Twitter
20 Haziran 2018 Çarşamba

Onlarca çocuğu intihara sürükledi. Oyunun yaratıcısı hapse atıldı; ancak oyuncuları ölüme götüren talimatlar gelmeye devam etti. Sonunda, oyunun tıpkı bir tarikat gibi, sözde müritler aracılığıyla yönetildiği ortaya çıktı. 

'Blue Whale' yani 'Mavi Balina' adlı oyunu Rusya'da bir psikoloji öğrencisi geliştirdi. Oyun ilk olarak, oynayanlardan birinin 2015'te intihar etmesiyle gündeme geldi. Sonra da hiç gündemden düşmedi. Oyun nedeniyle Kasım 2015'ten Nisan 2016'ya kadar sadece Rusya'da 130 çocuk intihar etti. Türkiye'de de bu oyun yüzünden ölümler yaşandı.

Oyunun kurucusu Philipp Budeikin yakalandı ve Rusya'da 16 çocuğun intiharına yol açmaktan yargılandı. 2 intihardan suçlu bulundu. 3 yıl hapis cezası aldı. Ancak Philipp Budeikin hapisteyken de kullanıcılara giden tehlikeli talimatlar kesilmedi. Polis, talimatların izini sürdü ve postacı Ilya Sidorov'a ulaştı. Sidorov tutuklandı. Fakat bu da talimatları durdurmadı. 

Rus polisi önceki gün mesajları gönderen Nikita Nearonov'u yakaladı. Nearonov'un, Philipp Budeikin'in öğrencisi olduğu, kendisinin de başkalarını eğittiği ortaya çıktı. 22 yaşındaki Nearonov, polis tarafından 'iyi bir aileden gelen, burnu havada ve Moskova'da iyi bir gelirle çalışan finans uzmanı' olarak tanımlandı. Polisin verdiği bilgiye göre Nearonov, oyunun son görevi olarak intihar eden çocukların 'zayıf' oldukları için 'yaşamayı hak etmediklerini' söyledi. 

'Mavi Balina' oyunu tam 50 gün sürüyor. Oyunu oynayanlar, kendilerine gönderilen talimatları sırayla yerine getiriyor. Son görev de intihar oluyor. Oyun, tarayıcı tabanlı olmadığı için denetlenemiyor.