Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tüketici güveni hızla geri geldi - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomistler, ekonominin en temel verilerden biri olarak tüketici güvenini gösterir. Çünkü, normal düzeylerde olan bir tüketim ekonomide üretim ve yatırımları getirir.

        Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre, Merkez Bankası ve TÜİK’in hazırladığı ve tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen Tüketici Güven Endeksi Aralık 2017’de 65.1 ile son yılların en düşük seviyelerine inmişti. Endeks, 2018’e ise hızlı başladı. Dün açıklanan ocak ayı verilerine göre endeks bir önceki aya göre yüzde 11.1 artışla 72.3 değerine yükseldi.

        DOLARDAKİ SAKİNLEŞME ETKİLİ

        Endeksteki yükselişte ise kuşkusuz 2017’nin son aylarında sert yükseliş gözlenen doların yeniden bir gevşemeye geçmesinin etkisi büyük. Yandaki grafikte de görüleceği gibi doların yükseldiği dönemlerde tüketici güveni dip yaparken, kurda yaşanan düşüş ise tüketicinin moralini ve güvenini hemen yükseltiyor.

        Tüketici güvenindeki artışın bir diğer nedeni olarak da ocak ayında ekonomi yönetiminin kredi garanti fonunun yenileneceğine yönelik kararı gösteriliyor. Tüketici Güven Endeksi’nin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla elbette ki, tüketici güveninin 72.3’lerden daha da yükseğe çıkması gerekiyor. Ancak endeksin bir önceki ayki 65.1 seviyesinden hızlı yükselmesi oldukça sevindirici bir gelişme olarak gösteriliyor.

        TASARRUF ETME İHTİMALİ YÜZDE 50 YÜKSELDİ

        Endekteki en dikkat çekici artışlardan bir önceki aya göre yüzde 50 artan tasarruf etme ihtimali endeksi oldu. 2017 Aralık ayında 17.5 olan tasarruf etme ihtimali endeksi 2018 Ocak ayında 26.2’ye tırmandı.

        OTOMOBİL VE KONUT ALACAKLARIN ORANI ARTTI

        Tüketici güvenindeki artış, tüketicinin konut ve otomobil satın alma isteğini de artırıyor. Endekse göre Ocak 2018’de tüketicilerin gelecek 12 ayda otomobil satın alma ihtimalleri bir önceki aya göre yüzde 27.4 artarak 10.4 seviyesinden 13.3’e yükseldi. Yine önümüzdeki 12 ayda konut alma ya da inşa ettireceklerin endeksi yüzde 28.8 artarak 6.9’dan 8.9 seviyesine yükseldi.

        OPERASYONDAN ETKİLENMEYEN BORSA 120 BİN PUANA KOŞUYOR

        Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin operasyonu sürerken, endişelerin aksine Zeytin Dalı operasyonunun Türk mali piyasalarına olumsuz bir etkisi olmadı. Öyle ki, olumsuz etki şöyle dursun Borsa İstanbul tarihi rekorunu kırdı. Operasyonun başlaması sonrası ilk işlem günü olan pazartesi günü yüzde 1.7 yükselen Borsa İstanbul, dün de 0.98 tırmanarak 118 bin 341 puana çıktı.

        Endeks gün içinde en yüksek 118 bin 769 puanı gördü. Dolar ise dün yerinde saydı ve 3.77-3.78 TL bandında hareket etti. Uzmanlar, operasyonun başarılı bir diplomasi ile kurgulanması ve birçok ülkeyi şaşırtıcı derecede uygulamaya konulmasının jeopolitik risk algısını hızlı bir şekilde yumuşattığını belirtiyor.

        HAZİNE SORUNSUZ BORÇLANIYOR

        Öte yandan Hazine dün 10 yıl vadeli sabit kuponlu ve TÜFE’ye endeksli olmak üzere iki ayrı tahvil ihracı gerçekleştirdi. Hazine gösterge 10 yıllık tahvilde 1.7 milyar TL teklife karşın 612.3 milyon TL borçlanırken, TÜFE’ye endeksli 10 yıllık tahvilde ise 989 milyon TL teklife karşın 485.9 milyon TL borçlandı. Hazine iki ihale öncesi rekabetçi olmayan tekliflerde ise toplam 2 milyar 229 milyon TL borçlandı.

        MEVCUT DURUM BEKLENTİSİ ARTTI

        Tüketici Güven Endeksi’ni oluşturan alt kalemlere bakıldığında hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 7.3 oranında artarak 2018 Ocak ayında 91.1 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

        Genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise 2017 Aralık ayında 87.5 iken, 2018 Ocak ayında yüzde 9.7 oranında artarak 96.1 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre artmasından kaynaklandı. İşsiz sayısı beklentisi endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 7.7 oranında artarak 2018 Ocak ayında 76 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ