğu ile henüz erken olmasına rağmen korkulu rüya görebilirler.

        KARTAL ÇOK BAŞKA

        Beşiktaş öyle bir takım oldu ki ipler hep onun elinde. Kontrol, tempo, pozisyon... Stoper sıkıntısı hep konuşuluyor ama Gökhan-Atiba savunmaya pek iş bırakmıyor.

        AKHİSAR İÇİN ALARM

        Ege ekibinin gidişatı iyi değil. Buna bir çare bulunmalı. Böyle giderse Tolunay hoca da hastayı ayağa kaldıramaz. Aman dikkat!

        TALISCA'NIN ADIMLARI

        ALİ GÜLTİKEN

        Akhisar, Beşiktaş için bu maça kadar olan ‘zor deplasman’ statüsünü kaybetti. Her şeyin bir ilki var. Hiçbir şey de sonsuz değil. Beşiktaş’ın var olan takım düzeni, felsefesi dün itibariyle bu zorluğu da aştı. Maçın başından itibaren parlayan bir ışık olarak Talisca’yı gördük. 5. dakikada girdiği pozsiyonlarla golün sinyallerini öncesinden verdi. Çok yönlü bir oyuncu. Hem orta alanın içerisinde hem de kanatlarda oynayabileceğini bu maçta çok daha net bir şekilde gördük. Nitekim Şenol Hoca da birkaç defa oyun içerisinde pozisyonlarını değiştirerek taktik silahı olarak Talisca’yı kullandı.

        Talisca’nın ayağından gelen erken gol, maçın dengesini bir anda değiştirdi. Çünkü Akhisar, ligin topa en az sahip olarak oynayan takımlarından. Savunma özellikleriyle öne çıkıyorlardı. Fakat Beşiktaş yakaladığı erken golle maçın dengesini zaten eline aldı. Ligde topa en çok sahip olan takımlardan biri olan Beşiktaş’a karşı bu yapıdaki takımın bu dezavantajdan kurtulabilmesi mümkün olmadı. Beşiktaş da zaten buna izin vermedi. Maçın temposunu da istediği gibi yönetti. Hele bulduğu ikinci golden sonra iş daha da net hale geldi.

        Beşiktaş’ın etkili ayakları var. Caner Erkin ve Gökhan Gönül ile kanatlarda etkili olabiliyor. Talisca, Gökhan İnler ve Atiba ile orta alanda sonradan oyuna giren Tolgay’la bu işi de basit ve gayet ustaca yaptı.

        Beşiktaş akışkan bir takım. Ne oynadığını bilen, felsefesi olan ve oyuncuların inisiyatif kullanabildiği oyunun genel dengesini elinde tutabilen bir takım. Yüklendiğinde çok rahat gol pozisyonu üretilen bir takım. Bunu kadrosuna yeni kattığı oyuncularıyla da aynı şekilde devam ettiriyor. Bu sezon kadroya dahil olan Fabri, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Talisca sanki uzun zamandır bu takımın oyuncusuymuş gibi sahada yer aldılar. Hatta bu etkili sonuca imza attılar.

        Üst üste maç oynamak kolay değil. Hem Avrupa’da hem de lig oynarken bir yandan da başarı grafiğini yukarıda tutmak önemli bir iş. Bunu yaparken değişik oyuncularla oynayarak bu başarılara imza atmak da ayrıca bir iş. Beşiktaş bu sezon başlangıcı dönüşümü oldukça başarılı bir şekilde yapmaya devam ediyor. Akhisar, herkes için zor bir deplasman. Oyunu ne kadar basit ve savunma ağırlıklı oynamaya çalışsalar da ligde göz kamaştırıcı başarı çizgileri ortada. Bu tür dirençli bir takıma karşı maçı erken çözmek ve zoru kolay hale getirmek Beşiktaş’ın hanesine yeni bir artı olarak yazılmaya hak ediyor.

        ERKEN GELEN GOL

        Beşiktaş’ın golü erken bulmuş olması oyunun temposunu dönem dönem düşürmesine de olanak verdi. Bu oyun kontrolü açısında güzeldi. Ama topun ceza alanına fazla girmemesi Cenk açısından bir golcü olarak pek memnuniyet verici olmadı.

        FABRİ GÜVEN VERDİ

        Fabri’nin gol yemeden maçı bitirmiş olması, güven tazelemek açısından iyi bir kazanım oldu.

        TOSIC'İN MÜDAHALESİ FAULDÜ

        BÜLENT YAVUZ

        Hakem Bülent Yıldırım, sezona fırtına gibi başlamıştı ve öyle de devam ediyordu. Ta ki bu maça kadar... Bu maçta sanki nazar değdi. Müsabakada hakem ile ilgili konuşacağımız birkaç pozisyon var. Öncelikle müsbakanın 19. dakikasında Vaz Te-Gökhan Gönül mücadelesi ev sahibi takımda penaltı diye beklenti yarattı ancak hakemin devam kararı doğruydu. 52. dakikada Rodallega, faul yaparak Marcelo’dan topu söktü ancak gol yapamadı. Gol olsa hakemin başı ağrırdı. En çok konuşulan pozisyon ise 84. dakikada Tosic ile Muğdat arasında yaşandı. Akhisarlı oyuncu topu söktü ve Beşiktaş kalesine yöneldi. Tosic kaybettiği topu rakibi almasın diye eliyle ayağına müdahale ederek Muğdat’ı düşürdü. Hakem Bülent Yıldırım, bu pozisyonda herhangi bir suç unsuru görmedi ki devam kararı verdi. Oysa ki pozisyon net bir fauldü. Bariz gol şansı var mıydı, tartışılır. Ancak minimum sarı kart ve faul olması gerekirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ