Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TKDK'dan destek aldı, onlarca gence iş alanı oluşturdu - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Diyarbakır'da genç girişimci Çetin Yeşil, 2015 yılı sonunda herkesin terör olayları nedeniyle yatırımlarını durdurduğu bir dönemde TKDK'dan aldığı destekle Organize Sanayi Bölgesi'nde salça fabrikası kurdu. Ham maddeyi sağlamak için sözleşmeli çiftçilik yöntemini uygulamaya başlayan Yeşil, geride kalan 2 yıl içerisinde kapasitesini 40 tondan 340 tona, çalışan sayısını 60'a, yatırım miktarını ise 5 milyon TL'ye çıkardı.

        2

        Fabrikada çalışan 60 kişinin yanı sıra dolaylı olarak ürünün ekiminden tarladan toplanma sürecine kadar yüzlerce kişiye iş kapısı açtıklarını belirten Yeşil, aynı zamanda kentten bölgeden batı illerine giden mevsimlik tarım işçilerine de kapılarının önünde bir iş imkanı sağladıkları ifade etti.

        3

        "GENÇ GİRİŞİMCİ OLMANIN DAHA ÇOK ARTISINI GÖRDÜK"

        Üniversiteyi bitirdikten sonra sürekli arkadaşlarıyla arayış içinde olduklarını kaydeden Yeşil, şu açıklamalarda bulundu:

        4

        Birden salça aklımıza geldi. Salça bizim bölgede neden üretilmez? İki sene önce 'deneme üretimi yapalım' dedik. Çınar ilçesinde bir tarlada yaklaşık 10 dönümlük bir arazide domates ektik. İyi verim alabildiğimizi gördük. Ondan sonra 'neden salça fabrikası yok' diye düşünmeye başladık. Çünkü kimse domates ekmiyor. Neden kimse domates ekmiyor? Çünkü salça fabrikası yok.

        5

        Böyle kapalı bir döngü oluşuyor. Biz de bunu kıralım istedik. Bununla ilgili sözleşmeli çiftçilik yaptırarak yapabiliriz düşüncesiyle yola çıktık, salça fabrikasını kurmaya çalıştık. İlk etapta TKDK'dan bir destek alarak fabrikayı inşa ettik ve ilk üretimlerimize başladık. İlk etapta böyle bir fikri öne attığınızda çok fazla gerçekçi bulmuyorlar. Acaba hayalperest mi gibi düşünceler ortaya çıkıyor. Sorunlarla karşılaştık ama işin içine girince ve ciddi yatırımcı olduğumuzu gösterince genç girişimci olmanın eksisinden çok artısını gördük.

        6

        DİYARBAKIR'IN İLK SALÇA FABRİKASINDA 50 KİŞİ İSTİHDAM SAĞLIYOR

        Girişimci Musa Yeşil, 2 yıl önce ilin ilk salça fabrikasını kurmak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) başvuruda bulundu. Projesi onaylanan Yeşil, aldığı 650 bin lira hibe destek ile Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 bin metrekare alanda hayal ettiği fabrikayı kurdu.

        7

        Tarlada binbir emekle yetişen ve büyük zahmetle toplanan domatesleri sözleşme karşılığı çiftçilerden satın alan Yeşil, bu domatesleri fabrikada salçaya dönüştürüyor. 50 kişiye de ekmek kapısı olan fabrikada istihdam imkanı bulan işçiler, domatesin üretildiği yaz döneminde haftanın 7 günü 24 saat çalışıyor.

        8

        "İÇ PİYASANIN SALÇA İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ"

        Yeşil yaptığı açıklamada, bölgedeki domates üretimi potansiyelini değerlendirmek için fabrika kurduğunu söyledi. Üretilen domateslerin başka illere gönderildiğinde nakliye masraflarının ürünün fiyatına yansıdığına işaret eden Yeşil, bunu önleyerek domatesin üretildiği yerde işlenmesini arzu ettiklerini belirtti.

        9

        Yeşil, toplanan ürünleri çiftçiden satın alarak fabrikada işlediklerini dile getirerek, ürettikleri salçayı da iç piyasaya sunduklarını aktardı.

        10

        "İç piyasanın salça ihtiyacını karşılayacağız. Bu yıl 50 kişiye istihdam sağlıyoruz. Çiftçilerimizle de sözleşme yapıyoruz" diyen Yeşil, istihdamın yanı sıra ürün aldıkları çiftçiye de katkı sunduklarını dile getirdi.

        11

        "HEDEFİMİZ YILLIK 6 BİN TON SALÇA ÜRETMEK"

        Günde 160 ton domatesi fabrikada işleyerek salçaya dönüştürdüklerini ifade eden Yeşil, "160 ton domatesin sekizde biri salçaya dönüşüyor. Hedefimiz yıllık yaklaşık 600 ton domates salçası üretmek" dedi.

        12

        Hedeflerini gün geçtikçe yükselteceklerine işaret eden Yeşil, devlet desteğiyle fabrikanın kapasitesini artıracaklarını kaydetti.

        13

        "DAHA ÖNCE BATIDA İNŞAATLARDA ÇALIŞIYORDUK"

        Fabrikada çalışan üniversite mezunu Yakup Yıldız, bu tür fabrikaların bölgede kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

        14

        Fabrikada çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldız, "Daha önce batıda inşaatlarda çalışıyorduk ama şimdi evimize yakın yerde çalışmak kadar mutluluk verici bir şey yok. Bu imkanı sağlayan devletimizden Allah razı olsun" diye konuştu.

        15

        Yıldız, fabrikada çalışanların evlerine ekmek götürme imkanına kavuştuğunu anlatarak, tarlada çalışanların da kazanç elde ettiğini vurguladı. Tarlada çalışan Ramazan Ata, Bursa'ya 10 yıl mevsimlik işçi olarak domates toplamak için gittiğini, artık memleketinde bu işi sürdürdüğünü belirtti.

        16

        Çevre köylerden gelen 60 işçiye çavuşluk yaptığını ifade eden Ata, ailesinin geçimine katkıda bulunmanın sevincini yaşadığını dile getirdi. TKDK İl Koordinatörü Hikmet Güneş de kurum olarak tarım ve hayvancılığı olduğu kadar tarıma dayalı sanayiyi de desteklediklerini söyledi.

        17

        Hayvancılığın yanı sıra tarıma dayalı birçok alanda da girişimcilere destek verdiklerini ifade eden Güneş, Diyarbakır'da üretilen ve hasat döneminde işlenmeyen domateslerde kayıp yaşandığını kaydetti.

        18

        Domateslerin fabrikada işlendiği zaman hem bu kaybın önlendiğine, hem yeni ürün elde edildiğine hem de üreticiye ve çalışanlara kazanç sağladığına işaret eden Güneş, "Fabrikamız çalışıyor, insanlar ekmeklerini kazanıyorlar" ifadesini kullandı.