Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tekrar dönmesi gereken bir icat! 5 tekerli arabaya ne oldu? Cadillac'ın 5 tekerli arabası kolayca park etmeye yarıyordu ama artık yok!
        1

        Arabanın arkasından beşinci bir teker çıksa ve arabayı tek bir hamleyle parketse nasıl olurdu dersiniz? Aslında bu yaratıcı fikir, pek de yeni sayılmaz. Zamanında Cadillac'ın ürettiği 5 tekerli arabanın hikayesini keşfetmeye ne dersiniz?

        Arabaların geçmişi, bütün çağların en önemli mekanik icadı olan tekerleğin geçmişine kadar uzanıyor. İlk tekerleğin günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce, atlı arabaların ise milattan önce 2000'li yıllarda kullanıldığı biliniyor.

        2

        Makine gücü ile çalışan ilk arabaların geçmişi ise 1600'lü yıllara dayanıyor. Newton'ın tasarladığı buharlı makine ile çalışan arabaya, atsız olması nedeniyle "Kendi kendine gider " anlamına gelen "otomobil" ismi verilmişti.

        3

        Öte yandan tarih boyunca tasarlanan araçların çoğu 4 tekerlekli olarak karşımıza çıkıyor. 1950'li yıllarda üretilen bu araç ise alışılmışın dışındaki özelliğiyle dikkat çekiyor.

        4

        Cadillac markasının 1950 yıllarında tasarladığı tahmin edilen bu aracın arkasından beşinci bir tekerlek çıkıyor.

        5

        Beşinci tekerlek aracın, en dar alanlara bile kolayca park edilmesini sağlıyor.

        6

        Arka iki tekerleklerin bloke edilmesiyle beşinci tekerlek aşağı iniyor ve tek hamlede araba park ediliyor.

        28
        29
        30

        ŞANS ESERİ BULUNAN İCATLAR

        Çikolata taneli kurabiye

        1930'lu yıllarda bir fırında çalışan Ruth Wakefield, bir gün fırında çikolatanın kalmadığını fark etti. Aslında çikolatalı kurabiye yapmak isterken, elindeki tatlandırılmış çikolataları kurabiye hamurunun içine attı. Sonuç olarak çikolatalı değil çikolata parçacıklı kurabiyeler ortaya çıktı.

        31

        Mikrodalga fırınlar

        Raytheon Corporation adlı savunma ürünleri üreten şirkette çalışan Percy Spencer, elektriği bir arada toplayan yeni bir sistem üzerine çalışıyordu. Bu sırada cebindeki çikolatanın ısıdan hemen eridiğini gördü. Spencer bu buluşunu mikrodalga fırına çevirdi.

        32

        Patates cipsi

        Bir lokantada çalışan George Crum, 1853 yılında müşterilerine patates kızartmasını sunmaya hazırlanıyordu. Müşterilerinden biri gelen patatesleri kalın buldu ve "daha ince daha kızarmış" olarak istediğini belirtti. Crum bunun üzerine sinirlenip, patatesleri inanılmaz derecede ince kesip, kupkuru olana dek kızarttı. Şefin şaşırtan bir şekilde müşteri bu halini çok beğendi ve patates cipsi bu şekilde ortaya çıktı.

        33

        Oyun hamuru

        General Electric'te mühendis olarak çalışan James Wright, İkinci Dünya Savaşı'nda uçak lastikleri, asker botları ve başka şeyler için plastiğe ihtiyaç duyan ülkesi için silikon yerine plastik kullanmak istedi. 1943 yılında silikon yağının içine borik asit kattı ve şekil alabilen yumuşak bir hamur ortaya çıktı. Bu şekilde oyun hamuru ortaya çıktı.

        34

        Penisilin

        Sir Alexander Fleming, bakteri ürettiği bir kapta ortaya çıkan bir küfün etrafındaki tüm bakterileri öldürdüğünü fark etti. Küf üzerinde çalışmalarını devam ettiren Fleming buradan hastalıkları büyük ölçüde yok eden bir antibiyotik olan Penicilin iğnesini keşfetti.

        35

        Not kağıtları

        Post-It olarak bilinen not kağıtları 3M şirketinin araştırmacıları Spencer Silver ve Art Fry tarafından kalıcılığı uzun olmasına rağmen maddeleri kesin olarak yapıştırmayan bir süre tutunmalarını sağlayan bir yapıştırıcı çalışmaları sırasında ortaya çıktı.

        36

        Sakarin

        John Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacı Constantine Fahlberg, 1879 yılında kömür katranı üzerine çalışıyordu. Laboratuvardan eve dönerken, karısının kendisine verdiği bisküvilerin normalden daha tatlı olduğunu fark etti. Bu tatlılığın sırrı, çalışmaları sırasında eline bulaşan kimyasal maddelerdi. Sonrasında da sakarini üretti.