Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig 'Yasanın kapağını bile açmamışlar!' - Futbol Haberleri

        17 kulübün başkanı da TBMM’ye yolladıkları yasayı okumadıklarını itiraf etti.

        Vatan gazetesinin haberine göre; AK Parti’den Abdülkadir Aksu, CHP’den Erdoğan Toprak ve MHP’den Devlet Bahçeli’den Şiddet Yasası’nın değişmesini isteyen Kulüpler Birliği kendi hatasını kabul etti. İşin garibi, milletvekilleri de yasayı okumadan Meclis’ten geçirmiş!

        Türk futbolunun nasıl Allah’a emanet yönetildiğinin en önemli kanıtı, önceki gün Ankara’da yaşandı.. 14 Nisan 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 17 kulüp başkanı tarafından hiç okunmadan hazırlandığı ortaya çıktı..

        Kulüp başkanları; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den özür dileyerek aynı mazereti ortaya koydular:

        “Kulüpleri bu kadar yakından ilgilendiren bir yasayla ilgili maalesef hiçbirimiz gereken çalışmayı yapmadık.. Hatta içimizden hiçbir başkanın tasarı Meclis’e giderken veya Meclis’te yasalaştıktan sonra yasanın kapağını açmışlığı bile yok.. Kamuoyundan yoğun baskı vardı.. Dolayısıyla biz de Kulüpler Birliği olarak onay verdik.. Ancak yasanın içinde hangi maddelerin bulunduğu bilseydik, şu anda karşısınıza geçip değişiklik talep etmezdik..”

        AK Partili Aksu da özeleştiride bulunurken, “Yasayı son dakika Meclis’ten geçirdik.. Biraz oldu-bittiye geldi.. Ancak Kulüpler Birliği ve Türkiye Futbol Federasyonu bu konuda büyük baskı uyguladı.. Bu yasanın Türk futbolunun geleceği ve tribün olaylarının engellenmesi için mutlaka çıkması gerektiğini belirttiler.. Hatta Adalet Bakanı ‘Böyle yasa olmaz.. Bu kulüpler ne yaptıklarının farkında mı?’ diyerek muhafelet etti.. Buna karşın futbol deyince akan sular durdu” ifadelerini kullandı..

        CHP ve MHP gruplarında da benzer diyaloglar yaşandı.. İki partinin yetkilileri de “Tamam siz okumadan yasayı Meclis’e taşımışsınız.. Ama biz ve milletvekillerimiz de yasanın ne olduğunu bilmeden oylama el kandırdık.. Yasanın siyasi boyutu bulunmadığı için ve ‘Spora katkımız olsun’ diye hemen onay verdik.. Oturumda doğru dürüst tartışılmadı bile.. Ama şimdi anlıyoruz ki, keşke böyle yapmasaymışız” şeklinde konuştular..

        Bu arada önemli not: Şiddet Yasası’nın ilk taslağının oluşturulması ile yasanın çıkması arasında tam 1.5 sene geçti.. TFF, yasa taslağını Kulüpler Birliği’ne gönderdi.. O dönemki bakan Faruk Özak da teker teker kulüplere taslağı yolladı.. Anafikir: Demek ki, Türk futbolunu yönetenler okumayı sevmiyorlar..

        Tek okuyan Mosturoğlu!

        Yasanın Meclis’ten geçtiği dönemde Kulüpler Birliği’nin başkanı Aziz Yıldırım’dı.. Yıldırım, her parti ile görüşerek yasanın çıkması için kulis yapmıştı.. Dün F.Bahçeli bir yöneticiye “Hiçbir başkan, kendileri için tarihi önem taşıyan yasayı okumamış.. Peki Aziz Bey, yasa taslağını okumuş muydu?” sorusunu yönelttik.. Aldığımız yanıt şu oldu:

        “Aziz Bey’in yasa tasarının tamamını okuduğunu hiç sanmıyoruz.. Bu konuya en fazla hakim isim asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu idi.. Muhtemelen onun hazırladığı raporu okumuştur..”

        Kaderİn cilvesine bakın ki, yasanın ilk kurbanlarından ikisi yasanın çıkması için en fazla uğraşan Yıldırım ile Mosturoğlu oldular..

        Değişmesi istenen 2 madde: Yöneticiler resmen kaçıyor!

        Kulüpler 6222 sayılı yasanın 11. ve 9. maddesinin ivedilikle değiştirilmesini istiyor. Başkanlar, şike ve teşvik primi başlığı altında yasalaşan 11. maddenin ağır yaptırımlar içerdiğini vurgulayıp “Şike yapan ya da teşvik primi veren kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 21 bin güne kadar adli para cezası alıyor.

        Şike ve teşvik teşebbüsü eksik kalsa bile suç tamamlanmış gibi cezaya hükmediliyor. Başkan ve yöneticilerce yapıırsa ceza yarı oranında artıyor. 50-70 yıllık cezalar söz konusu. Adam öldürene bile böyle ağır ceza yok. Yumuşatılmalı” diyorlar.

        9. madde ise taraftarlardan sorumlu kulüp temsilcisiyle ilgili. Yasaya göre kulüpler yönetimden bir ya da birkaç kişiyi taraftarlardan sorumlu üye olarak belirlemek zorunda. Bu kişiler de güvenliğinin sağlanması konusunda kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak durumundalar. Seyirciden kaynaklanacak saha içi olaylarında bu kişilerin ağır para ve hapis cezaları almaları söz konusu. Kimse kabul ekmezse sorumluluk başkana ait oluyor. Başkanlar cezalar nedeniyle bu göreve hiçbir üyeyi atayamadıklarını ve bu nedenle değiştirilmesi gerektiğini söylüyorlar.

        Adnan Öztürk avukatları topladı

        Kulüpler Birliği’nin yasadaki değişiklikle ilgili çalışmalarına G.Saray öncülük yapıyor.. Asbaşkan Adnan Öztürk, dün kendi kulübünün yanı sıra Beşiktaş ve F.Bahçe’nin avukatlarıyla birlikte uzun bir toplantı yaparak Şiddet Yasası’nda hangi maddelerin nasıl değişeceği konusunda çalışma başlattı.. Üç Büyükler’in yapılmasını istedikleri değişikliklerin taslağı en geç çarşamba günü CHP ile MHP’ye ulaştırılacak ve yasa değişikliği için teklifi muhalefet getirecek

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ