Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Twitter’da en çok yanlı politik söylemler prim yapıyor - Teknoloji Haberleri

        Aalto Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2008 - 2016 yılları arasında gönderilen 2,7 milyar tweet’in incelenmesiyle gerçekleştirilen bir araştırma (PDF), Twitter’da yanlı politik söylemlerin en popüler içeriklerin başında geldiğini ortaya çıkardı.

        Araştırmacılar, tweet’leri üretenler ile tüketenlerin politik görüşleri arasında bir bağ saptadıklarına dikkat çekiyor.

        Aalto Üniversitesi, Helsinki Üniversitesi ve Katar Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü araştırmacıları tarafından yaratılan bir makine öğrenme algoritmasının kullanıldığı araştırmada, Twitter kullanıcılarının paylaştıkları ve beğendikleri tweet’lerden yola çıkarak politik eğilimleri tahmin edilmeye çalışıldı.

        Araştırmacılar, geliştirilen algoritmanın kullanıcıların politik görüşlerini yüzde 80 doğrulukla tahmin ettiğini açıkladı.

        UZLAŞMACI TWEET'LER İLGİ GÖRMÜYOR

        Araştırmadan çıkan en ilginç bulguların başında, politik görüşler arasındaki anlaşmazlıkları gidermek ve orta yolu bulmak amacıylapaylaşılantweet’lerin çok az ilgi gördüğünün saptanması geliyor. Bu bulgu, sosyal medya kullanıcılarının mutlakiyetçi ve siyah-beyaz söylemleri ödüllendirdikleri tezini destekliyor.

        REKLAM

        Helsinki Üniversitesi’nden Prof. Michael Mathioudakis şöyle açılıyor: “Bir diğer deyişle, partici olmayan kullanıcılar tarafından üretilen içerikler daha az dikkat çekiyor ve paylaştıkları tweet’ler diğerleri tarafından daha az retweet’leniyor.”

        Bilim insanları, Twitter bot’larının araştırma sonucu etkilememesi için yalnızca 1 yıldan fazla süredir kullanılan Twitter hesaplarını dikkate aldı.Mathioudakis, meslektaşlarıyla belirledikleri sıradaki hedefin ise çevrimiçi tartışmaları kimlerin nasıl şekillendirdiğini saptamak olduğunu açıkladı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ