Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tarihi Tevfikiye Köyü yeniden inşa ediliyor

        Çanakkale’ye 30 kilometreuzaklıkta, Truva Antik Kenti’ninyanı başındaki 470 nüfuslu tarihiTevfikiye Köyü’nde yaşayan Nabiha ve Ali Yurtseven, bu köydedoğmuş büyümüş. Atanamayan2 öğretmen kızlarıyla köy meydanınayakın bir evde oturuyorlar. Çiftçilikyapıyorlar. Başlıca ürünleridomates. 20 metrekarelik kilerleridomates salçaları, zeytinler, zeytinyağlarıyla dolu. Ama köydekipek çok kişi gibi onlar da ürünlerinipazarlamada sıkıntı çekiyor.Topladıkları 3 ton domatesi kilosu30 kuruştan satıyorlar. “Çalışıyoruzama para kazanamıyoruz” diyorlar.

        REKLAM

        PROJE UMUT IŞIĞI OLDU

        Gazete Habertürk'ten İrem Koca ve Mehmet Andaç'ın haberine göre, köyün turizme kazandırılmasıamacıyla başlatılan proje iseonlar için umut ışığı. “Projebittiğinde köyümüz için,gençlerimiz için çok iyi olacak”diyen Nabiha Yurtseven, yöreninturist akınına uğrayacağından emin.Tevfikiye Köyü’nde 12 öğrencivar. Hepsi 5 kilometre uzaklıktakiKumkale’deki okula gidiyor. Tevfikiye’deokul var ama kullanılmıyor.Eski okul binası proje kapsamındahalk eğitim kursu olacak. Müzeside açılacak köy tarihi dokusunatekrar kavuşacak.

        Proje, OPET tarafındanYönetim Kurulu BaşkanıNurten Öztürk önderliğindeyürütülüyor. Tevfikiye Köyüiçin geçtiğimiz günlerde ilkadımı atılan projede, kurumekibinin yanı sıra köyünmuhtarı, öğretmeni ve imamınında aralarında olduğu bir

        komite halkla el ele vererek Tevfikiye’yibüyük bir heyecanla yenideninşa ediyor. Öztürk’ün verdiği bilgiyegöre, 12 yıldır yürütülen “TariheSaygı” projesi kapsamında, dahaönce Gelibolu Yarımadası’nda Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Anafartalar veEceabat merkezlerinde köy okullarıyenilendi, müzeler yapıldı, köylülerin el işleri, ürünlerini satışa sunduklarıstantlar kuruldu. Daha önceüzerine özensizce sıva vurulantaş binalar, tarihi dokusuna uygunolarak renove edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ