Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Teknolojik gelişimi doğru öngören filmler - Teknoloji Haberleri
        1

        10- 2001: A Space Odyssey (1968)

        Stanley Kubrick ve Arthur C. Clarke'ın 2001: A Space Odyssey ile geleceğe dair işaret ettikleri çok sayıda tutarlı öngörü mevcut. 1968 yılında vizyona giren ve aynı adlı kitaptan yola çıkılarak hazırlanan film, cep telefonları ve dizüstü bilgisayarları işaret etmesine karşın, hepsinden önemlisi Siri ve Alexa'nın atası (ve çok daha gelişmişi) HAL 9000 adlı sesli dijital asistanı o yıllarda ekrana taşımıştı.

        2

        9- Logan's Run (1976)

        23. yüzyılda geçen Logan's Run, insanların en fazla 30 yaşına kadar yaşamalarına izin verilen bir toplumu anlatıyor. William F. Nolan ve George Clayton Johnson romanından sinemaya uyarlanan film, arkadaşlık uygulaması Tinder'ın daha gelişmiş bir versiyonunu ekranlara taşıyor. Ayrıca şehirde gezinen Hyperloop benzeri ulaşım araçları da mevcut...

        3

        8- WarGames (1983)

        Oyun oynadığını sanan bir çocuğun farkında olmadan askeri bilgisayarları hack'leyerek, (nükleer füzeleri aktif ederek) 3. Dünya Savaşı'nı çıkaracak hamleler yapmasını konu alan WarGames, günümüz siber savaşlarını işaret etmişti. Ayrıca filmdeki çocuğun odası da ülkemizde 90'larda gördüğümüz pek çok bilgisayar sistemine sahipti...

        4

        7- Sneakers (1992)

        Dijital devrimin yükselişe geçtiği bir dönemde telefon teknolojilerinden beyaz şapkalı hacker'lara kadar pek çok öngörüye sahip olan filmin o dönem yapılan tanıtımlarında bile içerisinde kriptolu verinin bulunduğu disketler kullanılmıştı...

        5

        6- The Truman Show (1998)

        Senarist Andrew Niccol, Gattaca, In Time ve Simone (S1mone) gibi distopik filmlere imza attı fakat The Truman Show'un yeri hep ayrı kaldı. Harika bir adada, güzel bir evde kendi ailesiyle hayatını yaşayan Truman adlı karakterin, aslında bir reality şovun içinde olmasını konu alan film, o zamanlarda Survivor ve Big Brother gibi yarışmaları işaret ediyor gibiydi. Ancak kamerasız telefon kalmayan günümüzde, drone'larla hemen her yerden çekim yapılabilir oluşu, cadde ve sokakları izleyen güvenlik kameraları gibi sayısız kameranın arasında dolaşırken, "Truman Show Delusion" adı verilen sendromda olduğu gibi daima izleniyor olduğumuzu düşünüyoruz...

        6

        5- Office Space (1999)

        Yaklaşık 20 yıllık bu film, teknolojiyi ve insanı karşı karşıya getiren bir ofise hayatını konu alıyor. Film, günümüz ofislerinde her gün teknoloji ürünlerinin yetersizliğinden dolayı öfke kusan insanları öngörmüşe benziyor.

        7

        4- Minority Report (2002)

        Philip K. Dick'in kısa öyküsünden uyarlanan ve Steven Spielberg'in imzasını taşıyan film, suç işlenmeden önce suç işleme potansiyelini tespit edebilen güvenlik güçlerini konu alıyor. Bu enteresan öykü, günümüzde suçla ilgili geliştirilen bilgisayar tabanlı algoritmalar için de dayanak noktası durumunda. Henüz Minority Report seviyesine gelinmese de, gelecekte bilgisayarlar yardımıyla bu noktaya ulaşılması muhtemel. Hukukçular filmi, bir eğlencelik olarak değil uyarıcı bir masal olarak görüyor. Filmin öngörüleri bu kadarla sınırlı değil. Aslında yapımdaki pek çok içerik günümüzde halihazırda kullanılıyor fakat otonom araçlar ve belki de en şaşırtıcısı olan kişiselleştirilmiş reklamlar ve ürün yerleştirme biçimleri adeta bugünü işaret ediyor.

        8

        3- Eagle Eye (2008)

        Yapay zekaya sahip bir bilgisayarın insanlar üzerinde nasıl bir etki yaratabileceğine odaklanan film, anlattığı teknolojiyle dikkat çekiyor. Eagle Eye, günümüzde sıkça konuşulan konuları 10 yıl evvelden işaret etmişe benziyor.

        9

        2- Robot & Frank (2012)

        2012'de yayınlanan bu düşük bütçeli film, açıklanmayan bir gelecekte geçiyor. Filmde, isabetli akıllı telefon ve tablet tasarımlarının haricinde Honda Asimo benzeri bir bakıcı robot da yer alıyor. Robotların her geçen gün daha fazla konuşulduğu günümüzde, bakıcı robot fikri dikkat çekiyor. Fİlmle ilgili eğlenceli bir gerçek de var. Peter Sarsgaard tarafından seslendirilen robotu, Daft Punk grubunun kasklarını yapan firma tasarlamış.

        10

        1- Her (2013)

        En iyi senaryo dalında Oscar'ı kucaklayan film, kullandığı işletim sistemine aşık Theodore (Joaquin Phoenix) adlı bir adamın hikayesini anlatıyor. Filmde, Siri, Alexa, Cortana ve Google Asistant gibi pek çok sesli asistanın daha gelişmiş bir versiyonu olan Samantha'yı Scarlett Johansson seslendiriyor. Bu enteresan hikaye şaşırtıcı derecede inandırıcı... Sene başında Tetris oyunuyla evlenmek isteyen Noorul Mahjabeen Hassan adlı kız tüm dünyada haber olmuştu. Yakın gelecekte dijital içeriklere olan duygusal ilginin daha sık örneklerini görebiliriz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ