Twitter
22 Haziran 2018 Cuma

Goril Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamada, işaret dilinde uzmanlaşmış dünyaca ünlü goril Koko'nun önceki gün 46 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada, gorillerin elçisi Koko'nun milyonlarca insanla irtibata geçerek kalplerine dokunduğu, sevildiği ve çok özleneceği ifadeleri yer aldı.

Goril Koko, 1971'de ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan San Francisco Hayvanat Bahçesi'nde doğdu. Yetenekli, bilgili ve zeki olmasıyla tanınıyordu. Kaldığı hayvanat bahçesinde küçüklüğünden beri eğitim alarak konuşmayı ve konuşulanı anlamayı öğrendi. O, bu yetenek ve bilgisini insanlığa bir mesaj iletmek için kullandı. Ölümünün ardından bakıcısı tarafından internete bir video yüklendi. Videoda Koko, "Dünyayı düzelt. Dünyaya yardım et. Acele et! Dünyayı, doğayı koru. Doğa sizi görüyor! Teşekkürler" mesajlarını iletti. Bu mesajı, işaret diliyle aktardı. 

ESPRİ VE ŞAKALAR  YAPABİLİYORDU

Koko, işaret dilini Goril Vakfı kurucusu ve bakıcısı Francine Patterson'dan öğrendi. 2 bin İngilizce kelimeyi anlayabiliyordu; işaret dilini bin kelime ile kullanarak konuşuyordu. Aynı zamanda, işaret dili ile duygularını ne kadar karışık olursa olsun anlatabiliyordu. Espriler ve şakalar yapabiliyordu. Goril Koko, 7 yaşındayken National Geographic dergisinin kapağına çıktı. Aynada fotoğraf makinesini gösterirken, kendi fotoğrafını çekmişti. 

Koko'yu ziyaret edenler arasında, Robin Williams vardı. Koko, Williams'ın ölümünü duyunca arkasından ağlamıştı. Goril Koko, aynı zamanda Red Hot Chilli Peppers basçısı Flea ile de arkadaştı. Flea ona basgitar çalmayı öğretmişti.