Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Trump'ın İran'daki ilk hedefi Devrim Muhafızları!

        ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni İran stratejisini açıklamadı. Tahran yönetiminin nükleer anlaşmayı ihlal ettiğini belirten Trump, 2015'te imzalanan anlaşmanın ABD tarihinin en kötü anlaşması olduğunu savundu.

        Trump'ın yeni İran stratejisindeki en kilit konulardan biri de İran Devrim Muhafızları'yla ilgili alınan yaptırım kararı oldu.

        Trump, "Stratejimizi uygulamaya, geç kalmış bir adım olan İran Devrim Muhafızları Ordusuna sert yaptırımlar getirmekle başlıyoruz. Hazine Bakanlığını, tüm Devrim Muhafızlarına daha ileri yaptırımlar getirmesi konusunda yetkilendiriyorum." açıklamasını yaptı.

        Devrim Muhafızlarını, Ortadoğu'da terörü yaymakla suçlayan Trump, "Bunlar, Suriye'deki diktatörü silahlandırma, bölgedeki sivillere saldırması için destekledikleri unsurlara füze ve silah temin etme ve Washington DC'deki bir restoranı bombalama planı yapma gibi unsurları içeriyor." ifadesini kullandı.

        Peki ABD Başkanı Donald Trump'ın hedef tahtasına oturttuğu ve yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladığı Devrim Muhafızlar kim, görevi ne ve İran'ın güvenlik yapılanmasında nasıl bir rol oynuyor?

        DEVRİM'DEN HEMEN SONRA KURULDU

        İran Devrim Muhafızları Ordusu, İran'da 1979'da gerçekleşen İslam Devrimi'nin hemen ardından devrimin lideri Ayetullah Humeyni tarafında kuruldu.

        Devrim Muhafızları'nın amacı rejimi ve devrimin liderlerini korumak olarak belirlendi. Ülkenin silahlı kuvvetlerine paralel olarak faaliyet gösteren Devrim Muhafızları, 1980'lerde İran ile Irak arasında yaşanan yıkıcı savaş sırasında etkisini arttırdı.

        Devrim Muhafızları, savaşın ardından lağvedilme ihtimaliyle karşı karşıya kalsa da İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney tarafından yetkileri arttırıldı.

        Hamaney'in ilk lideri olduğu ve eski Cumhurbaşkanlarından Mahmud Ahmedinejad'ı da içerisinden çıkaran Devrim Muhafızları, zaman içerisinde İran ordusu içerisindeki etkisini arttırarak kendi kara, hava ve deniz kuvvetlerine sahip oldu.

        ABD'NİN HEDEFİ; KUDÜS GÜCÜ

        Devrim Muhafızları'nın ABD'nin hedefi haline getiren konulardan biri de Kudüs Gücü isimli birim. Direkt olarak dini lider Hamaney'e bağlı görev yapan Devrim Muhafızları Kudüs Gücü, İran'ın yurtdışı operasyonlarını yürütmekle görevli.

        General Kasım Süleymani'nin liderlik ettiği Kudüs Gücü, Irak ve Suriye'deki savaşlarda terör örgütü DEAŞ'a karşı önemli başarılar elde etti.

        ABD'li yetkililer, ABD'nin Irak'ı işgali sırasında Kudüs Gücü'nün Iraklı yerel militanları eğittiğini ve bu kuvvetlerin ABD askerlerine karşı bazı bombalama eylemleri gerçekleştirdiğini iddia ediyor. ABD, Kudüs Gücü'nü 2007'den bu yana teröre destek veren organizasyonlardan biri olarak tanımlıyor.

        İran'ın Irak ve Suriye'deki operasyonlarını da yöneten Kudüs Gücü'nün tahmini olarak 15 bin askere sahip olduğu düşünülüyor. ABD'nin iddialarına göre, dünyanın birçok ülkesinde İsrailli diplomatlara yönelik gerçekleştirilen bazı suikastların arkasında da Kudüs Gücü birimi var.

        İran dini lideri Ayetullah Hamaney ve Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani

        İRAN'IN FÜZE PROGRAMINDA ETKİLİLER

        İran'da 'Sipah-ı Pasdaran' ya da sadece 'Sipah' adıyla bilinen Devrim Muhafızları, ülkenin balistik füze programını da yürüten birim olarak biliniyor.

        İran siyasetinde oldukça etkili bir konumda bulunan Muhafızlar, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın ardından birçok balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Nükleer anlaşma, füze denemelerine hiçbir engel getirmemesine karşın, ABD füze denemelerinin 'anlaşmanın ruhuna aykırı' olduğunu savunuyor.

        İran Cumhurbaşkanı Ruhani de geçtiğimiz yıl yürüttüğü seçim kampanyası sırasında, Devrim Muhafızları'nın sıklıkla gerçekleştirdiği füze denemelerini eleştirmişti.

        ÇİFTE VATANDAŞLAR İÇİN BM UYARISI

        Kendi bünyesinde bir istihbarat birimi bulunan Devrim Muhafızları, son dönemde çifte vatandaş olan İranlılara yönelik gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle de Batı'nın eleştiri oklarını üzerine çekmişti.

        Casusluk iddialarıyla tutuklanan çifte vatandaşlar nedeniyle Birleşmiş Milletler de dahil birçok kurum İran'a yönelik eleştirilerde bulunmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ