Twitter
24 Nisan 2018 Salı

Türkiye'de 2016'da kızamık hastası sayısı sadece 9'du. 2018'in ilk üç ayında bu sayı 55'e ulaştı. Hasta sayısının yıl sonuna kadar 200'ü bulması bekleniyor.

Avrupa'nın ardından Türkiye'de de kızamık vakaları artıyor. Hastaneye başvuranların sayısındaki artış, bunun en net göstergesi. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Klimik'in Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, bulaşıcı hastalıklardan kızamıktaki artışa dikkat çekti. Öyle ki, Türkiye'de 2016'da kızamık vakası sadece 9'du. 2018'in ilk üç ayında ise vaka sayısı 55'e ulaştı.

AVRUPA'DA 1 YILDA 14 BİN 813 KIZAMIK VAKASI GÖRÜLDÜ

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin paylaştığı rakamlar, hastaların çok büyük bir bölümünün aşısız olduğunu ortaya koydu. Avrupa'da 1 Mart 2017 ve 28 Şubat 2018 arasında 14 bin 813 kızamık vakası görüldü. Kızamık vakaları Romanya, Yunanistan, Fransa, İtalya'da belirgin şekilde arttı.

Bu vakalarda yaşları bilinenlerden yüzde 35'i 5 yaş altı çocuklar. Yüzde 47'si ise 15 yaş ve üstü... Vakaların yüzde 86'sı aşısız. Kızamık gibi enfeksiyonlar seyahatler, kalabalıkların artması gibi nedenlerle sınır tanımıyor. Üstelik kızamık solunum yoluyla, kolay bulaşan bir hastalık.

Hastalıktan korunmanın tek etkili yolu ise aşı. Ancak son yıllarda bir çok aile yan etkileri olduğunu ileri sürüp çocuklarına aşı yaptırmak istemiyor. Prof. Dr. Alpay Azap, "2016'da bu sayı 11 bin aile civarındayken, 2017'de 23 bine çıktı örneğin. Bu önemli bir sorundur çünkü toplumdaki çocukların önemli bir kısmını eğer aşılamazsak biz salgınlar tekrar çıkar" dedi.

"AŞIYI REDDETMEK SAĞLIK SORUNU OLUŞTURUR"

Rakamlar aslında bir uyarı niteliğinde. Sağlık Bakanlığı da çocuklara mutlaka aşı yaptırılmasını öneriyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Aşıyı reddeden diğer sağlıklı insanlar için de bir hastalık tehdidine neden olur. Aşılarda bir güvenlik sorunu, sağlık sorunu yoktur. Tersine aşıyı reddetmek sağlık sorunu oluşturur" diye konuştu.