Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suudi Arabistan'da şoke eden tweet iddiası: Salman Kral olacak!

        Son bir haftada yaşanan Prenslerin ve eski bakanların gözaltına alınmasının ardından Suudi Arabistan resmi televizyonu El Arabiya'nın attığı iddia edilen bir tweette, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın kısa süre sonra Kral olacağı belirtildi.

        İran yayın organı Al-Manar'da yer alan habere göre devlet televizyonu El Arabiya'nın attığı iddia edilen tweette, planlanan törenin detaylarının kısa süre içinde paylaşılacağıaçıklandı.

        Al-Manar'ın Kraliyet ailesinin yakınında bulunan kaynaklara dayandırdığı habere göre, Kral Salman bin Abdulaziz'in sağlık sebeplerinden dolayı Krallıktan çekilerek oğlunu yeni kral olarak adlandıracağı belirtildi.

        Geçtiğimiz pazar Suudi Arabistan'da Kral Salman ve veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından kurulan Muhammed bin Salman tarafından yönetilen Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kapsamında çok sayıda Prens ve eski Bakan tutuklanmış, tutuklanan isimler arasında ünlü milyarder el Velid bin Tallal bin Abdülaziz el Suud'da bulunurken alınan kararlar sonrasında Kraliyet Muhafızları, Ekonomi ve Planlama bakanları ile Deniz Kuvvetleri Komutanı değiştirilmişti. Tutuklamalar ardından Suudi Maliye Bakanlığı, alınan son tutuklama kararları, "Hukukun üstünlüğünü artırarak, Suudi Arabistan'ın yatırım ortamını korudu." ifadelerini kullanmıştı.

        REKLAM

        GÖZALTINA ALINANLAR LİSTESİ

        Gözaltına alınan el Velid bin Tallal bin Abdülaziz el Suud Citigroup, Twitter ve diğer birçok şirkette hisse sahibi olan Forbes 2000 listesine göre 12 milyar dolar piyasa değeri olan kraliyet şirketi Kingdom Holding'in başında bulunuyor.

        El Velid, Twitter, Rotana Grup TV kanalları, Rupert Murdoch's News Corp., Citigroup ve Four Seasons, Fairmont ve Movenpick otel zincirlerinin ortağı olarak biliniyor.

        Gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle: Muteib Bin Abdullah (Ulusal Muhafızlar Şefi), Türk Bin Abdullah (Riyad Belediye Başkanı), Türk Bin Nasır, Alwaleed Al Ibrahim (Ortadoğu Yayıncılığı Şefi), Khaled Al Tuwaijri (Kraliyet Mahkemesi Başkanı), Adel Fakeih (eski Cidde belediye başkanı), Amr Al Dabbagh (İşadamı), İbrahim Al Assaf (eski Maliye Bakanı), Bin Ladin, Al Tobaishi, Saud Al Dawish (eski Suudi Telekom CEO'su), Khaled Al Molhem (Suudi Havayollarının eski başkanı)

        Suudi Arabistan'da içinde bir prens ve üst düzey yetkililerin olduğu bir helikopterin düştüğü, helikopterdeki kişilerin hayatını kaybettiği bildirilmiş, kazada, bir prens ve 8 üst düzey yetkilinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Ölen prensin Prens Mansur bin Mukrin olduğu bildirilmişti.

        REKLAM

        HELİKOPTERDE KİMLER VARDI?

        Prens Mansur ile beraber helikopterde Emir vekili Selman el-Cerişi, Emirlik Genel Sekreteri Salih bin Abdullah el-Kadi, Asir Bölge Tarım Bölümü Başkanı Fehd el-Fertiş, Asir Bölgesi Polis Müdürü Binbaşı Salih bin Süleyman el-Kerzai ve diğer yetkililerin olduğu ifade edilmişti.

        HESAPLARI DONDURULDU

        Kurulan yeni yolsuzlukla mücadele komitesi kurulmasının ardından gözaltına alınanlarla alakalı bir adım atılmış, operasyon kapsamında gözaltına alınanların banka hesaplarının dondurulacağı bildirilmişti.

        Telekomünikasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şüphelilerin banka hesaplarının dondurulmasının yanı sıra bu kişilerin tüm varlıklarının devlet mülkü olarak kaydedileceği aktarılmıştı.

        Operasyon kapsamında gözaltına alınanlarla alakalı olarak resmi bir açıklama yapılmazken, Suudi Arabistan medyası 2009 yılındaki Ciddi su baskınları ve 2012 yılındaki Mers virüsü ile ilgili soruşturmalar açıldığını yazmıştı.

        REKLAM

        İRAN'LA SUUDİ ARABİSTAN GERİLİMİ SÜRÜYOR

        Suudi Arabistan ile İran arasındaki, Riyad'daki Kral Halid Havaalanı yakınlarına Yemen'deki Şii Husi hareketi tarafından yollanan füzelerin düşmesinin ardından yükselen tansiyon karşılıklı açıklamalarla artmaya devam etmiş, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, İran'ın müdahalesinin komşu ülkelerin güvenliğine ve global güvenliğe zarar verdiğini söylemişti.

        Cubeyr aynı zamanda, Suudi Arabistan uygun zamanda ve herhangi bir şekilde İran'ın hareketlerine cevap verme hakkını saklı tuttuğunu belirtmişti.

        Daha önce füze saldırısı nedeniyle Suudi Arabistan, İran'ı suçlamış ve bunun bir 'savaş eylemi' olarak kabul edilebileceğini söylemişti. İran ise bu açıklamanın 'provakatif' olduğunu belirten bir açıklama yayınlamıştı.

        GÖZALTILARDA İKİNCİ DALGA

        Geçtiğimiz gün Reuters haber ajansı, Kraliyet ailesinde yapılan yolsuzluk operasyonlarıyla çalkalanan Suudi Arabistan'da ikinci dalga gözaltıların başladığını duyurmuştu.

        Reuters'ın konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, politika ve iş dünyasına yakın kişiler gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin 2011'de hayatını kaybeden Veliaht Prens Sultan bin Abdulaziz'in ailesiyle bağlantılı kişiler oldukları iddia edilmişti.

        Gözaltına alınların bir kısmının ise alt düzey yöneticiler ve yetkililer oldukları bildirilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ