Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Özel Diyarbakır ne yapmalı? - Özel Haberleri

        HTSPOR.COM

        Diyarbakırspor'un Gaziantepspor maçının ardından yaşanan olaylarla birlikte Diyarbakırspor Başkanı Çetin Sümer takımı ligden çekeceğini açıkladı. Daha önce de Bursaspor maçından sonra benzer açıklamalarla gündeme gelen Sümer'in bu sözleri yine çok tartışılmaya başlandı. HTSPOR olarak başta Diyarbakırspor Teknik Direktörü Ziya Doğan olmak üzere bu olayı uzmanlara sorduk ve gündemin nabzını sizler için tuttuk.

        Ömer Gürsoy (Gazete Habertürk Yazarı) Akılcı bir çözüm getirilmedi Bu son olayla birlikte Bursaspor-Diyarbakırspor maçından sonra yaşanan beklentilerin karşılanmadığını anladık. Federasyondan bu olaylar bir daha olmayacak diye söz aldılar ama olmadı. Dikkat çekmek istiyorum, Bursaspor-Diyarbakırspor maçından sonra Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (Mahmut Özgener) iki başkanla yaptığı barıştırma olayının devamını getirmedi. Yani akılcı bir çözüm getirilmedi. Üstüne üstlük Bursaspor’a ceza vermemek için mevcut disiplin talimatının 41. maddesi var: bu madde işletilmedi. Ve bu maddede aynen şu var, ayrımcılık maddesi. Burada ben TFF hukukçularının bir illüzyon yaptığını düşünüyorum. Aslına Bursa’ya bu madde işletilerek çok ağır cezalar verilebilirdi. Para cezasından saha kapatmaya, puan silmeye kadar. TFF burada olayları tüm kamuoyunu gözünden kaçırarak yeni bir madde ekledi ve bu maddeyle de artık bundan sonra böyle olaylar olursa ceza verilecek dedi. Yani aslında 41. madde varken de kurallar uygulanabilirdi. 41. maddede böyle bir olay meydana geldiği taktirde kulübe 1 ya da daha fazla maçı seyircisiz oynama, saha kapatma, hükmen mağlubiyet, puan silme ve ihraç da verilebilir diyor. Ancak bu sonradan “ırkçılıkla mücadele ediliyor” denerek konan maddeyle alan daraltıldı. Eskiden olayın şiddeti büyük oldukça puan silinebiliyordu ama şimdi şu var ilk ihlalde Süper Lig kulüplerinden 160 milyar, ikinci de 1 maçı seyircisiz oynama ve aynı sezonda 3. kez olursa da 2 maçı seyircisiz oynama ve para cezası arttırılıyor ama 4. kez olursa da 3 puan silme uygulanıyor. Aslına ne oluyor daha önce olaya göre puan silinebilecekken artık ancak 4. ihlalde puan silinebiliyor. Ki ne olmuş oluyor, olay daraltılmış oluyor. Yani puan silme illüzyonla kaldırıldı. Artık İçişleri Bakanı’nın da bir şeyler söyleme ve yapma zamanı gelmiştir. 1988-1989 yıllarında İngiltere’de şiddet olayları olmuş ve ölümler olmuştur. Orada Margeret Teçır olaylara el koyarak İngiliz futbolunun bugünlere gelmesini sağladı. O zamanlarda medya da hükümet ile işbirliği yaparak “eşkıyalarla mücadele ediyoruz” diyerek olayların sona ermesini sağladı.

        Ziya Doğan (Diyarbakırspor Teknik Direktörü) Bu karar bence doğru değil Ben Galatasaray maçını ve diğer maçları da oynamak taraftarıyım. Bu tür açıklamalar yönetimlerin tasarrufudur ama ben böyle bir kararın doğru olduğuna inanmıyorum. Başkan bana bu kararı ilk söylediğinde de kendisine katılmadığımı ifade ettim. O an, sinirle söylenmiş haftalardır büyüyen bir stresin sonucudur bu açıklamalar. Başkanın bu kararında, hakemlerin verdiği yanlış kararların da etkisi çok büyüktür.

        Kemal Kapulluoğlu (Eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili) Sadece lafta kalırsa kendilerini bağlar Sözlü olarak “Maça çıkmayacağız” demesi sadece kendilerini bağlar. Yarın kalkıp çıkarsa kimse de neden çıktın demez. Zaman zaman böyle maçlar sonunda bu tip açıklamalar olabiliyor. Hukuki olarak ise ilk maça çıkmazsa 3-0 hükmen mağlup olurlar, takip eden maça da çıkmazlarsa alt lige indirilirler. PAF takımı ile çıkabilirler ama 11’in tamamı da amatör olamaz. Hangi sebeple bu açıklamanın yapıldığına bakmak lazım eğer hakem hatalarına dayalıysa çok doğru değil, hakemler de hata yapabilir. Bunun karşılığı, “Biz ligden çekiliyoruz” olmamalı. Eğer bu değil siyasi içerikli bir takım tezahüratlar ise öncelikle şunu söylemek lazım, siyasetin hiçbir boyutta sporla alakası olmamalı ama bazılarının bu tür sloganlarına da bu şekilde tepki verilmemeli, ligden çekilmek gibi Prof.Dr. Turgay BİÇER (Marmara Üniversitesi BESYO, Spor Yöneticiliği Bölüm ve Anabilim dalı Başkanı) Liderler karanlığa sövmez Bir yönetici sorun değil çözüm üretir. Sayın başkanın, daha olumlu ve yaratıcı olması gerekirken sorunun bir parçası haline geldiği görülüyor. Sporun felsefesi ve amacı insanları kaynaştırmakken, sporun kendisini bir sorun haline getiriyorlar. Asıl sorun toplumdan daha çok, başkanın kendisidir. Başkan, söylediklerini ve neden başkan olduğunu gözden geçirmelidir. Liderler karanlığa sövmez, ışık yakarlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ