Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Araştırma Hastanesi'inde ilk kez "böbrek nakli" gerçekleştirildi.

        Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşayan Sefer Aydın, kusma şikayeti ile NKÜ Araştırma Hastanesi'nin acil bölümüne gitti. Buradan dahiliye bölümüne daha sonra da nefroloji bölümüne sevk edilen Aydın'a, yapılan tahliller sonucunda böbrek yetmezliği teşhisi kondu.

        3 yıl ilaç tedavisi gören ve iyileşmesinde gelişme sağlanamayan Aydın'a nakil kararı alındı. Babası Mustafa Aydın ile uyumlu olduğu tespit edilen Sefer Aydın'a genel cerrahi işlemlerinin ardından nakil işlemi gerçekleştirildi.

        Başarılı geçen ameliyatı gerçekleştiren NKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülsüm Özkan, böbrek hastası Sefer Aydın'ı yaklaşık 3 yıldır takip ettiklerini belirtti.

        Türkiye'de böbrek yetmezliği sorunu yaşayan 80 bin civarında hasta bulunduğunu, bugüne kadar ortalama 20 bin hastaya böbrek nakli yapıldığını ifade eden Özkan, "Yaklaşık 20 bin civarında da nakil listesinde bekleyen hasta var." dedi.

        Özkan, pek çok böbrek hastasının diyaliz desteğiyle hayatlarına devam edebildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Bu hastalar için böbrek nakli tam tedavi yöntemi. Diyaliz ile de hayatlarını devam ettirebiliyorlar ama böbreğin bütün fonksiyonlarını yerine koymak bir vericiden sağlam bir böbrek alıp hasta kişiye takmakla mümkün oluyor. Ekibimizle bu nakil olayının ilkini gerçekleştirdik. Tekirdağ'daki diyaliz hastaları için çok güzel bir ümit kaynağı oldu. Hastalarımız nakil için İstanbul'a gidiyorlardı. Şimdi kendi hastanelerinde nakil olabilecekler. Bu anlamda tüm böbrek hastalarımızı hastanemize bekliyoruz."

        NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de araştırma hastanesinin sadece Tekirdağ'a değil tüm bölgeye hizmet ettiğini söyledi.

        Araştırma hastanesinde günlük 50 ile 60 arası ameliyat gerçekleştirildiğini ve vatandaşlar daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

        "Hastanemiz 2016 yılından beri hizmet vermektedir. Sadece Tekirdağ halkına değil Silivri'den, Keşan'dan da hasta gelmektedir. Günlük 2 bin 500 civarında hastaya hizmet vermekteyiz. Günlük 50 ile 60 arasında da ameliyatlarımız devam etmektedir. Tekirdağ'da ilk kez böbrek nakli yapıldı. Bizi son derece memnun etmiştir. Özel ameliyatladır bunlar. Hastamız 43 yaşında, babası Mustafa Aydın tarafından böbrek verildi. Başarılı şekilde sonuç alınmıştır. İnşallah bundan sonra yapacağımız ekiple, alt yapıyla diğer özel ameliyatları da sürdürmeyi düşünüyoruz. Amacımız halkımızın ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirmektir."

        - Organ bağışına çağrı

        Hasta Sefer Aydın ise ameliyatın çok başarılı geçtiğini ve kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyledi.

        Nakil için ilk önce kendisine ardından da babasına testler yapıldığını anlatan Aydın, "Uyumlu olduğumuz tespit edildi. Sonra da nakil gerçekleşti. Şu anda yeniden doğmuş gibiyim. Hastanede dokuz gün süreyle yattım. Çok güzel bakıldım. Ölüm halinde böbreklerinizi veya herhangi bir organınızı bağışlamanızı istiyorum. Ülkemizde organ nakli bekleyen çok insan var. Sadece böbrek değil, kalp, karaciğer akciğer. Bu yüzden de ailelerin biraz daha bilinçli olması gerekiyor. Herkesin ikinci bir şansa ihtiyacı var." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tekirdağ haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tekirdağ Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler