Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 1968 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        UEFA'nın 1968 yılına kadar Avrupa Uluslar Kupası olarak adlandırdığı EURO serisi, 68 yılı içerisinde isim değişikliğine giderek Avrupa Futbol Şampiyonası olarak revize edilmiştir. Sürekli gelişen turnuvadaki değişiklikler sadece bununla da sınırlı kalmamıştır.

        Turnuvanın formatını değiştirme kararı alan UEFA, tek maçlı eleme sisteminden vazgeçmiş, çift maçlı grup aşamasına geçme kararı almıştır.

        Yapılan elemeler sonrası 1968'deki turnuvaya İtalya'nın ev sahipliği yapması kararlaştırılmıştır. Çünkü İtalya daha önceki turnuvalarda katılım davetini reddetmiş ve 68'deki turnuvaya İngiltere ile ilk kez katılmıştır. Bu nedenle turnuvanın İtalya'da oynanması kararının bir nezaket gösterisi olduğu düşünülmektedir. İtalya'nın ev sahipliğinde üçüncülük, yarı final ve final karşılaşmaları Floransa, Roma ve Napoli'de yer alan stadyumlarda oynanmıştır.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, İspanya, Çekoslavakya, İrlanda, Bulgaristan, Portekiz, İsveç, Norveç, Sovyetler Birliği(SSCB), Yunanistan, Avusturya, Finlandiya, Yugoslavya, Batı Almanya, Arnavutluk, Macaristan, Doğu Almanya, Hollanda, Danimarka, İtalya, Romanya, İsviçre, Kıbrıs Rum Kesimi, Fransa, Belçika, Polonya, Lüksemburg, İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda

        O dönemlerde uzatmalara kalan maçların penaltılarla sonuçlanması gibi bir durum olmadığından maçların sonucu para atışı veya iki gün sonra oynanan tekrar maçı ile belli olmuştur. Hatta rivayete göre İtalya - Sovyetler Birliği (SSCB) karşılaşmasının finalistini belirlemek üzere para atışı yapılmış ve İtalya finale bu sayede çıkmıştır. Bu maçta atılan bozuk paranın 'Türk Lirası' olduğu iddia edilmektedir.

        Finalde Yugoslavya ile karşılaşan italya, karşılaşmadan 1-1 berabere ayrılmıştır. Final maçında penaltı atışının uygun olmaması nedeniyle maç tekrar edilmiştir. İtalyan teknik adam Ferruccio Valcareggi tekrar maçında bambaşka bir kadro ile sahaya çıkarak Yugoslavları şaşkınlık içerisinde bırakmış ve maçı 2-0 kazanarak kupanın İtalya'dan dışarı çıkmasına izin vermemiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ