Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Mavi Marmara gemisine İsrail askerleri tarafından gerçekleştirilen saldırının 4. yıl dönümü. Mavi Marmara baskınında, insani yardım götürmek üzere 22 Mayısta Sarayburnu'ndan Filistin'e uğurlanan Mavi Marmara gemisinin Gazze'ye seyrederken Akdeniz'de uluslararası sularda 31 Mayıs gecesi İsrail askerleri tarafından baskına uğratılmıştır. Mavi Marmara baskınında 9 Türk hayatını kaybetmiş, 50'yi aşkın insani yardım gönüllüsü de yaralanmıştır. Mavi Marmara Baskını ardından hükümet sessiz kalmadı.

 Hükümet ve Muhalefetin Mavi Marmara Baskını ile ilgili açıklamaları

Başta başbakan olmak üzere diğer bakanlar ve muhalefet de Mavi Marmara baskını ile ilgili açıklamalar yaptı. Başbakan, "Eğer uluslararası sularda bir yardım konvoyuna havadan, denizden birileri saldırabiliyorsa, bunlar gücü nerden alıyor, bunu sormamız lazım. 9 kardeşimizi şehit edenler belli. Cenevre'deki İnsan Hakları Komisyonu'nun verdiği rapor ortada. Bunun gaddarlık olduğunu raporda ifade ettiler. Vahşice olduğu ortaya çıktı. 19 yaşında aslen Türk ama ABD vatandaşı olan genci, 2 kaşı arasında 2 cm mesafeden infaz ederek şehit ettiler" dedi. Kemal Kılıçdaroğlu da Mavi Marmara baskını ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Mavi Marmara baskınında, yurttaşlarımız şehit edildi, kanları yerde kaldı. Yakınları gidip savcılığa suç duyurusunda bulundu, birkaç sivil toplum kuruluşu da gidip başvurdu savcılığa. E peki failleri nerede? İsrail askerleri değil miydi bunu yapanlar? Failleriyle ilgili dava açılması için Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye yetki vermesi gerekiyor.” demişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Mavi Marmara baskını, tarihe kara bir leke olarak düşmüştür" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail'in özür dilemesi durumunda, "Tamam biz unuttuk, ölen öldü, kalan sağlar bizimdir" diye bir anlayışın söz konusu olmadığını söyledi.

İsrail'in Mavi Marmara baskını sebebiyle Türkiye'den özür dilemesi

İsrail Başbakanı Gazze'ye giden yardım filosuna yapılan ve tarihe Mavi Marmara baskını olarak geçkin olay sırasında 9 Türk aktivistin öldürülmesinden dolayı Türkiye’den özür diledi.

 

 

BAKMADAN GEÇME