Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Kulüp başkanı Aziz Yıldırım, kulübün yeni kurumsal yapılanmasın eleştiriler getiren Yüksek Divan Kurulu Başkanı Günay ile tartıştı - Fenerbahçe Haberleri

        Toplantıda kurumsal yapılanmayla ilgili bilgilerin verilmesinin ardından söz alan Divan Başkanı Yüksel Günay, yeni yapılanmayla ilgili kendisine ve Divan Kurulu'na herhangi bir bilgi verilmediğini belirterek yönetime sitem etti.

        "TİCARET KURULU DEĞİLİZ"

        CEO görevlendirmesinin son 15 yıldır Türkiye'de ve dünyada var olduğunu ancak Ticaret Kanunu'nda bu şekilde bir tanımlamanın bulunmadığını belirten Günay, yönetim kuruluna bu şekilde görevlendirilen Hakkı Hasan Yılmaz'ın kulübün başına mı yoksa şirketlerin başına mı geldiğin sorusunu yöneltti. Fenerbahçe Kulübü'nün tüzüğüne göre yetkilerin hiçbir kuruma devredilemeyeceğini vurgulayan Günay ''Anladık ki CEO, Fenerbahçe Spor Kulübü'ne getiriliyor. O zaman biz derneğiz, bir ticaret kurulu değiliz. Birtakım yetkilerden bahsediyor. Bizim tüzüğümüzde

        hiçbir yetki hiçbir kuruma devredilemez. Hüküm vardır. Yönetmelikler genel kurulun da değil yanlız yüksek divan kurulunun yetkisindedir. Genel kurul da yönetmelik yapamaz. Tüzüğü değiştirir o yetkiyi bizden alır ona bir şey diyemeyiz, saygı duyarız. İkinci bir husus şayet kulübü temsil edecekse CEO o zaman genel müdürülüğe gerek yok. Bugüne kadar en az 11 veya 12 kez bütçe kongresi yaptık. Bugüne kadar olanlar sanki yapılmamış, yok. Yani Fenerbahçe başı boş idari edilmiş. Fenerbahçe'de başı boşluk olmadı da kulüp başkanlarının ağırlığı oldu. Son zamanlarda da kulüp başkanı bir lider oldu. Lidere de bazı yerlerde saygı duyulur. Fenerbahçe'nin iki başkan hariç bütçesi her zaman Fenerbahçe'nin içindeydi ve doğru yapılıyordu" ifadelerini kullandı.

        "BÖYLE KONUŞMAN BENİ YARALIYOR"

        Yönetim kurulu masasında oturan kulüp başkanı Aziz Yıldırım, oturduğu yerden Yüksel Günay'a sert çıkarak, konuyu anlamadığını ifade etti. Kulüpte çalışmaların yıllardır amatörce yapıldığını vurgulayan Yıldırım, ''Sen konuyu anlamamışsın. Bu kişiler Aziz Yıldırım ve yönetim kurulunun elamanlarıdır. Denetleme Kurulu halen aynen duruyor. Yine onları denetleyecek. Aziz Yıldırım kulüpte 1 liranın nereye harcandığını, nereye gittiğini bilmiyor. Ben Aziz Yıldırım olarak 1 liranın dahi nereden nereye harcandığını bilmek istiyorum. Yöneticiler amatörce çalışıyor. Bizler gideceğiz, Fenerbahçe yaşayacak. Kurumsallaşma adımını atmakta bugüne kadar geç kaldık bile. Ben geç kaldım, yapamadım bugün yapmaya mecburum. Bu arkadaşları buraya getirdik. Fenerbahçe'nin kurumlarında ciddiyet olsun, Fenerbahçeliler bilsin ne oluyor öğrensin diye. Neler oluyor, neler yapılıyor Fenerbahçeliler bilsin öğrensin. Biz dostuz, burada böyle konuşman beni yaralıyor'' şeklinde ifadeler kullandı.

        GÜNAY: BEN KURUMSALLAŞMAYA KARŞI DEĞİLİM

        Aziz Yıldırım'ın ardından Günay kürsüde konuşmasına devam etti. Kurumsallaşmayla ilgili yeni yapılanmanın kulübe her ay 150 bin lira kadar bir mali yük getirdiğini kaydeden Günay, ''Ben kurumlaşmaya karşı değilim. Ben Sayın Başkan'ı çok severim ama bu sevgi benim fikrimi söylemeye mani değil'' dedi. Yüksel Günay özetle şunları kaydetti: ''Bu kurumlaşma kulübe mali bir yük getiriyor. Israrla söylüyorum her ay 150 bin lira kulübe yük gelecek. Kurumlaşmayı mevcut insanlar da yapar. Kurumlaşma yanındaki memura saygı duymaktır güvenmektir. Bizim yapacağımız da bir şey yok kurul olarak. Hiçbir tavsiye kararı almaz, ikaz kararı almayacağız. İzleyelim, görelim. Bundan iyisi var mı? Nisan ayında bunları yeniden konuşuruz. Mayıs ayında da mali kurul var, bütçeyi getirsiniz bütçede görürüz. Her ay genel giderler artıyor."

        ÖZBEK VE YILMAZ DA TARTIŞTI

        Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda kulüp başkanı Aziz Yıldırım ile Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay arasındaki tartışmanın ardından, divan kurulu üyesi Köksal Özbek ile kulüp genel sekreteri Talat Yılmaz arasında sert atışma yaşandı.

        Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen olağan toplantıda, söz alıp kürsüye çıkan Köksal Özbek, kurumsallaşmayı desteklediğini anlattıktan sonra, Talat Yılmaz ile yaşadığı bir olayı aktardı.

        Özbek, Dereağzı Tesisleri'de eski futbolcuların, havaların soğuduğu dönemlerde oturabilecekleri kapalı bir mekan yapılması yönündeki isteklerini başkan Aziz Yıldırım'a ilettiğini, Yıldırım'ın onay vermesinin ardından da bir proje hazırlandığını anlattı. Bu projeyi genel sekreter Talat Yılmaz'a götürdüğünü kaydeden Özbek, kendisinden ummadığı bir tepki gördüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:

        ''(Bu benim önceliğim değil) diyerek reddetti. 'Niçin?' dedim. 'O yapıya para ayıramam' dedi. 'Parasını ben öderim' diyecek oldum, yine de 'yaptırmam' diye kestirip attı. 'Zaten o ihtiyarların faal futbolcular arasında ne işi var?' diye ilave etti. Gözlerinden ateş fışkırarak, 'Sen başkanın vekili misin ki önce ona başvuruyorsun?' diye anlam veremediğim bir ifade kullandı. 'Çık dışarıya kardeşim' dedi. Odadan ayrılırken 'Sanırım biraz hastasın, tedavi olmanı tavsiye ederim' dedim. Bana 'Git ya, adamın kafasını bozma' dedi. Araya, odada bulunan Serkan Acar girdi ve beni dışarı çıkardı. Bu olaydan Sayın Başkan'a bahsetmedim. İlerleyen günlerde başkan 'Yeni bir yapıya gerek yok' dedi, olay kapandı.''

        Bunun üzerine yönetim kurulu masasında oturan Talat Yılmaz, ''Yalancı şerefsiz'' diye Köksal Özbek'e tepki gösterdi. Etrafından bulunan yöneticiler Yılmaz'ı zor sakinleştirerek, salonun dışına çıkardı.

        Toplantıda yaşanan bu gerginliğin ardından başkan ve bazı yönetim kurulu üyelerinin yerlerinden kalkarak, salonun dışına çıktığı görüldü. Yüksek Divan Kurulu üyelerinin de büyük bölümü salondan ayrıldı.

        Bu arada, olayı yatıştırmaya çalışan Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay, Talat Yılmaz'ın bu kadar ileri gideceğine inanmadığını, kendisine yapılan yakıştırmaların yanlış olduğunu söyledi.

        Öte yandan, Köksal Özbek'e yanıt vermek için kürsüye gelmek istediğini belirten Talat Yılmaz'ın salonun dışına çıktıktan bir süre sonra söz almaktan vazgeçtiği bildirildi. Yüksel Günay, tekrar söz almadığı için Yılmaz'a teşekkür etti.

        Diğer üyelerin konuşmalarının ardından kulüp yönetim kurulu adına söz alan olmadı ve toplantı sona erdi.

        YILMAZ: "FUTBOL TAKIMIMIZA GÜVENİYORUZ"

        Yaşadığı tartışma öncesi toplantıda yönetim kurulu raporunu okuyan genel sekreter Talat Yılmaz, futbol takımının devre arasında iyi bir kamp dönemi geçirdiğini belirterek, ''Aykut hocamıza ve futbolcularımıza güveniyor. Ligin ikinci yarısında yüzümüzü güldüreceğine inandığımız takımımızın ve teknik ekibimizin sonuna kadar arkasındayız. Çünkü geçmişte yaşadıklarımız ve edindiğimiz başarılar, geleceğimizin en büyük teminatıdır'' dedi.

        Kulübün ve 9 şirketinin 2012 yılında 75 milyon lirayı aşkın tahakkuk etmiş vergisi bulunduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

        ''Tahakkuk ettirilen vergiler vadelerinde ödenmektedir. Vadesi geçtiği halde, ödenmemiş herhangi bir vergi borcumuz bulunmamaktadır. Amatör sporların desteklenmesi adına devlet, bu rakamı alacağı olarak bir tarafa yazmalı, diğer taraftan, reel olarak amatör şubelere yapılan tüm harcamalar mahsuplaşma yoluyla vergiden düşürülmeli ve böylelikle kulüpler desteklenmelidir. Amatör sporları yapabilmek, destekleyebilmek için devletin bize tahsis ettiği yerlere de yılda 5 milyon lira kira ödüyoruz. Bu kiralar, ödediğimiz vergiler amatör sporlara aktarılırsa bizi kimse tutamaz. Bu da ülkemize dünyada ve Avrupa'da mutlaka başarı getirir'' diye konuştu.

        Talat Yılmaz, olimpik, paralimpik ve uluslararası oyunlarda dereceye giren sporculara ve onları yetiştiren kulüplere vaat edilen ödüllerin çok geç ödenmesine tepki gösterdi ve hala ödenmeyen ödüllerinin bulunduğunu söyledi.

        İddaa oyunlarında Fenerbahçe Kulübü'ne düşen payın bu sene 5-6 milyon lira olduğunu vurgulayan Talat Yılmaz, ''Eğer bu İddaa oyunlarında kulüpler üzerinde oynama oranları dikkate alınırsa Fenerbahçe olarak 25-26 milyon lira almamız lazım. Naklen yayın gelirlerini dağıtımında da adaletin sağlanması konusunda ısrarcıyız'' diye konuştu.

        Florya Şenlikköy'de kulübe tahsis edilen arsada kapalı yüzme havuzu ve üyeler için dinlenme tesisi yapacaklarını söyleyen Yılmaz, sosyal tesislerde yenileme ve iyileştirme çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın arkasındaki Kenan Evren Lisesi'nin arazisiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile sözleşme yaptıklarını hatırlatan Yılmaz, lisenin arazisinin Haziran'da kulübe teslim edileceğini ve burada otopark, alışveriş merkezi ve otel yapılacağını belirtti.

        Talat Yılmaz, Fenerium'un 2012 yılı net satışının 76 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ