Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Türkiye'den ABD'ye çok sert tepki: Karşılığını alırlar!

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışını iptal etmesinin kabul edilemez olduğunu ve önümüzdeki hafta içerisinde resmi temaslarda bulunmak üzere Washington'a gideceğini söyledi.

        Antalya'da katıldığı canlı yayın programında konuşan Çavuşoğlu, ABD'de Türkiye'nin S-400 füze tercihi ve bundan dolayı Türkiye'ye ambargo uygulama istenmesine ve bu konuda yasama organlarındaki girişimlere ilişkin, "ABD bize ambargo ya da vizeye yönelik bir adım atarsa Türkiye mutlaka buna bir cevap verir. Ama biz bunu arzu etmeyiz. Bu duruma niye gelelim, yapılması gereken ne? ABD bu anlayıştan vazgeçmeli." dedi.

        Türkiye'nin S-400 füzeleri konusunda gerekli hassasiyeti gösterdiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Biz bu konularda hassasken, bize böyle tehditvari konuşmaları ya da yaptırım uygularız gibi yaklaşımları doğru değil. Biz ilişkileri düzeltmeye çalışırken, böyle adımlar atarsa Türkiye'den karşılığını mutlaka alırlar. Bize olumsuz adım atarlarsa biz de cevabını veririz. Artık eski Türkiye yok bunu herkesin görmesi lazım." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'nin 100'den fazla Lockheed Martin F-35 tipi savaş uçağı satın alması ve bunların teslimatının da bir yıl içerisinde başlaması öngörülüyordu. Söz konusu uçakların bazı parçaları da Türk şirketler tarafından üretiliyor.

        Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

        - Türkiye'ye büyük silah satışlarının askıya alınmasının gündeme geldiği ABD'ye tepki gösteren Bakan Çavuşoğlu, "F-35 uçağı satışının iptali kabul edilebilir değil, olursa Türkiye'den karşılığını alırlar" şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, önümüzdeki hafta ABD'ye giderek resmi temaslarda bulunacağını sözlerine ekledi.

        - Türkiye'de yargılanması süren ABD'li Rahip Branson konusunda Washington'dan gelen baskılara değinen Çavuşoğlu, "Hukuki sürece Türkiye müdahale edemez. Mahkemenin sonucunu bekleyeceksiniz."

        - Türkiye'den gidip de Almanya'da tutuklu olan kişi sayısı 2 bin civarında. Her ülkenin vatandaşı suç işleyebilir. ABD'de Branson ve Metin Topuz ön planda. Neden ön planda asıl soru bu? Bu şekilde konuşmaları doğru değil, hukuka uygun değil.

        - Gazetecileri ajan olarak kullanmak, eğer ortaya çıkarsa basın özgürlüğünden vurmak. Gizli servisler tarafından kullanıldıklarını görüyoruz. Suç işleyen kimse kanunlar var, kimse muaf değil. Bu anlayışın işlemediğini Türkiye'de artık görmeleri gerekiyor.

        - Hakan Atilla davasının iddianameye baktığınızda, Zarraf'ın da hiçbir şekilde suçlamadığı bir kişi. FETÖ motifli bir dava olduğunu biz de biliyoruz. Hakan Atilla'nın hiçbir şekilde bağı yoki, imzası yok. Mahkeme kararını göreceğiz, jüri uzun süre karar veremedi, ne kadar siyasi, FETÖ motifli bir dava süreci olduğunu görüyoruz.

        REKLAM

        - Avrupa tarafı tamamern karşıydı ama Macron ve Merkel ziyaretlerinde ne oldu bilmiyoruz. Neticede Trump'ın beklenmedik adımlar attığını her yerde görüyoruz. İran geri adım atmayacağını söylüyor. Biz her iki tarafın da uzlaşmayla devam etmesini isteriz. Herhangi bir tadilat yapılacaksa, üzerimize ne düşerse yaparız. Bizim fikrimiz anlaşmanın devam etmesi yönünde, aksi takdirde sorunlar çıkacak.

        - İsrail'in açıklamaları üzerinden gitmeyiz. Şeffaf bir sürecin işlemesi gerektiğini söyledik. İsrail'in İran'i eleştirmemesi tuhaf olur, biz resmi kurumların açıklamasını dikkate alıyoruz. İsrail'in İran politikasını dikkate almıyoruz.

        - 29 Mayıs'ta Sollingen'e gidiyoruz. Burada yanlış anlaşılma var, Alman Dışişleri Bakanı buraya geliyor. Anma töreni yapacağız. Bazı siyasiler bundan rahatsız oluyor ama gidiyoruz buraya.

        - Suudi Arabistan bizim için çok önemli bir ülke. Ama Katar krizinde taraf tutmamızı istediler. O nedenle biraz alınganlıkları oldu. Türkiye'ye karşı biraz olumsuz tavırları var. Farklı görüş ayrılıklarımız var ama Suudi Arabistan ve BAE'yi aynı kefeye koymamak lazım.

        Ukrayna ile pasaportsuz seyahat uygulamasının başladığını ve iki sene içinde bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 80 arttığını dile getiren Çavuşoğlu, Rusya ile de vizesiz ve pasaportsuz seyahat için görüşmelere başlayacaklarını belirtti.

        Çavuşoğlu, Rusların, vizeleri bu sene tamamen olmasa da resmi ve hizmet pasaportlarına kaldırmayı önerdiğini ifade ederek, "Biz de karşı görüşümüzü Ruslara ilettik, şimdi bunları görüşüyoruz. Kısmen de olsa vizeler kalkar belki yıl sonuna doğru. Bakarsınız Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Putin bir telefon görüşmesi yaparlar ya da bir araya geldikleri zaman 'hadi vizeleri kaldıralım' derler. Bugüne kadar her iki lider böyle çok adımlar attılar. Biz de bunları uyguladık. Ama önce vizeleri bir kaldıralım sonra kimlikle geliş gidişler nasıl olacak bunları görüşürüz." diye konuştu.

        Türkiye ve Rusya ilişkilerinde normalleşmenin artık sağlandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Malum büyük projelerimiz var. Türk Akımı Projesi, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, bunları ne zaman gerçekleştireceğiz, bitireceğiz, bunları konuşuyoruz. Artık o sorundu, bu sorundu bunları konuşmuyoruz. Gerçekten bu önemli bir nokta." değerlendirmesinde bulundu.

        Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO üyeliğinin başka ülkelerle iyi ilişkiler kurmasına engel olmadığını vurguladı.

        Türkiye'nin NATO üyeliğine alternatif arayışı içinde olduğunu kimsenin söyleyemeyeceğine işaret eden Çavuşoğlu, "(Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler) Bu ilişkiyi sorgulamamak gerekiyor. Biz pekala Rusya ile de iyi ilişkiler içinde olabiliriz, ABD ile de iyi ilişkiler içinde olabiliriz. Her ikisiyle iyi ilişkiler içinde olmamız demek onlarla her konuda anlaştığımız ya da anlaşacağımız anlamına gelmez. Tam tersi, kabul etmediğimiz, benimsemediğimiz durumlar olursa biz bu konuda çok açık sözlüyüz. Rusya'ya karşı da çok açık sözlüyüz, ABD'ye ne kadar açık sözlü olduğumuzu herkes biliyor." diye konuştu.

        ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞME

        Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Washington'da yapılması planlanan görüşmenin tarihine ilişkin şunları söyledi:

        "14'ü ile başlayan yani gelecek hafta içinde bir tarih önerdiler. Biz de kendilerine 11'i yani cuma günü olabilir, Londra öncesi. Ya da biliyorsunuz 15'inde Cumhurbaşkanımızın Londra'da programı bitiyor. 16'sını önerdik. Büyük olasılıkla 11'i ya da 16'sı gibi. 11'i için henüz bir cevap gelmedi, bu bizim önerimizdi. Önümüzdeki hafta büyük bir ihtimalle bu ziyaretimiz olur."

        Çavuşoğlu, ABD'de devam eden eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasına ilişkin, "Bugün baktığımız zaman iddianameye de, Sarraf'ın da hiçbir şekilde suçlamadığı bir kişi. Netice itibarıyla bunun FETÖ motifli bir dava süreci olduğunu biz de biliyoruz, ABD'li muhataplarımıza da anlattık." değerlendirmesinde bulundu.

        ABD'NİN KUDÜS KARARI

        Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme sürecinde karşılıklı büyükelçilerin atandığını ancak Türkiye'nin Filistin davası ve Kudüs konusunda hassas olduğunu belirten Çavuşoğlu, "İsrail son zamanlarda Kudüs'le ilgili maalesef çok olumsuz adımlar attı. Geçen yaz çok ciddi problemler oldu. Cumhurbaşkanımız İsrail Cumhurbaşkanını aradı. Daha sonra düzeldi. Ama sorunlar devam ediyor." dedi.

        Filistin topraklarının işgaline yönelik sürekli adımlar atıldığını, son olarak da barışçıl gösteri yapan Filistinlilere hem ateş açıldığını hem de bomba atıldığını, Türkiye'nin de buna sessiz kalamayacağını dile getiren Çavuşoğlu, "Böyle olunca gerginlik ister istemez devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de sessiz kalamayız. İsrail bu yanlış adımlardan geri çekilmeli, vazgeçmeli ve iki devletli çözüme odaklanmalı." diye konuştu.

        Çavuşoğlu, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararına ilişkin Türkiye'nin tavrının net olduğunu ve tüm dünyanın da bu karara karşı olduğunu vurgulayarak, "Tüm dünyanın karşı olduğu bir konuda ısrar etmenin bir anlamı yok ve bu adım bölgede gerginliği artırır, istikrarı bozar, herkesi huzursuz eder." ifadelerini kullandı.

        SURİYE VE IRAK

        Suriye'ye Arap askerlerinin gönderilmesi konusunda hazırlık olup olmadığına ilişkin soruya Çavuşoğlu, bu tür bilgilerin teyit edilmediği yanıtını verdi.

        Suriye'ye gelen devletlerin amaçlarına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekleyen, siyasi bir çözüm için, terörle mücadele dahil ama bunun içinde YPG de olacak sadece DEAŞ ya da vesaire değil, tüm terör örgütleriyle mücadele için katkı sağlayan herkese biz sıcak bakarız." dedi.

        Türkiye'nin bölgedeki çalışmalarının amacının siyasi istikrar, siyasi çözüm ve terörle mücadele olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunların tersine çaba sarf edenlere de Türkiye'nin prensip olarak karşı olduğunu söyledi.

        Türkiye'nin Irak'a yönelik ortak operasyon planlarının hala masada olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "ABD ile çalışma gruplarımızdan bir tanesi de PKK'ya yönelik iş birliğimiz. Bunun için de Irak da var. Hatta Irak içinde bölgesel yönetim de var." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ