Twitter
20 Haziran 2018 Çarşamba

Hediye önerileri, yemek tarifleri, hastalık belirtileri... Aklınıza gelen her sorunun yanıtı internette var. Peki internet, ne zaman öleceğinizi bilebilir mi? Artık onu da hesaplayacak.

Dünyaca ünlü arama motoru Google, yeni geliştirdiği bir algoritma sayesinde hastaların yaşam verilerini değerlendirecek ve hastanın ölme ihtimalini hesaplayacak. Bu yeni yapay zeka, hastanın hastanede ne kadar kalacağını da hesaplayacak. Üstelik hastaneye geri gelme ihtimalini bile tahmin edecek. Geliştirilen yeni yöntem sayesinde evrak işine ayrılan zaman azalacak. Hastaya ait daha çok veri toplanacak. Veriler daha verimli kullanabilecek. Böylece doktorlar daha çok hayat kurtarabilecek. Bunlar sistemin artıları; ama eksileri de küçümsenecek gibi değil. Örneğin yanılma ihtimali hiç de düşük sayılmaz. 

Yeni geliştirilen algoritma, göğüs kanserinin son evresindeki bir kadın hasta üzerinde denendi. Hasta, önce iki doktorla görüştü ardından MR'ı çekildi. Hastane kayıtları dahil olmak üzere, toplam 175 bin 639 veri algoritmaya yüklendi. Yapay zeka hastanın ölüm ihtimalinin sadece yüzde 20 olduğu sonucuna vardı. Ancak hasta birkaç gün sonra hayatını kaybetti.

Bir sonraki hedefse daha büyük... Şirket, üzerinde çalıştığı bir teknolojiyle ileride hastalık belirtilerinin daha doğru anlaşılarak teşhisin daha doğru koyulabilmesini sağlamayı hedefliyor.