Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Önce etini yedi, sonra çiftliğini kurdu - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Maliye Bakanlığından emekli 56 yaşındaki Yüceloğlu'nun hayatı, 2011 yılında bir arkadaşını ziyaret için gittiği İstanbul'da restoranda kaz eti siparişiyle değişti. Yüceloğlu, ödediği hesabı fazla bulunca kaz çiftliği kurmaya karar verdi. Şabanözü ilçesine bağlı Gümerdiğin Mahallesi'nde bulunan arazisine çiftlik kurmak için harekete geçen Yüceloğlu, TKDK'den yüzde 65 hibe ile 1 milyon 300 bin lira alarak işe koyuldu.

        2

        Yaklaşık 3 yıl önce 17 dönümlük araziye Avrupa Birliği standartlarında kaz çiftliği kuran Yüceloğlu, şu an kaz etini yediği İstanbul'daki restorana da kaz eti satıyor. Yüceloğlu yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk defa AB standartlarındaki kaz çiftliğini kendisinin kurduğunu söyledi.

        3

        Çiftliği TKDK'nin desteğiyle kurabildiğini anlatan Yüceloğlu, kaz üretimine başladığı ilk yıllarda yeterli pazar olmadığı için satış yapamadığını belirtti. Son 2-3 yıldır hem üretiminin hem de kaz etine talebin arttığını ifade eden Yüceloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

        4

        "İstanbul'da yemek yediğim restorana da kaz eti gönderiyorum. Bugün bütün Avrupa ülkelerinde kaz etinin kilosu 15 avrodan aşağı değil. Türkiye'de kırmızı ete ihtiyaç oldukça fazla ve kaz eti kırmızı etten daha güzel, daha lezzetli. Bu eti yemeyenin, 'Ben et yedim' demesi mümkün değil."

        5

        "TEK SORUNUMUZ KESİMHANEMİZİN OLMAYIŞI"

        6

        Türkiye'de kaz üretimini ve sektörü iyi yerlere getirebilmek için çabaladığını vurgulayan Yüceloğlu, şöyle devam etti:

        7

        "Talep ve müşteri potansiyeli her geçen gün artıyor. Tek sorunumuz kesimhanemizin olmayışı. Kesimhane olmadığı için marketlere ürün satamıyoruz. Türkiye'de kaz kesimhanesi bildiğim kadarıyla sadece Çıldır'da var. O da otomatik değil. Seneye inşallah kesimhaneyi de tamamlayıp kazı Türkiye'de yeni yerlere getirmeyi düşünüyorum çünkü eti kırmızı etten daha lezzetli. Getirisi kırmızı etten daha fazla. Bütün arkadaşlara Türkiye'de bir ekmek kapısı açılacak. Yüzlerce hatta binlerce kişi bu sektörde ekmek yiyebilir."

        8

        Yüceloğlu, "Kesimhane olduğu gün buradan Türkiye'nin değil bütün Avrupa'nın kazını karşılayacağımıza inanıyorum." dedi.Canlı kilosu 21 liradan kaz aldığını ifade eden Yüceloğlu, "Şu anda kuzunun canlı kilosunu 15-16 liradan satıyorlar. İnşallah bir gün, tuzuyla meşhur Çankırı'yı kazıyla meşhur edeceğiz. Seneye paketleme sistemine geçtiğimiz zaman marketlerde kazlarımızı göreceğiz inşallah" şeklinde konuştu.

        9

        KURDUĞU KAZ ÇİFTLİĞİYLE İLÇEYE UMUT OLDU

        Aksaray'ın göç veren ilçesi Gülağaç'taki uygun doğa ve iklim koşullarından yararlanarak kaz çiftliği kuran Mustafa Mayacı, ürettiği kazları yurt içindeki otel ve restoranlara gönderiyor.

        10

        Elektrik ve su tesisatı ustası olan 30 yaşındaki Mayacı, iş imkanlarının yetersiz olduğu ve bu nedenle sürekli göç veren ilçedeki su kaynaklarını değerlendirmek üzere kaz çiftliği kurmaya karar verdi.

        11

        Yaklaşık 2 yıl önce 13 bin metrekarelik alanda çiftliğini kuran Mayacı, şu an 2 bin dolayındaki damızlık kaz üretimi ile birçok kişiye örnek oldu.Kendisi gibi iş kurmak isteyen 5 kişiye de yardımcı olarak kendi çiftliklerini kurmalarını sağlayan Mayacı, ilçeden göçün önlenmesine de önemli katkıda bulundu.

        12

        Mayacı, ilçede ekonomik şartların kısıtlı olmasından dolayı 2 yıl önce kendi çiftliğini kurduğunu ve Türkiye'nin birçok bölgesine kaz gönderdiğini anlattı. Şu an talebe yetişemediğini belirten Mayacı, şu açıklamalarda bulundu:

        13

        "Yetiştirdiğimiz kazları genellikle yurt içindeki otel ve restoranlara gönderiyoruz. Şu an talebe yetişemez hale geldik. Kaz etinin lezzetini tatmayan, merak eden çok insan var. Sürekli artan bir rağbet var. Çiftliğimde 2 bin kaz var ve hepsini şu an satabilirim. Ama damızlık için kullandığımdan dolayı yavru için bekletiyorum."

        14

        Mayacı, ekonomik şartlardan dolayı ilçenin sürekli göç verdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        15

        "İlçemizin şartları belli, geçim kaynağı sıkıntısı çok üst seviyede. Bundan dolayı da göç oranımız fazla. Fabrikamız olmadığı için büyük şehirler ile yurt dışına göç çok fazla oluyor. İlçeden göç için hazırlanan 5 ailemiz vardı. Çiftliğimdeki damızlık kazlardan çıkan civcivleri onlara verdim. Şu an onlar da kendi çiftliklerini kurmaya başladı. Bu şekilde onlara da yardımcı olarak, kendilerini geliştirmelerini sağlıyorum."

        16

        "İLÇEMİZDEKİ GÖÇ SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"

        17

        Gülağaç Belediye Başkanı Faruk Teymen de kaz çiftliklerinin ilçe ekonomisi için gelişmekte olan bir sektör haline geldiğini vurguladı. Bu çiftliklerin artmasıyla ilçede yeni istihdam alanlarının oluştuğuna dikkati çeken Teymen, şunları kaydetti:

        18

        "İlçemiz Aksaray'ın gölet ve su kaynakları bakımından oldukça zengin bir bölgesinde. Mustafa Bey, bu imkanları değerlendirmek üzere kurduğu kaz çiftliğiyle ilçemizde girişimcilik anlamında önemli bir örnek oldu. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. İnşallah bu tür çiftliklerin kurulmasıyla istihdamı arttırıp, ilçemizdeki göç sorununun önüne geçeceğiz."

        19

        TUNCELİ'DE PERİ ÇAYI KENARINDA KAZ ÇİFTLİĞİ KURDU

        Volkan Demirdaş, Mazgirt İlçesi'nde yeni kurduğunu çiftliğine şu an 500 damızlık kaz aldığını, gelecek yıl baharda bu sayının 10 bine ulaşacağını söyledi. Volkan Demirdaş, şöyle dedi:

        20

        Bölgede ve Türkiye'de böyle bir şey pek yoktu. Gerçekten böyle bir şeye çok talep olduğunu gördük. Bununla ilgili bölgeye istihdam sağlamak için, bölgeye bir faydamız olsun, buradaki çiftçiye, buradaki çalışmaya ihtiyacı olan insanlara bir faydamız olsun diye böyle bir şey yapmayı düşündük ve 500 tane kazla başladık şimdilik.

        21

        Önümüzdeki yıllar içerisinde bunu 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz gelecek sene. 500 tane ile başladığımız kaz çiftliğinde ilk başta kümesini, çadırını yaptık. Daha sonra idari binasını ve bakıcı aile evini yaptık. Tamamen doğal ortamda, Peri Suyu'nun hemen yanında, suyu doğal, sürekli akan bir suyu var.

        22

        Tamamen doğal besinlerle bölgedeki çiftçilerin yetiştirmiş olduğu arpa, buğdayı, mısırı vererek bu işe başlamış olduk. Hedefimiz tamamen gelecekte bu işi Kars'a rakip olmak için, Kars'ta üretilen kazlardan daha fazla kaz üreterek piyasanın ilgisini Tunceli'ye çekmektir.

        23

        Şu ana kadar kaz çiftliği için 700 bin lira yatırm yaptığını anlatan Demirbaş, şöyle devam etti:

        24

        Eksik olan bazı şeyler var onları da yakında tamamlayacağım ve bu yatırım 1 milyon lirayı bulacak. Şu anda yanımızda çalışan 3-4 kişi var. Bunlara istihdam sağlayabiliyoruz. Öyle bir teşvik alıp da daha büyütebilirsek, daha iyi şeyler olacaktır.

        25

        İstihdam olarak 10 kişiye, 25 kişiye daha istihdam sağlayabileceğiz. Kazlarımız şu anda yumurtlamaya başladı ve biz artık üretime geçmek istiyoruz. Çünkü kazlarımız damızlık, kuluçka makinalarını kurmamız gerekiyor.

        26

        "ÜRETİM BAŞLAMADAN SİPARİŞ ALIYORUZ"

        27

        Kaz çiftliği sahibi Volkan Demirdaş, kazların tamamen doğal ortamda nehirde beslenip, kış aylarında da doğal organik yemlerle besleneceklerini belirterek şöyle konuştu;

        28

        Bizim Tunceli bölgesinin doğal yapısını bilen büyük oteller ile bazı firmalar ve İstanbul'daki birçok ünlü restoran bizleri şimdiden arayarak önemli miktarda şipariş verdiler. Bu bizi çok mutlu etti. Kaz etine büyük bir ilgi var. Bizim kazlar tamamen doğal ortamda beslenecek.

        29

        Bu bölgelerde hiçbir kimyasal ya da yapay bir şey yok. Bölge organik tarım alanı zaten. Şimdiden siparişleri aldık. Ayrıca kaz tüyü de birçok alanda kullanılıyor bunun için çiftlikteki kaz sayısını bahar ile birlikte 10 bin yapacağım ve kademeli olarak sayı artacak bundan sonra.

        30

        KAZ ÇİFTLİĞİNDEN DİĞER GÖRÜNTÜLER!