Twitter
20 Eylül 2017 Çarşamba

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bunlardan 604 bini ortaokul ve lise eğitimi alacak çağda, 10-18 yaş aralığında... Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili olarak belirli illerde komisyon kurdu.

Suriyelilerin eğitim ve öğretim esasları illerdeki şartlara göre belirlendi. İstanbul'da kurulan komisyon önemli bir karar aldı. Kararda, Suriyeli öğrencilerin, imam hatip ortaokulları ile anadolu imam hatip liselerine yönlendirilmesi istendi. Karar, 39 ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazı ile gönderildi. Yazıda, elinde hiçbir belgesi bulunmayan öğrenciler için seviye tespit sınavı yapılacağı da belirtildi. Kaydın bu sınavın sonucuna göre gerçekleştirilmesi istendi. Yazıda ayrıca, Valilik onayı olmayan ya da sivil toplum kuruluşlarına ait binalarda bulunan geçici eğitim merkezlerinin kapatılması talimatı yer aldı.

Tüm öğrencilerin resmi okul binalarında eğitim almasının sağlanması istendi. Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Suriyeli öğrenciler kamplarda ve çeşitli okullarda eğitim görüyor. Hali hazırda, İstanbul'da Göç Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı 501 bin Suriyeli ikamet ediyor. Ancak İstanbul'daki toplam Suriyeli sayısının 800 bine yakın olduğu ifade ediliyor.