Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde düzenlenen dokuzuncu turnuva olarak bilinen EURO 1992, ev sahibi olarak kararlaştırılan İspanya'nın EXPO 1992'yi düzenlemesi nedeniyle İsveç'te gerçekleştirilmiştir.

        Turnuvanın ilkleri: Turnuvaya özel yazılan "More Than a Game" ya da Türkçe karşılığıyla "Bir oyundan fazlası" marşı, formaların arkasına futbolcu isimlerinin yazılmaya başlanması ve Sovyet Rusya'nın dağılmasıyla birlikte Doğu ve Batı Almanya'nın birleşerek Almanya ismiyle tek ülke olarak kupada temsili göze çarpan başlıca yeniliklerdendi.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, Galler, Yugoslavya, İsviçre, İspanya, İskoçya, San Marino, Romanya, İrlanda, Portekiz, Polonya, Norveç, Kuzey İrlanda, Hollanda, Malta, Luksemburg, İtalya, İzlanda, Macaristan, Yunanistan, Almanya, Fransa, Finlandiya, Faroe Adaları, İngiltere, Danimarka, Çekoslovakya, Kıbrıs, Bağımsız Devletler Topluluğu, Bulgaristan, Belçika, Avusturya, Arnavutluk, İsveç

        EURO 1992'ye damgasını vuran Danimarka'nın İsveç'te düzenlenen bu turnuvaya katılışı ise biraz şans eseri olmuştur. O dönem, Sovyetler Birliği'nde yaşanan savaş durumu nedeniyle birlik dağılmış ve yeni ülkeler ortaya çıkmıştı. Şampiyonanın gidişatını tehlikeye atmamak için ise Sovyetler Birliği'nden dağılan bazı ülkelerin öncülüğünde Bağımsız Devlet Topluluğu, kısa adıyla BDT isimli bir takım kurulmuştu. Bu takım içerisinde; Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan,Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Ermenistan, Moldova, Tacikistan'dan oyuncular bulunmaktaydı.

        Diğer taraftan Prosinecki, Boban, Suker, Savicevic gibi futbolcular ile dikkatleri üzerine çeken Yugoslavya'da da kaos vardı. Yugoslavya önelemeleri başarıyla geçip finallere kalmaya hak kazanmıştı. Ta ki ülkede çıkan iç savaş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı karara dek. Konseyin 757'nci maddesi kararınca alınan yaptırımlar Yugoslavya'nın turnuvadan atılmasına sebep oldu.

        Yugoslavya'nın finallerden diskalifiye edilmesi nedeniyle yerine başka bir takımın dahil edilmesi gerekiyordu. Bu takım, eleme grubunda Yugoslavya'nın ardında ikinci sırada yer alan Danimarka oldu.

        Finalde A grubunda yer alan İsveç, Danimarka, Fransa ve İngiltere arasından İsveç ve Danimarka, B grubunda Hollanda, Almanya, İskoçya ve BDT arasından Hollanda ve Almanya yarı finale çıkmaya hak kazanmıştır.

        Yarı finalde İsveç karşılaşmasını 3-2 kazanan Almanya ile Hollanda'yı penaltılarda 5-4 mağlup eden Danimarka finalde eşleşmiştir.

        Tatile çıkan kadrosunu apar topar bir araya getirerek finale kalan İskandinav ekibinin beklenmedik bu çıkışı Almanya üzerinde apayrı bir baskı yaratmıştı. Zira otoriteler, uzun süredir göz kamaştıran futbolu ve turnuvadaki başarıları ile Almanları net favori görüyordu.

        Final maçını Danimarka'ya karşı 2-0 gibi sağlam bir skorla kaybeden Almanya şok içerisindeydi. Kimsenin beklemediği Danimarka galibiyeti sadece Almanlara değil tüm Dünya'ya eşine zor rastlanır bir sürpriz yapmıştı. Van Basten'in penaltısını kurtararak takımının bu kupayı kazanmasında pay sahibi olan Peter Schmeichel: “Hâlâ ne yaptığımızı anlamış değiliz." açıklamasında bulunarak şaşkınlığını dile getirmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ