Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Unutulmaz Beşiktaş-Galatasaray derbileri - Galatasaray Haberleri
        1

        5 ARALIK 1992 Beşiktaş-Galatasaray: 1-3

        NAMAĞLUBİYET SERİSİ SONA ERDİ
        1990-91 sezonunun 25. haftasında Gençlerbirliği’ne 2-0 yenilen Beşiktaş’ın, tam 48 maçtır bileği bükülmüyordu. Son 3 yılın şampiyonu Siyah-Beyazlılar bu konuda Milan ve Boca Juniors ile yarışırken, Galatasaray ise sezon başında takımın başına getirilen tecrübeli Alman hoca Karl Heinz Feldkamp’la, Beşiktaş’ın saltanatını yıkmak istiyordu.

        2

        Maça hızlı başlayan ve öne geçen Beşiktaş olsa da Sarı-Kırmızılı ekip buna 3 golle yanıt verince, Siyah-Beyazlılar önce yenilmezliği, sezon sonunda da şampiyonluğu kaybediyordu. Bu maçın akıllarda kalan bir diğer yönü ise Galatasaraylı Muhammet Altıntaş’ın bu karşılaşmanın bir hafta sonrasında talihsiz bir trafik kazası geçirmesiydi.

        3

        7 MAYIS 2006 Beşiktaş-Galatasaray: 1-2

        KABZE CORDOBA'YI YAKTI
        Şampiyonluk için Fenerbahçe ile nefes nefese yarışan Galatasaray bitime bir hafta kala zorlu İnönü virajındaydı. Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören’in kısa süre önce yapmış olduğu “Gönlüm ligi Galatasaray’ın kazanmasından yana” açıklaması maçı daha da ilginç bir hale getiriyordu. Beşiktaşlı taraftarlar ise bu mücadeleyi şampiyonluğun averajla Galatasaray’a kaptırıldığı 1992-93 sezonunun rövanşı niteliğinde görüyordu. Kıran kırana geçen maçın son saniyelerinde sahneye çıkan Hasan Kabze galibiyet golünü ağlara yollayarak umutları son haftaya taşıdı.

        4

        Son hafta Fenerbahçe Denizli’de puan kaybedince Sarı-Kırmızılı ekip uzun yıllar unutulmayacak bir şampiyonluğa imza atacaktı. Maçın üzücü tarafı ise Kabze’nin golü öncesi topu eliyle oyuna sokarken yanlış pas vererek rakibin pozisyon bulmasını sağlayan Cordoba’nın başına gelenler olacaktı. Siyah-Beyazlı ekibin kalesini uzun süre başarıyla koruyan Kolombiyalı, çirkin suçlamalar eşliğinde ülkemizde veda edecekti.

        5

        8 ARALIK 2002 Galatasaray-Beşiktaş: 0-1

        'DELİ İBO' SAĞINI ÇALIŞTIRDI
        Galatasaray bu maçtan da galip ayrılırsa kendi sahasında üst üste kazanma rekorunu Boca Juniors’tan devralacaktı. Bir sezon önce aynı rekora çok yaklaşan Fenerbahçe’nin hevesini kursağında bırakan Siyah-Beyazlılar bu kez de Galatasaray’ı deviriyordu.

        6

        Rekorun, tabiri yerindeyse sahada sadece yürümek için kullandığı sağ ayağıyla gol atan İbrahim Üzülmez tarafından engellenmesi ise çok şaşırtıcı bir durum olmuştu.

        7

        30 HAZİRAN 1940 Galatasaray-Beşiktaş: 9-2

        BİR MAÇTA TAM 5 GOL
        İki takım arasındaki en farklı skor bir Milli Küme maçında alındı. Şeref Stadı’nda 6 bin kişinin izlediği randevuya damgasını, bir Galatasaray efsanesi olan Gündüz Kılıç vuracaktı.

        8

        3’ü ayakla, 2’si kafayla tam 5 gol kaydeden Baba Gündüz derbilerde halen kırılamayan bir rekora imza atacaktı. Siyah-Beyazlı takımın kalecilerini kariyerinde toplam 20 kez üzerek de tarihe geçen Gündüz Kılıç’ın teknik direktörlük kariyerinin son yılında Beşiktaş’ı çalıştırdığını da hatırlatalım.

        9

        9 MAYIS 1992 Beşiktaş-Galatasaray: 4-3

        BEŞİKTAŞ'IN ÜST ÜSTE 3. ŞAMPİYONLUĞU
        91-92 sezonunda taraftarının önünde şampiyonluk turunu atan Kara Kartal'a hem derbi zaferini hem de şampiyonluğu getiren maç nefesleri kesmişti. Evinde G.Saray'ı ağırlayan Siyah-Beyazlılar'a galibiyeti getiren goller Sergen, Ali ve Şifo Mehmet'den gelmişti.

        10

        6 KASIM 1955 Beşiktaş-Galatasaray: 5-4

        KALECİLERİ AĞLATAN MAÇ
        Henüz Türkiye Ligi’nin kurulmadığı, yerel ligler döneminin efsane maçı. İstanbul Ligi’nin 4. haftasında Galatasaray 2-0 öne geçiyor, devre 2-2 bitiyor. 58. dakikada 4-2 yeni duruma düşen Beşiktaş son 13 dakikada üç gol birden bulup sahadan galip ayrılıyor.

        11

        Maç sonunda Beşiktaş kalecisi Bülent Gürbüz ile Galatasaray kalecisi Turgay Şeren yedikleri gollerin üzüntüsüyle hüngür hüngür ağlıyor.

        12

        18 TEMMUZ 1997 Beşiktaş-Galatasaray: 0-6

        İNÖNÜ'DE TARİHİ FARK
        Galatasaray, TSYD Kupası’nda İnönü’de Beşiktaş’la karşılaşıyordu. Bu kupanın oynanmaması gerektiğini düşünen Beşiktaş Teknik Direktörü Toshack, uğraşları sonuç vermeyince protesto olarak sahaya yedek kadroyu sürmüştü. Galatasaray ise ideale yakın bir onbirle sahadaydı.

        13

        İlk 45 dakikayı 2-0 yenik kapatan Beşiktaş ikinci yarının başında 10 kişi de kalınca ortaya derbilerde ender görülen bir skor çıkıyor ve Sarı-Kırmızılılar Adrian Ilie’nin hat-trick yaptığı maçta sahadan 6-0 galip ayrılıyordu. Toshack’ın protesto ettiği bu kupa 1999-2000 sezonunun ardından üç büyük takımın da ortak kararıyla tedavülden kalkıyordu.

        14

        20 NİSAN 1991 Galatasaray-Beşiktaş : 2-3

        SİYAHTAN BEYAZA...
        Ligin bitimine dört hafta kala Beşiktaş, Galatasaray’ın bir puan önünde lider durumda bulunuyordu. Derbide alınacak galibiyet Beşiktaş’a büyük bir avantaj sağlarken, Galatasaray ise kazanması halinde liderliği ele geçirecekti. Kritik mücadelede Beşiktaş 2-0 yenik duruma düşmesine rağmen müthiş bir geri dönüşe imza atarak sahadan 3-2’lik galibiyetle ayrılınca, Gordon Milne’in üst üste ikinci şampiyonluğunun önü açıldı.

        15

        Beşiktaş iki hafta sonra bir diğer ezeli rakibi Fenerbahçe’yi de mağlup ederek şampiyonluğunu ilan etmeyi başardı. Sezon boyunca 30 maçta tek yenilgi bile alınmaması Siyah-Beyazlı taraftarlar ve camia için bu şampiyonluğu çok daha anlamlı hale getiriyordu.

        16

        25 MAYIS 2003 Beşiktaş-Galatasaray: 1-0

        LUCESCU HER YERDE ŞAMPİYON
        100. yılında şampiyonluğu hedefleyen Beşiktaş, ligin bitimine bir hafta kala takipçisi Galatasaray’ı ağırlıyordu. 5 puanlık fark Beşiktaş’a beraberliğin dahi şampiyonluk için yeteceğini müjdeliyordu. Son dakikada sahneye çıkan Sergen 7 yıllık özlemi bitiren golü ağlara yolladığında İnönü’de deyim yerindeyse yer yerinden oynadı.

        17

        Beşiktaş o sezon ezeli rakipleriyle yaptığı 4. derbiyi de kazanırken, bu derbilerde kalesinde gol bile görmedi. Lucescu ise bir sezon önce şampiyonluğa rağmen görevine son verilen G.Saray’da yaşadığı sevince, bu kez Beşiktaş’ın başında G.Saray’ı yenerek ulaşıyordu.

        18

        8 NİSAN 1998 Galatasaray-Beşiktaş: 1-1 (2-4)

        ŞAMPİYONU PENALTILAR BELİRLEDİ
        O dönemde uygulanan sisteme göre çift maç üzerinden oynanan Türkiye Kupası finali Galatasaray ve Beşiktaş’ı karşı karşıya getirmişti. Finalin İnönü’deki ayağı 1-1’lik eşitlikle sonuçlanırken rövanşta Şifo Mehmet’in muhteşem röveşatası Beşiktaş’ı öne geçiriyordu.

        19

        Sarı-Kırmızılılar’ın Arif’le bulduğu gol karşılaşmayı uzatmalara taşırken, uzatmalarda başka gol olmayınca kupanın sahibini seri penaltı vuruşları belirledi. Genç kaleci Fevzi Tuncay Hagi’nin vuruşunu harika bir refleksle çıkarırken, penaltılarda dörtte dört yapan Beşiktaş, 1997-98 sezonunda Türkiye Kupası’nı müzesine götürüyordu.

        20

        14 NİSAN 2000 Beşiktaş-Galatasaray: 1-1

        FEVZİ ŞAMPİYONLUĞU ISKALADI
        Bitime 6 hafta kala 6 puanlık farkı indirme fırsatı yakalayan Beşiktaş, 29’da Şifo Mehmet’le golü buldu. Beşiktaş tribünlerindeki coşku maçın bitimine kısa bir süre kala hüzne dönüşmüştü.

        21

        Dakikalar 80’i gösterdiğinde Halilagic’in geri pasını zeminin de azizliğiyle ayağının altından kaçıran Fevzi Tuncay ligin kaderini belirledi. Fevzi’nin eşi Yeşim’in gözyaşları manşetleri süslerken, Beşiktaş çalıştırıcısı Briegel ise suçu çim bakıcısının üzerine yıkacaktı.

        22

        1 MART 1998 Galatasaray-Beşiktaş: 3-2

        BİR YILDIZ DOĞUYOR
        Hagi’nin unutulmaz frikik gollerinden biriyle başlayan gol düellosunda Galatasaray Hakan Ünsal’la bir gol daha bulmuş, Beşiktaş ise Şifo Mehmet’le rakibine 2 kez yanıt vermeyi başarmıştı.

        23

        Karşılaşmanın 77. dakikasında ise futbolseverler yeni bir yıldız adayını daha yakından tanıma fırsatı bulacaktı. Henüz 17 yaşındaki Emre Belözoğlu attığı şık golle Sarı-Kırmızılı ekibe galibiyeti getirerek ‘adam olacak çocuk’ olduğunu haykıracaktı.

        24

        4 NİSAN 2004 Galatasaray-Beşiktaş: 1-2

        'ALİ AYDIN HAKEMLİĞİ BIRAKACAK'
        Şampiyonluk yarışında Fenerbahçe’nin gerisinde kalan Beşiktaş, zorlu derbide Olimpiyat Stadı’nda Galatasaray karşısındaydı. İlk 45 dakikayı Galatasaray 1-0 önde kapatmıştı.

        25

        İkinci yarıda karşılaşmanın hakemi Ali Aydın, 2 sezon önce Fenerbahçe derbisinde 4 futbolcusuna kırmızı kart çıkardığı Galatasaray aleyhine bu kez de ‘komik’ 2 penaltı kararı verince Sarı-Kırmızılı camia, Ali Aydın ve federasyona karşı isyan bayrağı açıyordu. Maçtan sonra Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın “Ali Aydın hakemliği bırakacak” derken, Aydın bu sözden 3 gün sonra bir basın toplantısıyla düdüğünü astığını açıkladı.

        26

        20 NİSAN 1997 Beşiktaş-Galatasaray: 1-1

        ÇAKAR TEZAHÜRATININ DOĞUŞU
        Beşiktaş’ın şampiyonluk umutlarını sürdürebilmesi için mutlaka kazanması gerekiyordu. O dönemde tribünlerin en favori ismi olan Nijeryalı yıldız Daniel Amokachi 32’de Beşiktaş’ı öne geçirdi. Fakat aynı Amokachi 64’te takımını 10 kişi bıraktı. Vedat’ın da kırmızı kart görerek oyundan atılması sayıları eşitledi.

        27

        Bitime 4 dakika kala Beşiktaş ceza sahasında yaşanan Alpay-Hakan Şükür mücadelesinde Hakan yerde kalınca hakem Ahmet Çakar penaltı noktasını gösterdi ve topun başına geçen usta ayak Hagi skoru eşitledi. Ahmet Çakar’ın haksız bir penaltı düdüğü çaldığını düşünen Beşiktaş tribünleri ise Çakar ve Galatasaray aleyhine uzun yıllar söylenecek bir tezahürat besteledi.

        28

        29 EYLÜL 2007 Galatasaray-Beşiktaş: 2-1

        SESSİZ, SEDASIZ, ŞÜKÜR'SÜZ, LİNCOLN'SÜZ
        Galatasaray’ın bir yıl önce aldığı 5 maçlık cezanın bir sonraki sezona sarkmasıyla bu zorlu mücadele, tarihe “Seyircisiz oynanan ilk derbi” şeklinde geçiyordu. Takımın yıldız isimlerinden, Hakan Şükür ve Lincoln’ün maçtan önceki gece tesislerde misafir ağırladıkları gerekçesiyle Kalli tarafından kadro dışı bırakılmaları Cimbom’da işlerin karışmasına sebep olmuştu.

        29

        İlerleyen haftalarda çok konuşulacak bu karara ve seyirci avantajını kullanamayacak olmasına rağmen Aslan karşılaşmayı Hakan Balta ve Nonda’nın golleriyle kazanarak ezeli rakibine ligdeki ilk yenilgisini tattırmış oluyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ