Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Trump, Kudüs hakkındaki niyetini Abbas'a söyledi!

        Filistin basınına göre, ABD Başkanı Trump Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı arayarak ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu söyledi.

        ABD Başkanı Trump'ın ile Abbas arasındaki telefon görüşmesine ilişkin açıklamayı Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yaptı.

        Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer verilen açıklamaya göre, Trump, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile telefon görüşmesinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini ifade etti.

        Açıklamada, Abbas'ın, Trump'ı bu yönde atacağı bir adımın barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve evrensel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyardığı kaydedildi.

        Ebu Rudeyne açıklamasında, "Başkan Abbas bir kez daha Arap Barış Planı ve uluslararası kararlara göre başkenti Doğu Kudüs'süz bir Filistin devletinin olamayacağı yönündeki açık tavrını dile getirdi." ifadesini kullandı.

        SUDAN: FİLİSTİN VE MÜSLÜMANLARIN HAKLARINA AÇIK SALDIRI

        Sudan Alimler Birliği Başkanı Muhammed Osman Salih, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planını "Filistin ve Müslümanların haklarına açık saldırı" olarak nitelendirdi.

        Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump'ın atacağı adım bütün Müslümanlar tarafından reddedilecek ve büyük bir öfke patlamasına neden olacak. Çünkü Kudüs bütün Müslümanların başkentidir ve öyle kalacaktır." diye konuştu.

        Trump'ın ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma girişiminin "Filistin ve Müslümanların haklarına açık saldırı" olduğunu ifade eden Salih, İsrail'in uluslararası güçlerle ittifak kurmasının, bin yıldan uzun süredir Filistin topraklarında bulunan Müslümanlara ait hak ve kutsallara yönelik ihlalleri haklı çıkarmayacağını belirtti.

        İsrail'in bir işgal devleti olduğunu kaydeden Salih, işgali sağlamlaştırmaya çalışan ABD'nin bu eyleminin kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

        FİLİSTİN YÖNETİMİ:BAŞKENTİ DOĞU KUDÜS OLMAYAN BİR FİLİSTİN DEVLETİ OLAMAZ

        Filistin yönetimi, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planına ilişkin uyarıda bulunarak, Doğu Kudüs'ün Filistin devleti için vazgeçilmez başkent olduğunu vurguladı.

        Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planını kesinlikle reddettiklerini belirtti ve böyle bir adımın barış süreci üzerindeki tehlikelerine ilişkin uyarıda bulundu.

        Filistin yönetiminin ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına da karşı olduğunu vurgulayan Ebu Rudeyne, "Başkenti Doğu Kudüs olmayan bir Filistin devleti olamaz." dedi.

        Ebu Rudeyne daha önce yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini dile getirdiğini aktarmıştı.

        Trump'ın aynı kapsamda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile de telefonda görüştüğü bildirilmişti.

        Kongrenin 1995'te kabul ettiği yasa

        ABD Kongresi, 1995 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan bir yasayı kabul etmiş ancak o tarihten bu yana görev yapan başkanların tamamı ülke çıkarlarını gerekçe göstererek büyükelçiliği Tel Aviv'de tutmuş, kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek vermişti. ABD Başkanları 1995'ten bu yana, söz konusu yasadaki ilgili maddeyi kullanarak her 6 ayda bir elçilikle ilgili kararı öteliyordu.

        Başkanlık kampanyası sırasında ABD elçiliğini Kudüs'e taşıma sözü veren Trump da selefi Barack Obama'dan görevi devraldıktan kısa süre sonra yasanın ilgili maddelerini askıya alma yetkisini kullanmıştı. Trump daha sonra haziran ayında ikinci kez elçiliğin taşınmasıyla ilgili yasanın yürürlüğe girmesini ertelemişti.

        Amerikan medyasının yönetim yetkililerine dayandırdığı haberlerde, ABD Başkanı Trump'ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek olan "Amerikan Büyükelçiliği'nin Kudüs'e Taşınmasına İlişkin Yasa"yı daha fazla bekletmeyip Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve ِABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasına karar vereceği iddia edilmişti.

        TRUMP ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLAMA YAPACAK

        Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı DonaldTrump, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma konusundaki kararını Çarşamba günü açıklayacağını söyledi.

        Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasıyla ilgili kararını çarşamba günü (bugün) ilan edeceğini açıkladı.

        Sözcü Sanders, Beyaz Saray'daki günlük basın brifinginde Trump'ın Kudüs'le ilgili kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

        ABD Başkanı Trump'ın bazı ülke liderleriyle görüştüğü ve bu görüşmelerde "ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşımaması" yönünde uyarılar da aldığı şeklindeki bir soruya Sanders, "Başkan'ın yarın (çarşamba) yapacağı açıklaması öncesinde bu konunun detaylarına girmek istemiyorum." değerlendirmesini yaptı.

        LİDERLERLE TELEFON TRAFİĞİ

        ABD Başkanı Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile dün yaptığı telefon görüşmelerinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini ifade etmişti.

        Görüşmede Abbas'ın, Trump'ı bu yönde atacağı bir adımın barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve evrensel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyardığı kaydedilmişti.

        Trump ayrıca Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile de konuyu ayrı ayrı telefonda görüşmüştü.

        ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyor. Ancak söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.

        Seçim sürecinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü veren Trump'ın bugün açıklamasında bu yönde kararını açıklayabileceği ifade ediliyor. Filistinliler, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkarak tepki gösteriyor.

        Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu, ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmamıştı.

        BEYAZ SARAY, TRUMP'IN KUDÜS İLE İLGİLİ AÇIKLAMASINI ERTELEDİĞİ BİLDİRDİ

        ABD Başkanı DonaldTrump'ın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Ürdün Kralı Abdullah Jordan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmoud Abbas'la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Kudüs ile ilgili beklenilen açıklamasının ertelendiği bildirildi.

        Beyaz Saray'dan resmi yetkili, "Trump'ın ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak gördüğünü ve açıklanmasının muhtemel olduğunu" ifadelerini kullanmıştı.

        CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: SON DERECE ENDİŞE VERİCİ

        Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı haberlerinin, son derece endişe verici olduğunu belirterek, "Bu, Kudüs'ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına tamamen aykırıdır." değerlendirmesinde bulundu.

        Kalın, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağına yönelik iddialara yönelik sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan açıklamalarda bulundu.

        Bu konuya ilişkin haberlerin, son derece endişe verici olduğunu vurgulayan Kalın, şunları kaydetti:

        "Bu, Kudüs'ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına tamamen aykırıdır. Böyle bir adım, zaten kırılgan olan Ortadoğu barış sürecini ortadan kaldıracak ve yeni gerilim ve çatışmalara sebep olacaktır. ABD yönetiminin bu vahim hatayı yapmayacağını ümit ediyoruz. Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in statüsünün korunması hayati önemi haizdir."

        MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ VEABD BAŞKANI TRUMP'IN KUDÜS GÖRÜŞMESİ

        ABD Başkanı Donald Trump'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefonda Kudüs konusunu görüştüğü bildirildi.

        Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Trump, Sisi'yi arayarak ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma konusunu görüştü.

        Açıklamada, Sisi'nin görüşmede, "Mısır'ın, uluslararası referanslar ve Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde Kudüs'ün yasal statüsünün korunması konusundaki değişmez tutumunu" ifade ettiği aktarıldı.

        Sisi ayrıca, "Ortadoğu'da barış fırsatını zayıflatacak adımlarla bölgedeki durumu karmaşıklaştırmamak için çalışılması gerektiğini" dile getirdi.

        ARAP BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ AHMED EBU GAYT UYARDI: KUDÜS'ÜN GELECEĞİYLE OYNAMAYIN

        Ebu Gayt, Arap Birliği'nin daimi temsilciler düzeyinde gerçekleştirdiği "Kudüs" konulu olağanüstü toplantısında yaptığı konuşmada, "Kudüs'ün geleceğiyle oynamak, kentin tüm Arap halkının gönlündeki yerinden dolayı bölgede aşırılık, şiddet, nefret ve düşmanlık duygularını alevlendirecek ve barış görüşmelerinin geleceğini etkileyecektir." dedi.

        Olağanüstü toplantının, ABD'ninKudüs'ü İsrail'in başkenti ilan edeceği ya da Tel Aviv BüyükelçiliğiniKudüs'e taşıma kararı alacağının yüksek sesle dile getirildiği çok kritik bir zamanda yapıldığının altını çizen Ebu Gayt, "açık ve net bir tavır ortaya konulması" gerektiğini dile getirdi.

        Toplantının, ABD yönetimine,Kudüsile ilgili böyle tehlikeli bir uygulamaya teşebbüs etmesinin tehlikeli sonuçları olacağı ve karşılıksız kalmayacağı mesajını vermeyi amaçladığını kaydeden Ebu Gayt, şöyle konuştu:

        "Böyle bir karar, ABD'nin Filistinliler ile İsrail arasında barış sürecini canlandırma konusunda güvenilir bir aracı rolünü ortadan kaldıracaktır."

        Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Teysir Ceradat daKudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmesinin bölgedeki barış sürecine yönelik büyük bir darbe olacağını dile getirdi.

        ABD'yi,Kudüsile ilgili tüm uluslararası meşruiyet kararlarına saygı göstermeye çağıran Ceradat, Filistin yönetiminin, ABD Başkanı Donald Trump'ınKudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmeye teşebbüs etmesini, bölgedeki barış sürecine yönelik güçlü bir darbe saydığına işaret etti.

        Ceradat, herhangi bir tarafınKudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin, uluslararası yasaların, normların ve tarihin ihlalini temsil ettiğini ve bölgede kontrol altına alınması zor olan bir gerginlik çıkaracağını sözlerine ekledi.

        TUNUS DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

        Öte yandan, Tunus ve Ürdün deKudüs'ün yasal ve tarihi konumunun muhafaza edilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

        Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi'nin, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile telefonda görüştüğü belirtildi.

        Görüşmede ikilinin,Kudüs'ün yasal ve tarihi konumunun korunmasının zorunlu olduğunu vurguladığı aktarıldı.

        FAS KRALI 6. MUHAMMED:KUDÜS'ÜN SİYASİ STATÜSÜ KORUNMALIDIR

        Fas Kralı 6. Muhammed, ABD Başkanı Donald Trump'a bir mesaj göndererek Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacakları yönündeki iddialardan duyduğu endişeyi bildirdi.

        Fas resmi ajansı MAP'ın haberine göre, Kral 6. Muhammed, Trump'a gönderdiği mesajda, "Arap ve İslam ülkelerinin halkları, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma niyetinden büyük endişe duyuyor." ifadelerine yer verdi.

        Böyle bir adımın ABD'nin de dahil olduğu barış süreci görüşmelerini olumsuz etkileyeceğini belirten Fas Kralı, söz konusu mesajını 1 milyardan fazla Müslümanın yaşadığı 57 İslam ülkesinin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) bağlı olarak faaliyet gösteren Kudüs Komitesi Başkanı olarak gönderdiğine vurgu yaptı.

        Kudüs'ün üç semavi din için de kutsal olduğuna dikkati çeken Kral 6. Muhammed, "Tarihi kimliği ve dini olarak benzersiz bir statüye sahip Kudüs, hoşgörünün temel direği olarak herkesin barış içinde yaşadığı bir şehir olmalı. Uluslararası yasalar ile belirlenen Kudüs'ün siyasi statüsü korunmalıdır." ifadelerini kullandı.

        IRAK BAŞBAKANI HAYDAR EL-İBADİ:ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNİN KUDÜS’E TAŞINMASINI KABUL ETMİYORUZ

        Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, başkent Bağdat'taki haftalık basın toplantısında, ABD'nin Büyülelçiliğini Kudüs'e taşıması halinde bunun kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

        Başbakan İbadi, "ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını kabul etmiyoruz. Bunun olumsuz yansımaları konusunda uyarıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

        Toplantıda yolsuzlukla mücadele konusuna da değinen İbadi, yolsuzlukla mücadelesine devam edeceğini ancak bunu "siyasi malzeme ya da seçim aracı" olarak görmediklerini kaydetti.

        Kerkük’te ABD güçlerinin bulunduğu iddiasına ilişkin de İbadi, "Irak’ın hiçbir kentinde yabancı güç bulunmuyor. Bu güçler sadece askeri üslerde bulunuyor ve eğitim verme amaçlı görev yapıyorlar." diye konuştu.

        Irak-Suriye sınırının güvenliği ve terör örgütü DEAŞ’la mücadele meselesi hakkında İbadi, söz konusu sınırın güvenliğini sağlamak için kapsamlı planları olduğunu sözlerine ekledi.

        İSRAİLLİ ESKİ DİPLOMATLAR İSRAİL’İN BAŞKENT OLARAK TANINMASINA KARŞI

        İsrailli bir grup eski diplomatın, "ABD'nin tek taraflı bir şekilde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması"na yönelik itirazlarını, ABD yönetimine bir mektupla ilettikleri bildirildi.

        İsrail’in Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, İsrailli 25 eski diplomat, barış aktivisti ve akademisyenlerden oluşan bir grup, ABD Başkanı Donald Trump'ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’a yazdıkları bir mektupla, ABD’nin tek taraflı bir şekilde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına karşı olduklarını belirtti.

        Haberde, mektuptaki ifadelerin şu şekilde olduğu kaydedildi:

        "Başkan Trump’ın ciddi bir şekilde tek taraflı olarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağına ilişkin yayımlanan raporlardan derin bir endişe duyuyoruz. Üç dinin kutsal mekanlarını barındıran Kudüs şehri, İsrail-Filistin çatışmasının kalbini oluşturuyor ve kaderi de sorunun çözülmesi çerçevesinde belirlenir."

        İsrail’in Güney Afrika eski Büyükelçisi Ilan Baruch, İsrail’in Fransa eski Büyükelçisi Elie Barnavi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Alon Liel’in de imzasının bulunduğu mektupta ayrıca "Başkan Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması, Filistinlilerin taleplerini görmezden gelmektir ve iki taraf arasındaki ihtilafı daha da derinleştirmektir. Bu aynı zamanda barış fırsatlarını tehlikeye atarak bütün bir bölgeyi patlamaya sevk ediyor." ifadeleri yer aldı.

        IRAK ULUSAL HİKMET AKIMI LİDERİ:İDDİALARI ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

        Irak'ta Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağına ilişkin iddiaları endişeyle takip ettiklerini belirtti.

        Şii lider Hekim, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimlerini büyük bir endişeyle izliyoruz. Bu, Müslüman ve Arapların duygularını hafife almaktır, aynı zamanda tarih ve coğrafya gerçeklerine de sırt dönmektir." ifadelerini kullandı.

        Olayı kınadıklarını açıklayan Hekim, böyle bir adımın bölgesel ve uluslararası güvenliği olumsuz etkileyeceği ve Ortadoğu'da yeni krizler doğuracağı uyarısında bulundu.

        REKLAM

        Hekim, İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve uluslararası topluma da konuyla ilgili sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.

        ABD medyasında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek 1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınmasına İlişkin Yasa'yı daha fazla bekletmeyip Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karar vereceği iddia edilmişti.

        ÜRDÜN'DEKİ MÜSLÜMAN KARDEŞLER TEŞKİLATI:BARIŞ SÜRECİNİN SON BULMASI DEMEKTİR

        Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Sekreteri Abdulmecid Zuneybat, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma yönünde bir karar almasının "barış sürecinin sonu" anlamına geleceğini söyledi.

        Zuneybat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ABD, büyükelçiliğini taşısa da taşımasa da Kudüs işgal altındadır. Buranın işgali ilkesel olarak bu dünyada yaşayan tüm Müslümanlara ve Araplara karşı apaçık bir saldırıdır." dedi.

        REKLAM

        Washington yönetiminin başından beri tüm Müslümanlara karşı "düşmanca" bir tutum takındığını ve yalnızca büyükelçilik konusunda değil tüm alanlarda "gaspçı" İsrail yönetimini desteklediğini belirten Zuneybat, "ABD, İsrail'i memnun etmek için İslam ülkelerindeki çıkarlarını feda ediyor." diye konuştu.

        ABD'nin böyle bir adım atmaktan uzak durması gerektiğini söyleyen Zuneybat, "Müslüman olsun olmasın bu adımın tüm toplumlarda büyük bir karşılığı olacaktır." uyarısında bulundu.

        Zuneybat ayrıca, "Büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması barış sürecinin son bulması demektir." ifadesini kullandı.

        Tüm Müslümanların karara karşı tepkilerini ortaya koymalarını isteyen Zuneybat, İslam dünyasındaki liderlere de Kudüs'e arka çıkmaları çağrısında bulundu.

        ABD medyasında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek 1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınmasına İlişkin Yasa'yı daha fazla bekletmeyip Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karar vereceği iddia edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ