Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taş baskı zeytinyağının 40 yıllık torbacısı - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Tasir torba, yaklaşık bin yıllık taş baskı ve soğuk sıkım yöntemiyle yapılan sızma zeytinyağı üretiminde önemli yer tutuyor.

        2

        Hem kendi ekseni hem de bulunduğu haznede dairesel dönen 1,5 tonluk iki taşın altında 25 dakika ezilen zeytinlerden çekirdeğiyle birlikte elde edilen hamurlar, bu torbaların içine dolduruluyor.

        3

        Üst üste konulan ve pres uygulanan bu torbaların arasından zeytinyağı, damlalar halinde süzülüyor.

        4

        Havran Sanayi Sitesi'ndeki iş yerinde "tasir torba" üreten Şar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda taş baskıya ilginin artmasıyla ayakta kaldıklarını söyledi.

        5

        Hindistan cevizinin dış kabuklarından elde edilen "koko ipi"nden, zeytinyağı, pirina ve ayçiçeği yağı fabrikalarında kullanılmak üzere 6 farklı tasir torba hazırladığını anlatan Şar, bazen naylon ip ve misina da tercih edebildiklerini belirtti.

        6

        Torbaları 100 yıllık makinesinde dokuduğunu kaydeden Şar, "Makinem, Avrupa'daki sanayi devriminde ilk yapılan dokuma makinelerinden. Dünyada örneğinin de kaldığını sanmıyorum." dedi.

        7

        Babasından devraldığı işi 40 yıldır yaptığını dile getiren Şar, "1949'da babam Nusret Şar bu işe başlamış. Ben de işi kızıma devretmeye hazırlanıyorum. Daha öncesinde 35-40 kişiyle çalışırken, şu anda yalnız kaldık. 1-2 kişiyle çalışıyoruz. Ekimden marta kadar olan 5-6 aylık zeytinyağı sezonunda 600 ila bin torba üretiyoruz." ifadelerini kullandı.

        8

        Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu, 26 yaşındaki heykeltıraş Beyza Şar da babasının işinde artık yalnız kaldığını ve yorulduğunu söyledi.

        9

        Tasir torba üretiminin eskiden kalma büyük bir değer olduğunu vurgulayan Şar, "Bunu sürdürmeyi planlıyoruz. Ben de elimden geldiğince babama yardımcı olmaya çalışıyorum ancak artık işi devralıyorum." diye konuştu.