Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Fidel Alejandro Castro Ruz

Fidel Castro, Küba Devrimi'nin önderlerinden marksist devrimcidir. Devrimden sonra Küba devlet başkanlığı ve başbakanlığı yaptı.

Fidel Castro'nun Hayatı ve Eğitim Yılları

Fidel Castro 13 Ağustos 1926'da Mayari'de doğdu. Ekonomik durumu iyi sayılabilecek bir ailenin çocuğuydu. Fidel Castro'nun ailesi sahip oldukları şeker kamışı tarlası ile geçimlerini sağlamaktaydılar. Castro, İlk öğrenim yıllarını özel katolik okullarında tamamladıktan sonra, 1945 yılında Havana Üniversitesi'ne girdi. 
Üniversite eğitimi sırasında hukuk alanına merak salan Fidel Castro, Küba'daki mevcut rejime karşı olan pek çok gruba dahil oldu. 
1950 yılında okulundan derece ile mezun oldu. Ardından politikaya merak salan Fidel Castro Ortodoks Parti'ye katıldı. Fidel Castro, Küba Meclisi'nde bir sandalye sahibi olmak için çalışmalara başladı.

Fidel Castro ve Küba Devrimi

Fidel Castro, Küba'nın farklı bölgelerinden yaklaşık 200 devrimciye liderlik ederek, Batista diktatörlüğünü son vermek isteyen bir gerilla grubu oluşturdu. 26 Temmuz 1953 tarihinde, Castro'nun gerilla grubu, Santiage de Cuba'daki Moncada askeri kışlasına bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırı ile birlikte çok sayıda mühimmat ve silah ele geçiren Castro'nun grubundakilerin tamamına yakını, daha sonra hükümet tarafından gönderilen ek kuvvetlerce öldürüldü. Castro yakalanarak onbeş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bir yıl sonra Batista, Castro'nun da içinde bulunduğu tüm siyasi suçlular için bir af çıkardı. Hapisten çıktıktan sonra da fikirlerinden vazgeçmeyen Fidel Castro, Meksika'ya giderek, hükümeti devirmek için yeni bir gerilla grubu oluşturdu. Bu ülkede, o sıralarda sağlık hizmetleri vermekte olan Che Guevara ile tanıştı. İkili, kurdukları 82 kişilik gerilla grubuna savaş eğitimi vermeye başladı.
Fidel Castro 2 Aralık 1956 tarihinde, Küba'ya dönen grup, donanma tarafından yok edildi ancak, Fidel Castro ve Che kaçmayı başararak dağlarda saklanmaya başladılar. Buradan yönettikleri küçük vur-kaç operasyonları ile propagandalarını yapmayı başardılar ve halkın desteğini kazanmaya başladılar. Fidel Castro iki yıl sonra yeterli gücü ve halk desteğini arkalarına almayı başardılar ve 1 Ocak 1959 tarihinde Batista hükümetini devirdiler.

Fidel Castro'nun İktidar Yılları

Batista hükümetini devirdikten sonra Havana'ya hareket eden Fidel Castro, kendisini Küba Cumhurbaşkanı ilan etti. Cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı ilk konuşması sırasında omuzuna konan bir güvercin, çok inançlı olan Küba halkının, onun tanrının bir elçisi olduğuna inanmalarını sağladı. Konuşmasında, hükümetinin halka karşı dürüst olacağını ve yolsuzlukların artık geride kaldığını söyleyen Fidel Castro, 1940 Küba Anayasası'nın büyük bir kısmını da oluşturdu. Fidel Castro iktidara geldikten sonra, Batista taraftarı partililerin büyük bir kısmı idam edildi.
1959 yılında Fidel Castro, Amerika Birleşik Devletleri'ni de kapsayan bir tura çıkarak, ulusları birlik ve beraberliğe özendirmeye çalıştı. Amerika'nın o dönemdeki başkanı Eisenhower görüşmeyi reddetse de, başkan yardımıcısı Nixon, Fidel Castro'yu kabul etti. Ancak daha sonra Nixon Castro'yu, çökertilmesi gereken komünist bir diktatör olarak niteledi. Daha sonra Birleşmiş Milletler Genel Konseyi'nde konuşmak için tekrar Amerika'ya giden Fidel Castro, konsey tarafından da hoş karşılanmadı.
Fidel Castro Küba'ya döndü ve %70'i yabancıların ellerinde olan ülke topraklarını halka geri kazandırmak için sosyalist bir ekonomi oluşturma çalışmalarına başladı. Bütün Amerikan işletmelerinin kamulaştırılması emrini verdi ve bu ülkeyle olan bağlarını kopardı. Bunun üzerine 31 Ocak 1961 tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri, Küba'ya karşı ticari ambargo uygulaması başlattı. Küba'daki işletmelerinin kamulaştırılması ile Amerika, bir milyar dolardan daha fazla bir kayıpla karşı karşıya geldi.
Fidel Castro, kendi ülkesindeki devrimi gerçekleştirdikten sonra, dünyanın diğer bölgelerindeki devrimcilere de destek olmaya çalıştı.

Fidel Castro 19 Şubat 2008 yılında 1976 yılından beri yürüttüğü Küba Devlet Konseyi Başkanlığını bıraktı.

Fidel Castro'nun Eserleri

"Devrim İçin Savaşmayana Komünist Denmez" , "Sosyalizmi Kuracağız" , "Fidel Diyor ki: Vamos Bien / İyi Gidiyoruz" , "Dünya Bunalımı"

BAKMADAN GEÇME