Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Trump, CIA direktörü Pompeo ile Kim görüşmesini duyurdu

        ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo'nun Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong Un ile görüşmek üzere gizlice Kuzey Kore'ye gittiği haberlerini Twitter mesajıyla doğruladı. Trump, Pompeo'nun geçen hafta Kuzey Kore'yi ziyaret ettiğini duyurdu.

        Trump'ın verdiği bilgiye göre, Pompeo Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la tarihi bir görüşme gerçekleştirdi. Trump, Geçen hafta, Pompeo ile Kim Jong Un Kuzey Kore'de görüştüler. Görüşme pürüzsüz ve iyi ilişkilerle geçti. Şimdi görüşmenin detayları için çalışılıyor. Nükleer silahlardan arınma tüm dünya için iyi olacak, özellikle de Kuzey Kore için" diye tweet attı.

        REKLAM

        ABD Başkanı DonaldTrump, Kuzey Kore lideriKimJong-un ile görüşmek için "sabırsızlandığını" belirterek, haziran ayı başında planlanan görüşmenin nerede yapılacağına dair henüz net bir kararın olmadığını söyledi.

        Japonya Başbakanı Şinzo Abe ie Florida'da Mara Lago köşkünde bir araya gelenTrump, düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore lideri ile planlanan görüşme hakkında açıklamalar yaptı.

        Trump, Kuzey Kore ile "doğrudan ve çok üst düzeyde" görüşmeler yapmaya başladıklarını ifade etti. Kuzey Kore lideriyle yapacağı görüşmenin haziran ayı başında olabileceğini belirten ABD Başkanı, bu görüşmenin yapılacağı yere dair 5 farklı ihtimalin bulunduğunu fakat henüz son kararın verilmediğini belirtti.Trump, "KimJong-un ile görüşmek için sabırsızlanıyorum." ifadesini kullandı.

        Trumpayrıca, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginliği sona erdirecek görüşmelerin yapıldığı yönündeki haberlerle ilgili "Ben bunu destekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

        Japonya Başbakanı Abe iseTrumpile görüşmede Kuzey Kore'nin ele alınacağını vurgulayarak, "Kuzey Kore ve ABD ve Japonya'nın menfaatleri için önemli konuları derinlemesine ele alacağımızı umuyorum." diye konuştu.

        REKLAM

        Japonya Başbakanı Abe'nin perşembe gününe kadar ABD'de olması bekleniyor.

        Mike Pompeo'nun Pyongyang'a seyahati, 2000 yılında Madeleine Albright Dışişleri Bakanı iken Kim Jong-un'un babası Kim Jong-il ile görüşmesinden sonra iki ülke arasındaki ilk üst düzey temas olarak biliniyor.

        Dışişleri Bakanı olarak onaylanmak üzere geçen hafta Senato Dış İlişkiler Komitesinde senatörlerin sorularını yanıtlayan Pompeo, Kuzey Kore'de rejim değişikliğini desteklemediğini söylemişti.

        Pompeo, Amerika ve dünyanın son derece ihtiyaç duyduğu diplomatik bir çözüm konusunda ABD ve Kuzey Kore liderlerinin görüşmesi için uygun şartlar oluşturulabileceği konusunda iyimser olduğunu dile getirmişti.

        Trump, 2017 yazında Kuzey Kore'nin balistik füze denemeleri yapması üzerine Kore Yarımadası'nda askeri adım sinyalleri vermesinin ardından geçen ay Kuzey Kore lideri Kim ile görüşebileceğini ifade etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ