Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 1976 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        5. Avrupa Şampiyonası olan Euro 1976, Yugoslavya'da düzenlenmiştir. Önceki yıl olduğu gibi 8 grup ve 32 takımın katılımıyla gerçekleşen eleme turlarının ardından 8 takım çeyrek finale yükselmiştir. Bu turnuvayı önceki yıllardan ayıran nüans ise şampiyonu ve kullandığı penaltı ile futbola yeni bir yorum getirip isminden sıkça söz ettirecek oyuncusu olacaktır.

        Buna ilaveten Euro 1976'nın şampiyona tarihindeki bir diğer özelliği ise dört takımlı turnuvaların sonuncusu anlamına gelmesidir. (Euro 1980, 8 takımlı gruplar halinde olmuştur.)

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, Çekoslovakya, İngiltere, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Galler, Macaristan, Avusturya, Lüksemburg, Yugoslavya, Kuzey İrlanda, İsveç, Norveç, İspanya, Romanya, İskoçya, Danimarka, Hollanda, Polonya, İtalya, Finlandiya, Sovyetler Birliği, İrlanda, İsviçre, Belçika, Doğu Almanya, Fransa, İzlanda, Batı Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Malta

        Geçtiğimiz yılın şampiyonu Batı Almanya'nın başarılı ilerleyişi, turnuvada final maçına kadar yüremesine olanak sağlamıştır. Yarı finalde Batı Almanya'nın Yugoslavya'yı 4-2 ve Çekoslavakya'nın Hollanda'yı 3-1 gibi skorlarla elemesi üzerine finalin adı da yazılmış oldu. Bir tarafta önceki yılın şampiyonu Batı Almanya, diğer tarafta şampiyonluğa emin adımlarla yürüyen Çekoslavakya...

        Tarih 20 Haziran. Belgrad Crvena Zvezda Stadyumu'nda o efsane final maçı için hazırlıklar tamamlandı. Batı Almanya kupayı bir kez daha kazanarak şampiyon unvanını korumak isterken, Çekoslovakya ise tarihlerinde ilk kez kupayı almak için sahadaydı.

        Maç iki takımın inanılmaz mücadelesi ile 2-2 sona erdi. Önceki turnuvalarda uygulanan, berabere biten maçların tekrar edilmesi kuralı, takımlara her anlamda ekstra külfet getirdiğinden başka bir çözüm yoluna gidilmesi gerekiyordu. Seri 'Penaltı' atışları fikri ortaya atıldı ve bu karşılaşmada uygulandı.

        Karşılıklı penaltı atışlarında, Alman Hoeness'in kaçırmasıyla Çekoslovakya 4-3 öne geçmişti. Çekoslovakya'nın penaltıyı gole çevirmesi halinde şampiyonluk kupasının ellerinde yükselmesi içten bile değildi. O penaltıyı kullanmak için topun başına Antonin Panenka geçmişti. O günden sonra dünya futbol tarihine "Panenka Penaltısı" olarak geçecek klas vuruşu yaparak ülkesi Çekoslovakya'ya kupayı getirmeyi başardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ