Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Avrupa Şampiyonası 2016 Türkiye'ye çok yakışacak! - Futbol Haberleri

        Türkiye Spor Yazarları Birliği Başkanı, AIPS Birinci Başkan Yardımcısı ve HTSPOR.COM yazarı Esat Yılmaer, 73. AIPS Kongresi'nin yine bu ülkede yapılmasının Türkiye'nin ve Türk sporunun tanıtılması açısından çok önemli olduğuna değindi.

        Antalya Belek Premium Otel'de düzenlenen 73. Dünya Spor Yazarları Birliği Kongresinde konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de yılda 10 milyondan fazla turisti ağırlayan, ''Türkiye'nin turizm başkenti'' Antalya'da kongreye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

        TBMM'nin kuruluşunun 90. yıl dönümünün bir yıldır değişik etkinliklerle kutlanıldığını vurgulayan Şahin, bu etkinlikler arasında sporun önemli yeri olduğunu kaydetti. Çeşitli spor dallarında etkinlikler düzenlediklerini belirten Şahin, milletvekillerinin de bu organizasyonlara büyük destek verdiği söyledi.

        Şahin şunları söyledi:

        ''Barışa ve dostluğa dayalı rekabetin en güzel örneği olan sporun insan yaşamına başta fiziksel olmak üzere zihinsel, sosyal ve psikolojik bakımdan çok büyük katkıları vardır. Genç kuşakların zararlı alışkanlıklardan uzak tutularak spora yönlendirilmesi bütün insanlığın geleceği için büyük önem taşımaktadır. İçerisinde çalışmayı, fedakarlığı, hoşgörüyü azim ve başarıyı bulunduran spor, birleştirici yönüyle toplumsal dayanışmanın da en önemli unsurlarındandır. Günümüzde spor sınır tanımaz bir yapıya kavuşarak toplumlar arası ilişkilerinde önemli boyutunu oluşturmaktadır. Spor hangi milletten olursa olsun taşıdıkları farklılıklara rağmen insanları ortak bir duyguda birleştirmektedir. Toplumlardaki ortak coşkuları harekete geçiren ekonomik, sosyal ve kültürel farklılıkları aradan kaldıran, ayrımcılığı, ön yargıyı reddeden sporun kuşkusuz insanlığa çok önemli katkıları olmuştur ve olmaktadır.''

        Spor faaliyetlerinin, ülkeler arasındaki mesafeler ne olursa olsun, halklar arasında kaynaşma imkanı sunduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Şahin, kitleleri etkileme gücü sayesinde sporun ülkeler arasında dostluk, barış ve sevgi köprüleri kurulmasına yardımcı olduğuna işaret etti.

        Ülke yönetimlerinin başaramadıklarını bazen sporcuların ortaya koydukları centilmence davranışlarla yapabildiklerini anlatan Şahin, sporun bu özelliğinin iyi kullanılması durumunda tüm insanlığın barış dolu bir dünya hedefine ulaşacağına yürekten inandığını ifade etti.

        Şiddetten ve fanatizmden uzak, kalitesi yüksek spor anlayışının yaygınlaştırılmasında herkese büyük görev düştüğünün altını çizen Mehmet Ali Şahin, şunları kaydetti:

        ''TBMM geçmişten beri yaptığı yasal düzenlemelerle sporun geliştirilmesi ve sorunların çözümü konusunda her türlü çabayı göstermiştir, bundan sonra da gösterecektir. Ancak, spor ruhunun en büyük düşmanı olan şiddet, şike ve fanatizm gibi olumsuzlukların sadece yasal ve polisiye tedbirlerle önlenemeyeceği de açıktır. Bu, sporcusundan yöneticisine, seyircisinden spor yazarına kadar geniş bir yelpazeye yayılan kültür meselesidir. Bizim bu kültürü yaygınlaştırmak için ortak çaba içinde olmamız gerekir.''

        Sporun anlamına uygun şekilde yapılmasına en büyük katkıyı spor yazarlarının sağlayacağını belirten Şahin, bilgi çağında medyanın kitleleri etkileme gücünün etkinliğine dikkati çekti.

        Tarih boyu toplumların katkılarıyla sürekli gelişen sporun insanlığın ortak değerleri arasında yerini aldığını vurgulayan Şahin, sporun artık ülkelerin gelişmişlik göstergeleri arasında yer aldığını kaydetti.

        Sporun ülkelerin tanıtımına da büyük katkı sağladığına değinen Şahin, ''Milyarlarca dolarlık bütçeyle gerçekleşebilecek ülke tanıtımları bir sportif başarıyla yapılabilmektedir. Artık spor ekonomiyi destekleyen ciddi bir endüstri haline gelmiştir. Spora gereken önemi veren toplumlar hem geleceklerine güvence altına alabiliyorlar hem de ekonomilerine ciddi katkı sağlayabiliyorlar'' dedi.

        2016 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI ADAYLIĞI

        Türkiye'nin ülke geneline yayılan tesislerde çok önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yaptığını dile getiren Şahin, Türkiye'nin daha büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmasının en büyük arzusu olduğunu bildirdi.

        Şahin, şöyle konuştu:

        ''Önümüzde Türkiye Futbol Federasyonumuzun talip olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası hedefi var. Dünyanın en önemli spor etkinlikleri arasında yer alan bu şampiyonanın Türkiye'ye doğrusu çok yakışacağına inanıyorum. Çünkü futbol ülkemizde en çok ilgi gören ve en sevilen spor dallarının başında gelmektedir. Sahip olduğu altyapı ve potansiyelle artık Türkiye'de bir olimpiyadın yapılmasını gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle 2020 yılındaki olimpiyat oyunlarına İstanbul adaydır. Bizim bu konudaki adaylığımız spor ve olimpiyat ideallerine olan inancımızın da göstergesidir. 2020 olimpiyatları için İstanbul tüm dünyaya çok önemli bir mesaj vermiş olacaktır. Çünkü İstanbul farklı kültürlerin ve inançların yüzyıllardır barış içerisinde yaşadığı adeta bir açık hava müzesidir. Sahip olduğu tarihi ve kültürel birikimiyle İstanbul'un olimpiyat ruhunu en iyi şekilde yansıtacak şehir olduğuna inanıyorum. Dünyaya olimpiyat aracılığıyla İstanbul'dan verilecek barış, hoşgörü, kardeşlik ve sevgi mesajları daha anlamlı olacaktır. Olimpiyat ruhu İstanbul'da bir başka anlam bulacak ve insanlığa yayılacaktır. Bizim bu konuda son derece kararlı olduğumuzun ve tüm imkanları seferber edeceğimizin bilinmesini istiyorum.''

        Siyasi, ekonomik ve toplumsal atılımları sayesinde bugün büyük bir ekonomiye, canlı bir kültür hayatına ve çoğulcu demokrasiye sahip olan Türkiye'nin başta olimpiyatlar olmak üzere uluslararası spor organizasyonlarını en mükemmel şekilde düzenleyeceğinden emin olunmasını isteyen Şahin, Antalya'nın da üstlendiği organizasyonlarla turizmdeki başarısını sporla pekiştireceğini kaydetti.

        DİĞER KONUŞMALAR

        AIPS Başkanı Gianni Merlo da, kendisini AIPS ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı'nın tanıştırdığını belirterek, kendisine teşekkür etti. Antalya'da düzenlenen kongrenin AIPS'nin kültürel gelişimine büyük katkı sağladığını dile getiren Merlo, ''Burada geçireceğimiz 3 günün tarihimizde dönüm noktası olacağına eminim'' diye konuştu.

        Merlo, başka nedenlerde Antalya'ya yeniden geleceklerini söyledi.

        Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ise, kenttin her yıl ulusal ve uluslararası 3 bin kongre ve panele ev sahipliği yaptığını söyledi.

        Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, kongrede sporda şiddet ve fanatizm konusunun da ele alınmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Akaydın, bu sezon Antalyaspor'un sahasında oynadığı bir maçta konuk takımın golünü alkışladığı gerekçesiyle hak etmediği şekilde şiddetli tepkiler aldığını vurguladı. Bu tepkilerin bir kısmının fanatik taraftardan geldiğini dile getiren Akaydın, bir kısmının da spor yazarlarından geldiğine dikkati çekerek, ''Bu vesileyle sitemimi iletiyorum'' dedi.

        Türkiye Spor Yazarları Birliği Başkanı ve AIPS Birinci Başkan Yardımcısı Esat Yılmaer de, 73. AIPS Kongresi'nin yine Türkiye'de yapılmasının Türkiye'nin ve Türk sporunun tanıtılması açısından çok önemli olduğuna değindi.

        Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül de, Türkiye'nin sportif başarıları sağlayan organizasyon hamlesinin devam ettiği söyledi. Spor alanındaki yenilenme atağıyla Türkiye'nin sporda adeta şahlandığını beLirten Akgül, ''Dünya sporunun buluşma noktası Türkiye'dir. Hem ülkemizin tanıtımını sağlıyor hem ülkemize tesis kazandırıyoruz'' dedi.

        TBMM Başkanı Şahin daha sonra, Belek'teki Carya Golf Club'e gitti. Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun kullandığı golf arabasına binen Şahin, bir süre golf oynayanları seyretti.

        Ağaoğlu'ndan golf sporuyla ilgili bilgi alan Şahin, öğle yemeğini de Carya Golf Club'te yedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ