Twitter
19 Şubat 2018 Pazartesi

Terör örgütü YPG'nin Afrin konusunda Esad'la anlaştığı iddası... Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Amaç YPG'yi korumaksa kimse bizi durduramaz...

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrin'de kuzey, batı, kuzeybatı, güneybatı ve doğu yönlerinde 70'ten fazla noktayı ele geçirmesi üzerine PYD/PKK iyice sıkıştı. Bunun üzerine örgüt, kendini korumaya alabilmek için Esad rejimiyle müzakere trafiğini yoğunlaştırdı. Hatta bazı kaynaklar, Esad ile YPG'nin anlaştığını duyurdu. Bu iddiaların ardından Suriye'nin rejiminin resmi haber ajansı SANA, Afrin ilçesine birkaç saat içerisinde "halk güçleri" olarak adlandırılan birliklerin ulaşacağını duyurdu. 

Peki bu durumda ne olacak? Esad ile YPG'nin anlaştığı iddiası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çovuşoğlu'na soruldu. Çavuşoğlu, Eğer rejim güçleri Afrin'e YPG'yi temizlemek için girirse sorun yok. Ama YPG'yi korumak için giriyorsa Türk askerini kimse durduramaz" ifadesini kullandı. 

Silah bırakmada anlaşamadılar

Geçen hafta içinde, İran destekli Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Mayadin televizyon kanalı, PYD/PKK'nın Afrin'i Esad rejimine devretmesi için ilk görüşmeyi yaptıklarını öne sürmüştü. Anadolu Ajansı ise sabah saatlerinde geçtiği ilk haberde, Halep'in kuzeyindeki Şehba kasabasında Rusya'nın aracılığıyla bir araya gelen terör örgütü PYD/PKK ile Esad rejimi arasındaki toplantıda uzlaşmanın sağlanamadığını,  Esad rejiminin Afrin'deki tüm PYD/PKK üyesi teröristlerin silahlarını bırakarak teslim olması şartı koşarken, örgütün bunu kabul etmediğini öne sürmüştü. Ancak kısa süre sonra Sana ajansı rejim yanlısı güçlerin birkaç saate kadar Afrin'e göreceğini duyurmuştu.

Menbiç modeli gündemde

Esad rejimi, Fırat Kalkanı Harekatı sırasında da Bab ilçesinin batısında TSK ve ÖSO ile PYD/PKK arasında yaşanan çatışmalarda terör örgütüne yardımcı olmuştu.  Türkiye'nin Menbiç'e yönelik operasyon ihtimaline karşı, Esad rejimi, Menbiç'in batısında Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine sınır hatta asker konuşlandırmıştı. AA muhabirine bilgi veren güvenilir yerel kaynaklar, Afrin'de terör örgütünün silah bırakmak istemediği gibi, yönetimi de rejime devretmek istemediğini, bunun üzerine Menbiç modelinin müzakere edilmeye başlandığını ifade etti. PYD/PKK ve Esad rejiminin uzlaştığı iddia edilen Menbiç modeline göre, rejim, Afrin'e temsili sayıda askeri unsur sevk edecek. Rejim askerleri, Zeytin Dalı Harekatı'yla cephe durumundaki bölgelere yerleşecek.