Twitter
19 Şubat 2018 Pazartesi

Kars'ın Boğatepe Köyü'nde yaşayan Zümran Ömür'ün Fransızca başlayıp Türkçe devam eden ve kadınların başını çektiği dernek çalışmalarını anlattığı video sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı. İki dakikadan daha kısa olan videoda kadının gücünü gösteren Ömür, "Her kadın kendi ailesini ayakta tutarsa Türkiye iyi yerlere gider. Doğru düzgün erkek çocuk yetiştirelim. Ayakları üzerinde durabilen kız çocukları yetiştirelim" mesajı verdi.

Başında pembe mavi bir yazma. Kınalı elleriyle uyum içindeki kırmızı kazağının üzerindeki yeleğiyle bir telefon kamerasına konuşuyor 46 yaşındaki Zümran Ömür. Konuşmasına Fransızca kendini tanıtarak başlıyor, Türkçe devam ediyor. Kadının toplumda yer alması ve aile içerisinde söz hakkı olması için tıbbi bitkiler üzerine dernek kurduklarını belirtip derneğin hikayesini anlatıyor.

Konuşması bitince de bir alkış sesi duyuluyor.Büyük ilgi gören o videodaki kadın Zümran Ömür. Kars'ın Selim ilçesinde dünyaya geldi. İilkokul 5'ten sonra okumadı ve 11 yaşında okulu bıraktı. 13 yaşında görücü usulü ile bir akrabasıyla evlendi. Henüz 15'indeydi. Kocasıyla birbirlerini çok sevdiler. 3 oğlu var. Erken evliliğe karşı.Zümran Ömür, Kars Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı... Dernek tıbbi bitkiler üzerine. "Köyümüzde 650 tür bitki çeşitliliği var ve biz bunun farkındaydık" diyen Ömür, çalışmalarını şöyle anlattı:"2007'da derneğimizi kurduk. 45 kadın 15 erkek üyemiz var. 35 tür tıbbi bitki öğrendik. Bunlar için kurutma atölyeleri kurduk. Nasıl toplanacağını, nasıl kurutulacağını öğrendik. Fransızca kursu gördük, dil öğrendik. Eko turizme başladık. Üretmeyen toplum yok olmaya mahkumdur. Hem üretip hem tüketmek için de burada çalışmalarımızı sergiliyoruz kadınlar olarak."

Köydeki kadınların kendini ifade etmekte yaşadığı zorlukları anlatan Ömür, "Her kadın kendi ailesini ayakta tutarsa Türkiye iyi yerlere gider. Doğru düzgün erkek çocuk yetiştirelim. Ayakları üzerinde durabilen kız çocukları yetiştirelim. Kimse ‘ev kadınıyım' diye eve girmesin. Gerekirse evde örgü örsün ama para kazansın. Ayakları üzerinde dursun" mesajı verdi.

Ümran AVCI / GAZETE HABERTÜRK