Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tarihi Ağaçağıl Camii, restorasyon kurbanı oldu

        Kocaeli'nin Kandıra İlçesi’ne bağlı Ağaçağıl Köyü’nde, Osmanlı’nın kuruluş dönemine ait 700 yıllık tarihi Ağaçağıl Camii, Kandıra Belediyesi tarafından geçen temmuzda restorasyona alındı. Gazete Habertürk'ten Caner Aktan'ın haberine göre Anıtlar Yüksek Kurulu’nca, ‘Kültür ve Tabiat Varlığı’ olarak tescillenen caminin restorasyonunun aslına uygun yapılacağı açıklandı. Belediye yetkilileri, çalışmanın ardından caminin turizme açılacağını ifade etti. Tek katlı yapılacak olan camide ahşap çatı ile şadırvan yapımı gerçekleşecekti.2018’in ocak ayında caminin bitirilmesi planlanırken geçen 4 ay içinde sağlam duvarlarının da yıkıldığı görüldü. Duvarların çok az bir bölümü ayakta kaldı. Yıkılan caminin orijinal taşları da kayboldu.

        REKLAM

        Cami, 1400’lü yıllarda başlayan defin geleneğinin ilk örneklerinden birini temsil ediyor, çevresinde ise çok sayıda mezar bulunuyordu. Restorasyonu yaptıran Kandıra Belediyesi, caminin temeline ve duvarlarına definecilerin zarar verdiğini belirtti.

        Kandıra Belediye Başkanı Yardımcısı Asım Akkaya yaptığı açıklamada, caminin aslına uygun olarak yapılacağını söyledi. Akkaya, “Çevre köylerde 700 yıllık bu ecdat camimizin altında define olduğu söylentisi konuşuluyor. Bu söylenti nedeniyle camimiz definecilerin hedefi haline geldi. Güvenlik önlemi alınması için jandarmaya bilgi verdik. Restorasyon devam ediyor. Caminin duvarları sağlamlaştırmak için biraz indirildi ama aslına uygun olarak tekrar yapılacak” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ