Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Artık ölüm haberleri yapmak istemiyoruz"

        CEMAL AŞAN / VAN (AHT)

        Vangölü Gazeteciler Cemiyeti son zamanlarda artan şiddet olaylarına karşı bir basın açıklaması yaptı. Artık ölüm haberleri yapmak istemediklerini belirten Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti, herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Basın açıklamasının ilk bölümü Kürtçe yapıldı.

        Basın açıklamasında şöyle denildi:

        "Ülkemizin kanayan yarası Kürt sorununun çözümü için artık şiddet ortamının son bulması gerektiğine inanıyoruz." Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti olarak artık ne askerden ne de PKK'dan ölüm haberleri yapmak istemiyoruz. Brakujî yani kardeşin kardeşi öldürdüğü bu savaşın son bulması için vicdan sahibi herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bizler gazeteciler olarak artık savaşı değil barışı, kardeşliği yazmak istiyoruz.

        Aynı sokakta oynayan aynı sofrada ekmek yiyen çocukların birbirini öldürdüğü bu savaşın son bulması için; Abdullah Öcalan tıpkı 1999'da olduğu gibi PKK'yı sınır dışına çekmelidir. Çekilmenin ardından hükümet PKK'nın silah bırakması ve siyasal hayata dönmesi için gerekli çalışmaları yürütmelidir. Buna karşılık Türk Silahlı Kuvvetleri de her türlü operasyona son vermelidir.

        "TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞI ESAS ALINMALIDIR"

        Yaklaşık 30 yıldır devam eden çatışmalı ortamda askeri yöntemlerin sonuç getirmediği her iki tarafta da adeta deklere edilmiştir. Bu gerçek karşımızda dururken hükümet artık gerekli demokratik adımları atmalıdır. İlk adım olarak Kürtlerin en temel insani hakları anayasal güvence altına alınmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı esas alınmalıdır.

        Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'de kalıcı barışın sağlanması için toplumsal uzlaşma, sosyal hayata entegre ya da eve dönüş adıyla bir genel af çıkarılmalıdır. Polise taş atan çocuklar yargılanmamalı ve hemen serbest bırakılmalıdır. Bölgenin geri kalmışlığı dikkate alınarak ekonomik kalkınma sağlanmalıdır. Bölgede işsizliğe karşı topyekün bir mesleki eğitim seferberliği başlatılmalıdır. Köye geri dönüşler sağlanmalıdır. Bölgede bitme noktasına gelen tarım ve hayvancılık devlet desteği ile tekrar canlandırılmalıdır.

        Bölgede işlenen faili meçhul cinayetler ile ilgili komisyonlar kurulmalı ve suçlular yargılanmalıdır. Devlet 30 yıldır devam eden savaşta yaşanan zulümler nedeniyle Kürtlerden özür dilemelidir. Bölgede ekonomik, sosyal, siyasal ve toplumsal adımlar atılmalıdır. Eğitimde geri kalmışlığın önüne geçmek için bölgede okulsuz köy ve öğretmensiz okul kalmamalıdır. Anadilde eğitim hakkı verilmelidir. Kürtçe eğitim almak isteyenlerin önüne engel çıkarılmamalıdır. Kürt dilinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır ve bu devlet eliyle olmalıdır. Kürt enstitüleri kurulmalıdır. İlköğretimden üniversiteye isteyen Kürtçe eğitim alabilmelidir. Yasak zihniyetinden vazgeçilmelidir, Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Arap ve diğer tüm ırkların kendini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hissedebileceği bir anayasa hazırlanmalıdır.

        Milli Eğitim sitemindeki milliyetçi, ırkçı ve şiddet unsurları içeren ifadeler çıkarılmalıdır. Andımız kaldırılmalıdır ya da Türkiye'de yaşayan ırkları rencide etmeyecek şekilde düzenlenmelidir. Değiştirilen yerleşim yerlerinin Kürtçe veya farklı dillerdeki orijinal isimleri geri verilmelidir.

        BARIŞ İSTEYENLER SAVAŞ İSTEYENLER KADAR CESUR OLMALI

        Binlerce insanımızı yitirdiğimiz bu savaşın son bulması ve kalıcı bir barışın gelmesi için Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti olarak çağrımızı yineliyoruz. PKK sınır dışına çekilmeli, TSK'da operasyonları durdurmalıdır. Yürekleri yanan anneler, yetim kalan çocuklar, genç yaşta dul kalan eşler istemiyoruz. Gerek asker gerekse PKK'lı genç fidanlar tabuta girmesin diyoruz. Acı, kan ve gözyaşı üzerinden beslenen kesimlere fırsat verilmemesi için artık barış isteyenlerin de savaş isteyenler kadar cesur olması gerektiğine inanıyoruz. Canımızı yakan evlatlarımızı toprağa gönderen bu kardeş savaşının son bulması için insanım diyen vicdan sahibi herkesin barıştan yana sesini yükseltmesiyle bu savaşın sona ereceğine inanıyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ