Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Tesla rotayı Çin'e çevirdi! Kendi fabrikasını mı kuracak? - Teknoloji Haberleri
        1

        Tesla, Çin hükümetiyle Şangay’daki serbest ticaret bölgesinde bir otomobil mağazası açmak için görüştüğünü doğruladı.

        2

        Otomobil üreticisinin bir süredir kendi fabrikasını kurmayı düşündüğü konuşuluyordu. Çin hükümetiyle başlatılmaya çalışılan işbirliğinin, bu ajandanın öncülü olduğu düşünülüyor.

        3

        İki tarafın henüz anlaşmaya varıp varmadığı bilinmezken, tarafların el sıkışması halinde Tesla Çin’de kendi başına üretim yapan ilk yabancı otomobil üreticisi olacak.

        4

        Çin’de üretim yapan otomobil üreticilerinin tümü Çinli üretici firmalarla çalışmak zorunda kalıyorlar.

        5

        Tesla, Çin’de yapacağı anlaşmadan üç sonuç almayı hedefliyor: Elektrikli otomobil pazarındaki payını artırmak, Çin hükümetinin yerel ortaklık şartından bağımsız kalmak ve entelektüel varlıklarını korumak.

        6

        Çin’deki serbest ticaret bölgesinde üretim ve satış yapmak Tesla için otomobillerini Çin’e gönderme maliyetini ortadan kaldıracak.

        7

        Fakat şirket, yine de Çin’e ithalat bedeli ödeyecek.

        8

        Çin Tesla için çok önemli bir pazar. Geçtiğimiz yıl anavatanı ABD’de 4,2 milyar dolar gelir elde eden şirket, Çin’de ise 1 milyar dolar kazandı.

        9

        Tesla ve Çin arasındaki ilk yakınlaşma, Elon Musk’ın nisan ayında Çin başbakan yardımcısı Wang Yang ile yaptığı görüşmeydi. Bu, Wang’ın bir otomobil üreticisinin CEO’suyla yaptığı ilk görüşme olarak kaydedildi.

        10

        Analistler, Tesla’nın kendi otomobillerini ve onlara güç veren lityum-iyon pillerini üreteceği fabrikayı Çin’e kurmak istediği görüşünde.

        11

        Tesla, Çin’in en büyük internet şirketlerinden Tencent’in yüzde 5’inin sahibi konumunda ve ABD’li otomobil üreticisinin ülkede yabancı olarak karşılanmamasında büyük rol oynuyor.

        12

        Tesla, Model 3 sedan otomobilinin üretimini artırmayı planlıyor. 35.000 dolardan başlayan fiyatlarla satılan otomobilin en çok Çin’de satılması bekleniyor. Fakat Çin de kendi yerel elektrikli otomobil üreticilerine sahip.

        13

        Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, 2016’nın sonunda ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio ile bir tanıtım anlaşması imzaladı.

        14

        Çevreci kimliğiyle de bilinen DiCaprio, BYD’nin sıfır emisyonlu otomobillerini ve çevreci teknolojilerini tanıtıyor.

        15

        Tesla ise 2020 yılına kadar rekabetteki yerini güçlendirmek istiyor ve her yıl 1 milyon otomobil üretmeye hazırlanıyor.