Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Gökhan Zan ve Ali Gültiken'den derbi yorumu - Galatasaray Haberleri

        GÖKHAN ZAN, G.SARAY’IN DERBİDE ORTA SAHADA BEŞİKTAŞ’A ORANLA DAHA EFEKTİF OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYİP EKLEDİ:

        MAÇIN KADER ADAMLARI: DE JONG VE TALISCA

        G.Saray, topu Beşiktaş'a bırakırsa problem yaşayabilir. Bu nedenle topu ayağında tutup efektif kullanmalı. Beşiktaş, hala kolay gol yiyor ve G.Saray bunu avantaja çevirebilir.

        BEŞİKTAŞ'A RAHAT TOP YAPTIRMALILAR

        G.Saray’ın oyun düzeni nasıl olmalı? Kazanmak için neler yapmalı?

        Galatasaray, topu Beşiktaş’a bırakırsa problem yaşayabilir. Çünkü Sarı-Kırmızılılar, geride çok sayıda oyuncuları varken bile pozisyon verebiliyor. Zaten Beşiktaş da tempo yaptığında karşı koyulması güç bir ekibe dönüşüyor. G.Saray, bu nedenle Beşiktaş karşısında mümkün olduğunca topu ayağında tutup efektif kullanmalı. Selçuk ve Sneijder beraber sahada olursa, bunu yapabilirler. Bunun yanında Galatasaray’ın kazanması için Beşiktaş’ın rahat top yapmasına izin vermemesi gerekiyor. Talisca ve Quaresma’ya göz açtırmamak için yardımlaşmayı üst seviyeye çıkarmalı. Beşiktaş, hala kolay gol yiyen bir takım ve Galatasaray bu avantajı değerlendirebilecek yetenekte oyunculara sahip.

        REKLAM

        HOLLANDALI OYUNCU DENEYİMİ İLE ÜSTÜNLÜK KURABİLİR

        Derbide en kilit eşleşme hangi oyuncular arasında olur?

        Beşiktaş’ın en etkili silahlarından olan Talisca’nın De Jong ile eşleşmesi, derbide kritik önem taşıyor. Talisca, G.Saray’ın en zayıf bölgesi olan savunma ile orta saha arasındaki hata girip oradaki boşlukları değerlendirebilir. Pasları ve uzaktan şutları ile etkili olmaya çalışacak. De Jong’un, Talisca’ya karşı fiziksel dezavantajı var ama tecrübesi ile bu eksiği kapatıp üstünlük kurabilir.

        SNEIJDER ÖN PLANDA

        G.Saray için derbide maçın kader adamı kim olur?

        Galatasaray adına kader maçı ve bu noktada Sarı Kırmızılılar’da gözler takımın en önemli yıldızı Wesley Sneijder’da olacak. Sneijder’ın sazı eline alması gereken bir mücadele olacak. Beşiktaş’ın kendi yarı alanında kaybettiği toplarda G.Saray'ın doğrudan sonuca gidebilmesi için organizasyonun içinde Wesley’nin olması gerek. Bruma da bu sezon Galatasaray’ın en iyisi. Takım içindeki futbol dışı problemlerden kurtulup, mental olarak maça iyi hazırlanabilirse Beşiktaş savunmasının başına iş açar.

        KAZANIRSA LİG YARIŞI HEYECAN KAZANIR

        G.Saray derbiyi kazanırsa ne olur, kaybederse ne olur?

        Son dönemde çok popülist bir söylem olsa da doğruluğu tartışılmaz. Eğer Beşiktaş kazanırsa, takipçilerinin şampiyonluk şansını matematiksel olarak azaltacak ve psikolojik üstünlüğü de net bir şekilde ele almış olacak. Ancak Galatasaray kazandığı takdirde, ki ben bu ihtimali daha yakın görüyorum; lig yarışı yeniden heyecan kazanacaktır. Ve yeni hocasıyla havaya giren Galatasaray’ın, şampiyonluk şansı iyiden iyiye artacaktır.

        REKLAM

        IGOR TUDOR TEKRAR YAPABİLİR

        Her iki takımın teknik direktörlerini karşılaştırırsak ortaya nasıl bir tablo çıkar?

        Karabük ile Beşiktaş’ı mağlup etmeyi başaran İgor Tudor, G.Saray ile de Beşiktaş’ı durduracak ve yenecek planı yapacaktır. Ancak belirleyici olan unsur, futbolcuların saha içinde Tudor’un isteklerinin ne kadarını yapabilecekleri. Şenol Güneş ise çok formda. Oyuncularına sakin kalmalarını öğütleyecektir. Şenol Hoca tecrübesiyle Tudor’un maç başı planını bozabilir. Tudor’un alternatif planlara ihtiyacı var.

        G.Saray’ın, Beşiktaş’a oranla artıları nelerdir?

        * Tabii ki Muslera... Ne olursa olsun, o bu ligin en iyi, en istikrarlı kalecisi... Derbide kale yine emin ellerde olacak.

        * Galatasaray, büyük maçları oynama tecrübesi ve kabiliyeti çok yüksek bir ekip.

        * Tudor’un ilk derbisinde kendini kanıtlama gereği duyması da Sarı- Kırmızılılar’ı avantajlı duruma getiriyor.

        * Beşiktaş’ta Quaresma’nın destek vermediği sağ kanat savunması, Galatasaray’ın en iyi hücum yaptığı bölge. Sneijder, Bruma, + Podolski sol kanattaki alışıldık varyasyonları deneyerek tehlike yaratır.

        * En önemlisi: Taraftar desteği...

        EN BÜYÜK GÜÇ TARAFTAR

        Derbide teknik analiz, futbolcu performansları, hocanın taktiği vs... Bunların hepsini bir kenara bırakıp çok önemli bir noktaya da ayrıca temas etmek istiyorum. Arena’da takımın 12. adamı Galatasaray taraftarına büyük iş düşüyor. Çünkü bu bir anlamda Galatasaray için tamam mı devam mı maçı... Mutlak kazanılması gerekilen maç. Ben Galatasaraylı oyuncularla konuşma fırsatı da buldum bu hafta. Hepsi inançlı... Maçı alacaklarından emin... İyi hazırlanmışlar. Ama onlar da taraftarı arkasında hissetmek istiyor.

        REKLAM

        ALİ GÜLTİKEN, DEV DERBİ ÖNCESİNDE İKİ TAKIMIN ORTA SAHA OYUNCULARINA DİKKAT ÇEKTİ:

        EN KİLİT EŞLEŞME SELÇUK-OĞUZHAN

        G.Saray adına Sneijder-Atiba, Bruma-Gökhan; Beşiktaş için ise Talisca-De Jong (Tolga), Quaresma-Carole eşleşmeleri önemli görünüyor. Ancak SelçukOğuzhan kapışması da maçın en kilit noktalarından birisi olacak.

        KONTRATAKLARLA GOL BULABİLİRLER

        Beşiktaş’ın oyun düzeni nasıl olmalı? Kazanmak için neler yapmalı?

        Beşiktaş, kendi oyun düzenini aynı istikrarda devam ettirirse önemli bir avantaja sahip olur. Özellikle pas trafiğini ve tempoyu rakibine vermediği sürece büyük sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Kazanma baskısı yaşayacak G.Saray’ın daha çok risk alacağını düşünürsek Beşiktaş, en önemli özelliklerinden biri olan kontratak çıkışlarıyla da pozisyonlar ve gol bulacaktır. Ayrıca G.Saray defansındaki bireysel hatalar ve rakibin yan top zaafı Beşiktaş'ın pozisyonlar bulmasını sağlayacaktır.

        REKLAM

        QUARESMA BEŞİKTAŞ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

        Beşiktaş için derbide maçın kader adamı kim olur?

        Bu tür maçlarda oynadığı takdirde Talisca’nın, Quaresma ve Cenk’le birlikte bu maç için önemli bir isim olduğunu düşünüyorum. İşin diğer tarafında da Fabri maçın kaderini belirleyecek isimlerden birisi olacaktır. Ama özellikle Quaresma ve Marcelo, Beşiktaş için çok önemli.

        SNEIJDER-ATIBA EŞLEŞMESİ DE KRİTİK

        Derbide en kilit eşleşme hangi oyuncular arasında olur?

        G.Saray adına Sneijder-Atiba, Bruma-Gökhan eşleşmesi; Beşiktaş için ise Talisca-De Jong (Tolga), Quaresma-Carole eşleşmeleri önemli görünüyor. Ama Selçuk-Oğuzhan eşleşmesi karşılaşmanın en kilit noktalarından birisi olacak.

        Beşiktaş derbiyi kazanırsa ne olur, kaybederse ne olur?

        Beşiktaş kazanırsa, bu hafta itibarıyla şampiyonluğunu bana göre yüzde 99 ilan eder. Kaybederse maç oynanmadığı andaki iddia durumuyla yarış yeniden başlar gibi görünür. Beşiktaş, kaybetmiş dahi olsa yine şampiyonluğun en güçlü adayı olarak bu kadrosuyla yoluna devam eder.

        GÜNEŞ, TUDOR’DAN ÇOK ÖNDE

        Her iki takımın teknik direktörlerini karşılaştırırsak ortaya nasıl bir tablo çıkar?

        Şenol Hoca hem tecrübesi hem geçmiş kariyeri hem de Beşiktaş’la bütünleşmesi açısından çok önde. Takımına hakim, oyuncularını iyi tanıyor. Maçlar içerisindeki taktiksel değişimleri de üst seviyede. Bu tür maçları da çok daha fazla oynamış, bu deneyime sahip bir teknik adam. Tudor ise takımını daha tanıma aşamasında. Oyunculara tamamen hakim olabilecek bir çalışma zamanı da olmadı. Büyük takım tecrübesi için de daha yeni yeni ilk adımlarını atıyor.

        REKLAM

        Beşiktaş’ın, G.Saray’a oranla artıları nelerdir?

        * Takım tecrübesi, oyun sisteminin oturmuşluğu ve şampiyonluk yaşamış bir takımın güveni...

        * Kadro zenginliği ve derinliği.

        * Skora etki edebilecek oyuncu fazlalığı.

        * Deplasman için en önemli şeylerden biri olan etkili kontratak yapabilme becerisi.

        * Kenar beklerinin hücuma katkıdaki etkinlikleri.

        HAYAL ETTİĞİM GOLÜ ATTIM

        G.Saray derbisi ile ilgili bir anınız var mı?

        G.Saray ile 1989-90 sezonunun ikinci yarısında şampiyonluk yolunda bir maç oynamıştık. O maçı 1-0 kazanmıştık, golü de ben atmıştım. Ama enteresan olan; maçın bir gece öncesinden kafamda maçı oynayıp nasıl koşu atacağımı, nereye gideceğimi, çaprazda buluşup ters köşeye nasıl vuracağımı hep hayal etmiştim. Ve golü de maç günü aynı şekilde attım. Gol kadar, öncesi de ilginçti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ