Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Olimpiyat İşte olimpiyata gidecek sporcunun hali - Olimpiyat Haberleri

        HTSPOR ÖZEL RÖPORTAJ / Murat AĞCA

        2011 Erzurum Üniversite Oyunları’nda buz dansında ikinci olarak Türkiye tarihinin ilk madalyasını kazandıklarında mutluluktan uçuyorlardı. Ancak Alisa Agafonova-Alper Uçar çifti için herkesin sırtlarını sıvazlayıp, alkış tuttuğu o ‘neşeli günler’ çabuk geçti. Asıl hedefleri olan 2014 Soçi Kış Olimpiyatı’na katılmak için ABD’de yalnız başlarına çalıştılar. Antrenör sorunu yaşayıp, kendi imkanlarıyla Rus Milli Takımı’nın başantrenörü Alexander Zhulin ile anlaştılar. Bir kuru maaşla azmedip, çalıştılar. Nebelhorn’daki olimpiyat elemesine birkaç gün kala Alper’in paten bıçağı Alisa’nın diz kapağını kestiğinde bile umutlarını kaybetmediler. Ve Almanya’daki yarışmaya girip 5. sırayı alarak Türkiye’den buz pateninde Kış Olimpiyatı’na katılacak tarihteki ilk çift olmayı başardılar.

        ELDE DOSYA GEZİYORLAR

        Şimdi ne mi yapıyorlar? Olimpiyat sporcusu Alper Uçar, elinde kendi hazırladığı ve başarılarını, yapabileceklerini anlatan bir ‘sponsorluk dosyasıyla’ kapı kapı dolaşıp destek arıyor. “Biz kimseyi olimpiyata gidebileceğimize inandıramadık ama kendimize inandık ve başardık” diyor Alper ve ekliyor: “En acı tarafı da, bu düzeye gelmiş olmamıza rağmen her seferinde hala kendimizi kanıtlamamız bekleniyor” İşte buz pateni gibi çok zor bir dalda Türkiye spor tarihine geçmiş bir sporcunun ‘iç burkan’ sözleri... Şu anda Rusya’da kamp yapması gerekirken, kendisine destek bulmak için şirket kapılarında ricacı olan olimpiyat adayı bir ülkenin ‘milli’ sporcusu o... Alper konuştukça, biz utanıyoruz. Diyor ki; “Dünyada sadece 24 çift buz pateninde olimpiyata gidiyor. Ve bizim dışımızda hepsine dünya çapında büyük firmalar sponsorluk yapıyor. Hatta Japon şirketleri, bizimle birlikte yarışmalara katılan Marsel İlhan’a bile sponsor oldu. Ama bizimle ilgilenen yok!”

        BURS DA BEKLİYORLAR

        Milli Olimpiyat Komitesi’nden ‘olimpik burs’ bekleyen çift, dünyanın en pahalı kenti Moskova’da kirada oturuyor ve maaşla hayatta kalıp, dünyanın en ünlü antrenörü Alexander Zhulin ile birlikte olimpiyata hazırlanıyor. Türkiye’de çalmadık kapı bırakmayan Alper, bugün Rusya’ya ‘eli boş’ dönüyor. Moskova’da Alisa ile her gün buz üstünde olimpiyata çalışırken aklı da ‘Acaba biri yardım eder mi?’ düşüncesiyle çalacak telefonda, gelecek müjdeli bir e-postada olacak. Umarız birileri, Türkiye’yi bu utançtan kurtarır!

        MALI MÜLKÜ SATIP ZHULİN’E GİTTİLER

        Bugüne kadar hiç sponsoru olmamış Alper’in. Böyle olunca da kendi söküklerini kendileri dikiyorlar. Eski antrenörleri Natalya Dubova ile sorun yaşayınca ABD’de dişlerinden tırnaklarından biriktirdikleri parayı ve arabalarını satan çift, toparladıkları parayla Rusya’ya gidip dünyanın en iyi hocası Alexander Zhulin’in kapısını çalmış. Rusya başantrenörü olan Zhulin, Alper ve Alisa’nın yeteneğini ve hikayesini duyunca ‘tamam’ demiş. Üç ayda Avrupa şampiyonası’na hazırlanan ve ardından dünya şampiyonası barajını aşan milli çift, ardından rüyayı gerçeğe dönüştürüp olimpiyat vizesini aldı. “Zhulin’in bizi kabul etmesi bile büyük onur. Onunla çok mutluyuz” diyen Alper’in gözleri parlıyor ve şunu diyor: “Soçi’de de ülkemizin gururu olacağız.”

        ‘İSTANBUL’DA AKADEMİ KURMAK İSTİYORUM’

        Türkiye gerçeğini en derinden yaşayan Alper Uçar’ın umudu ve projeleri tükenmiyor. 2014 Soçi sonrası tecrübelerini Türkiye ile paylaşmak ve yeni nesiller yetiştirmek için bir ‘buz pateni akademisi’ kurmayı isteyen Alper, bunun için İstanbul’da birkaç arazi bile bulmuş: “Türkiye’de buz patenine ilgi var. Eğer güzel bir akademi kurabilirsek, önümüzdeki yıllarda dünya çapında sporcu yetiştirebiliriz. 4 dönüm bir araziye ve yaklaşık 1.5 milyon TL’lik yatırıma ihtiyacımız var. Yani ortalama bir futbolcunun bir yıllık kazancı kadar bile değil!” Antrenörü Cenk Ertaul ile birlikte bu projeye de finansman arayan milli sporcu, bu konuyla ilgili de umudunu koruyor.

        BUZ DANSI SPONSORLUK ÖRNEKLERİ:

        Ekaterina Bobrova- Dmitri Soloviev (Rusya): Adidas / Samsung / Vicky / Risport

        Charlie White- Meryl Davis (Amerika): Polo Ralf Lauren / Nike/ McDonalds

        Scott Moir- Tessa Virtue (Kanada): Roots/ Jacobs / Graf / Evian

        Chris Reed / Catharine Reed (Japonya): Nikon / Sony

        Sarah Hurtado/ Adrian Diaz (İspanya): Seat

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ