Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        Türkiye için Avrupa Şampiyonası organizasyonunda önemli bir yeri bulunan EURO 1996, İngiltere'nin ev sahipliğinde düzenlenmiştir.

        Turnuvanın ilkleri: EURO ön adıyla kullanılan ilk Avrupa Şampiyonası, EURO isminin geçtiği yeni logo tasarımı, sekiz takımlı final turnuvasının 16 takıma yükseltilmesi ve ilk defa uygulanmaya başlanan altın gol uygulaması olmuştur.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, Ukrayna, Galler, İsviçre, İsveç, İspanya, Slovenya, Slovakya, İskoçya, San Marino, Rusya, Romanya, İrlanda, Portekiz, Polanya, Norveç, Kuzey İrlanda, Hollanda, Moldova, Malta, Luksemburg, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, İtalya, İsrail, İzlanda, Macaristan, Yunanistan, Almanya, Gürcistan, Makedonya, Fransa, Finlandiya, Faroe Adaları, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, Bulgaristan, Belçika, Belarus, Azerbaycan, Avusturya, Ermenistan, Arnavutluk

        Final aşamasında dört takımlı dörder gruba ayrılan takımlardan İngiltere, Hollanda, Fransa, İspanya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Hırvatistan çeyrek finale yükselmeye hak kazanmıştı. D grubunda yer alan Türkiye, grup içerisinde galibiyet elde edemeyerek bir önceki senenin şampiyonu Danimarka ile birlikte turnuvaya veda etmiştir.

        EURO 1996 turnuvasının çeyrek ve yarı final maçlarının büyük çoğunluğu penaltılarla tamamlanmıştır.

        Çeyrek final karşılaşmaları ve yarı finale yükselenler: İngiltere, İspanya maçını penaltılarla 4-2,

        Fransa, Hollanda karşılaşmasını penaltılarla 5-4, Almanya, Hırvatistan karşılaşmasını normal sürede 2-1 ve Çek Cumhuriyeti, Portekiz karşılaşmasını normal sürede 1-0 gibi skorlarla bitirerek yarı finale çıkmaya hak kazanmıştır. Yarı final eşleşmeleri Fransa-Çek Cumhuriyeti ve Almanya-İngiltere olarak şekillenmiştir.

        Yarı finalde Fransa-Çek Cumhuriyeti karşılaşması penaltılarla Çek Cumhuriyeti ve Almanya-İngiltere karşılaşması penaltılarla Almanya'nın üstünlüğüyle bitmiştir. Bu sonuçlarla finale çıkan takımlar Almanya ve Çek Cumhuriyeti olarak belirlenmiştir.

        Final karşılaşması 1974 yılında yapılan Batı Almanya-Çekoslovakya maçının rövanşı olarak gösterilmekteydi. Almanya için 74'te, final maçında kaybedilen şampiyonluk için intikam zamanı gelmişti. Nitekim Almanya, 1-1 biten karşılaşmayı uzatmalarda o zamana dek pek kimsenin ismini dahi bilmediği ve kadroda yer alması sürpriz olarak nitelenen Oliver Bierhoff'un kafayla attığı altın gol ile rakibini 2-1 yenerek müdavimi olduğu Avrupa Futbol Şampiyonası'nı bir kez daha kazandı ve Almanya'ya şampiyonluk nidalarıyla dönmesini bildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ