Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        Hollanda ve Belçika'nın ev sahipliğinde düzenlenen Euro 2000, Avrupa şampiyonası tarihindeki onbirinci organizasyon olma özelliğine sahiptir.

        Turnuvanın ilkleri: İlk kez iki ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen bir turnuva olması, Avrupa Futbol Şampiyonası için organizasyon tarihinde bir ilk olmuştur. (Belçika ve Hollanda dörder stadyumunu maçlar için tahsis etmiştir.)

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, Yugoslavya, Galler, Ukrayna, İsviçre, İsveç, İspanya, Slovenya, Slovakya, İskoçya, San Marino, Rusya, Romanya, İrlanda Cumhuriyeti, Portekiz, Polonya, Norveç, Kuzey İrlanda,Moldova, Malta, Lüksemburg, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, İtalya, İsrail, İzlanda, Macaristan, Yunanistan, Almanya, Gürcistan, Makedonya, Fransa, Finlandiya, Faroe Adaları, Estonya, İngiltere, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Ermenistan, Andorra, Arnavutluk

        16 takımın mücadele ettiği Avrupa Şampiyonası elemeleri içerisinde B grubunda mücadele eden Türkiye, bir galibiyet, bir beraberlik ve bir mağlubiyetle İtalya'nın ardından grubunu ikinci tamamlayarak üst tura yükseldi. Bu, Türkiye'nin Avrupa Şampiyonası tarihindeki ilk başarısı anlamına gelmekteydi. Bu sonuçla Türkiye, 2000 yılında aldığı bu başarısıyla Avrupa Kupaları tarihindeki en iyi derecesini elde etmiş oldu.

        Çeyrek finalde Portekiz ile karşılaşan Türkiye'nin başına gelen talihsizlik maçın gidişatını olumsuz olarak etkilemişti. Hollandalı hakem, hava topuna yükselmeye çalışırken kendisine haksız bir avantaj sağlamaya çalışan Couto'ya göz yumdu. Pozisyon sonrası sinirlerine hakim olamayan Alpay, Couto'ya yumruk attı ve 30. dakikada kırmızı kartla oyundan ihraç edilerek takımını yalnız bıraktı. Karşılaşma, Nuno Gomes'in 44 ve 56'ncı dakikalarda attığı gollerle 2-0 tamamlanmış ve milli takımımız turnuvaya çeyrek finalde veda etmişti.

        Yarı Finalde Portekiz, Fransa ile karşılaşmış ve karşılaşma Zidane'nin uzatmalarda attığı altın gol ile 2-1 Fransa'nın üstünlüğüyle tamamlanmıştı. Diğer taraftan Kulivert, Stam ve Overmars gibi yetenekli oyuncularıyla Euro 2000'e damga vuran Hollanda ile o dönemde adından sıkça söz ettiren Di Baggio, Totti ve Maldini gibi dünya klasında oyuncuları bünyesinde barındıran İtalya karşı karşıya gelmişti. Penaltılara giden karşılaşmada Hollandalı Frank De Boer, Stam ve Bosvelt penaltıyı kaçırınca İtalya final maçının biletini eline almış oldu. İtalya'nın finale çıkmasındaki en büyük etken ise iki penaltıyı kurtaran İtalyan kaleci Toldo olmuştu.

        Euro 2000'in akıllardan silinmeyen finali bir nevi Fransız oyuncu Wiltord'un maçı olmuştu. Fransa için herşey bitti derken kaleci Barthez'in 90+4'de kullandığı uzun degaj, İtalyan futbolculardan sekerek Wiltord'un önüne düşmüştü. Fransız oyuncunun bekletmeden yaptığı vuruş ile topu ağlarla buluşturması sayesinde maç 1-1 olmuş ve uzatmalara gitmişti. Uzatmaların 117.dakikasında Zizou'nun ayağa attığı pası Trezeguet'in boş geçmeyerek gole çevirmesi , Fransa'ya tarihindeki ikinci Avrupa Şampiyonası'nı kazandırmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ