Twitter
16 Mart 2018 Cuma

Çözüm için kollar sıvandı. Üniversite hastanelerinin borçları için Maliye Bakanlığı devreye giriyor. Yaklaşık 3.5 milyar lira tutarındaki borcu Maliye Bakanlığı ödeyecek. Düzenleme, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen KDV tasarısına eklenen yeni maddeyle hayata geçirilecek. İlaç ve tıbbi malzeme firmaları, alacaklarını tahsil edemedikleri için tedariki kesti. Devlete ait 47 üniversite hastanesi ve sağlık uygulama araştırma merkezleri faaliyetlerini durdurma noktasına geldi. Sorunun çözümü için; Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, YÖK ve Maliye Bakanlığı ortak toplantı yaptı.

Maliye Bakanlığı'ndan aktarılan kaynakla borçların yapılandırılması kararı alındı. Hastaneler ve araştırma merkezleri zaman içerisinde borçlarını Maliye Bakanlığı'na ödeyecek. Düzenleme, yalnızca 2017 yılı sonu itibarıyla ödenmemiş borçları kapsayacak. Hastane ve araştırma merkezleri, 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla mal ve hizmet alımlarıyla ilgili ödemelerini kendileri yapmaya devam edecek. Maliye Bakanlığı alacaklı firmalarla da bir araya gelecek. Eğer iskonto tutarı üzerinden belirkenen rakamda uzlaşılırsa ödeme hemen yapılacak. Firmalar iskonto yapmayı kabul etmezse; borçlar belirlenen vadede karşılanacak.

Düzenlemenin firmalar ile hastane ve araştırma merkezlerini rahatlatması bekleniyor. Yapılan yasal düzenlemeyle üniversite hastanelerine 7 bin yeni hemşire ve sağlık çalışanı kadrosu ihdas edilecek. YÖK Başkanı Yekta Saraç da Twitter'dan yaptığı açıklamada, yapılan yasal düzenlemeyle üniversite hastanelerinin güçlendirildiğini söyledi.