Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol 1. Lig Diyarbakır Spor D.Bakır'da Başkan Sümer'e tepki! - Futbol Haberleri

        Sivil toplum örgütleri temsilcileri, futbolun barış ve kardeşliğin gelişmesine katkı sunacak bir araç olduğunu bu nedenle Diyarbakırspor'un maçlara çıkmama gibi tutuma girmesinin son derece yanlış olacağını belirttiler.

        AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakırspor yöneticileriyle henüz görüşmediğini belirterek, ''Konuyu detaylı olarak bilmiyorum. Açıklamayı yeni öğrendim. Kararı doğru bulmuyorum. Bu karardan vazgeçmelerini isteyeceğiz'' dedi.

        -''DUYGUSAL TEPKİ''

        Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, sporun, barış ve kardeşliğin aracı olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

        Ancak Diyarbakırspor'un maçlarında rakip taraftarlarca son dönemlerde atılan siyasi içerikli sloganların barış ve kardeşliğe gölge düşürdüğünü ifade eden Balıkçı, ''Diyarbakırspor Kulüp Başkanı Sümer'in açıklaması duygusal bir tepkidir. Maç sonrası kızgınlıkla yapılmış bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Tam aksine Galatasaray maçına çıkıp sporun barış ve kardeşliğe katkı sunduğunun ispatlamak gerek. Galatasaray maçına çıkılmalı. Karardan vazgeçmelerini istiyoruz'' diye konuştu.

        -''EV SAHİHİBİ TAKIM HÜKMEN YENİK SAYIMALI''-

        Baro Başkanı Emin Aktar ise Diyarbakırspor yönetiminin Bursaspor deplasmanında yaşanan olaylar ardından benzer bir karar aldığını hatırlatarak, kulüp yönetiminin yapılan saldırılardan bunaldığını söyledi.

        Siyasi sloganların Diyarbakırspor Kulübüne yönelik olmadığını, Diyarbakır kimliğine yönelik olduğunu savunan Aktar, şöyle konuştu:

        ''Spor, barış ve kardeşliğin gelişimi için yapılan bir faaliyettir. Bunu zedeleyecek tutumlara karşı geri çekilme kararı doğru değildir. Siyasi söylemler Diyarbakır kimliğine yönelik bir tavırdır. Bu açıdan bakıldığından bu tür tutumlar sadece Diyarbakırspor'un kararı olmamalı, tüm Diyarbakırların kararı olmalıdır. Maça çıkmama tutumu doğru olmaz. Futbol Federasyonu'nun bu konuda ciddi bir tutumu olmalıdır. Caydırıcı tedbir olmadığı için siyasi sloganlar maçlarda tekrar ediyor. Etkili önlem almak lazım. Bu tür durumlarda ev sahibi takım hükmen yenik sayılmalı. Böyle olursa kesinlikle bu tür sıkıntılar yaşanmaz. Ancak sağlıklı ve sağduyulu hareket etmek lazım. Kulüp başkanı ile görüşeceğim. Aldıkları karar sağlıklı bir karar değildir.''

        -''DEMOKRATİK AÇILIMA ZARAR VERMEMELİ''

        Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk, maça çıkmama kararının yerinde bir karar olmadığını ifade ederek, yönetimin bu kararından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

        Diyarbakırspor yöneticilerini anladıklarını, hak etmedikleri bir takım haksızlıklar ya da muhatap olmadıkları sloganlarla karşılaştıkları için böyle bir tepki verdiklerini ifade eden Türk, şunları söyledi:

        ''Ancak bu bile onlara böyle bir tutum hakkını vermez. Daha sakin ve serin kanlı olmalarını istiyoruz. Bunu bir bütün olarak düşünmeliler. Demokratik açılıma zarar vermemelidir. Diyarbakırspor da dahil her tür etkinliğin demokratik açılıma zarar verip vermeyeceği düşünülmelidir. Bu tür eylemlere karşı başka şekilde tepki vermek lazım. Kaçmak çare değildir. Farklı tepkilerle sorununu ortaya çıkarılması ve çözülmesi lazım. Ayrıca yetkililerinde bu konuda gerekli tedbirleri alması lazım.''

        Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Ali Can Ebedinoğlu, demokratik açılımın ardından muhalefet partilerinin takındığı tutumun maçlarda bu tür sıkıntıların yaşanmasına yol açtığını öne sürerek, ''Bursaspor maçındaki ırkçı söylemler, Antalya ve Gaziantep'te devam etmiştir. Bu siyasi açıklamaların statlara yansımasıdır.Hükümet demokratikleşmeden geri adım atmamalıdır. DTP'nin de bu konuda dikkatli olması gerekiyor'' diye konuştu.

        -''TEZAHÜRATLAR HEPİMİZİ ÜZÜYOR''

        Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu da, Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini, herkesin bu dönemde daha sakin, sağduyulu ve soğukkanlı davranması gerektiğini söyledi.

        Sürekli olarak Diyarbakırspor'un bu tür sıkıntıları yaşamasının kent açısından büyük üzüntü verdiğini, bunun Diyarbakır ve ülkeye zarar verdiğini kaydeden Ensarioğlu, şöyle devam etti:

        ''Ülkede birliği ve beraberliği pekiştirmeyi hedeflerken, gittiğimiz her deplasmanda kentimize ait ön yargıyla yaklaşılması yanlıştır. Diyarbakırlının hak etmediği tezahüratlarla karşılaşılması hepimizi, kentimizi üzüyor. Bu anlamda Türkiye'deki spor camiasını daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. İşin özüne uygun davransınlar. Diyarbakır halkı herkes kadar bu vatanın sahibi ve bu vatanı seven insanlardır. Bu tür çirkin tezahüratları yapmak bölücülüktür. Buna kimsenin hakkı yoktur. Diyarbakır bunu hak etmiyor. Başkan ve yönetim büyük emekler veriyor. Bu emekleri verirken bu tür davranışlarla karşılaşmak onları üzüyor. O yüzden belki bir takım aşırı tepkiler göstermiş olabilirler. Haklı da olsa. Ama daha sakin olmak lazım. Bunları hep beraber atlatmamız lazım. Milleti sağduyuya davet etmemiz lazım. Hem hakemleri hem de Türkiye'deki seyircileri de bu kardeşliğe barışa hizmet eden bir tutuma davet ediyoruz.''

        -''DOZUNU İYİ AYARLAMAK LAZIM''

        Kulüp yönetiminin maça çıkmama kararınını haksız tezahürat ve hakem uygulamalarına yönelik kızgın bir tepki olarak değerlendirdiklerini belirten Ensarioğlu, şöyle devam etti:

        ''Maça çıkmama ya da ligden çekilmemiz mümkün değildir. Ama bu sıkıntıları dile getirmek için bir tepki koymak lazım. Kamuoyunun duyarlılığı için bir çağrıda bulunmak lazım. Kulüp yöneticileri bu anlamdaki tepkileri de göstermekte haklılar. Ama bunun dozunu iyi ayarlamak lazım. Bütün Diyarbakırlılara sesleniyorum; biz onların yaptığını yapmayalım, biz spora bize yakışır şekilde hem gelenleri karşılayalım. Hem de bu süreci kendimize yakışır şekilde idare edelim.''

        Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur, maça çıkmama kararının son derece yanlış olduğunu ifade ederek, ''Keşke o açıklamayı bugüne bıraksalardı. Öfkenin ardından yapılan bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Bu karar yanlıştır. Tepki farklı şekilde yapılabilir. Kaş yaparken göz çıkaramayalım. Maça çıkmamak Diyarbakırspor'a ve kente katkı sunmaz. Aksine birçok şeyi alıp götürür'' dedi.

        -''SADECE YÖNETİMİN KARAR VEREMEZ''

        Olay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Naci Sapan, yönetimin dün yaptığı açıklamanın yanlış olduğunu belirterek, şunları söyledi:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ