Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Uçağın hem patronu hem işçisi kaptan pilotlar! Pilotların zorlu mesaisi- pilot nasıl olunur? (video-fotoğraflar)
        1

        THY'de 27 yıldır çalışan kaptan pilot Sertaç Seymen, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, 1996'da Hava Harp Okulu'ndan mezun olarak, aktif uçuş hayatına başladığını ve çeşitli filolarda görev aldığını söyledi.


        2

        Daha sonra THY'ye geçtiğini ifade eden Seymen, pilotluğun zihinsel ve bedensel açıdan bazı hazırlık süreçlerinin olduğunu belirtti.

        3

        Seymen, yolcular uçağa binmeden en az iki saat önce havalimanına geldiklerini, uçuş öncesi bazı aktiviteleri kontrol ettiklerini dile getirerek, "Seferin varış meydanını, yedek meydanımızı, bunların hava durumlarını ve pist koşullarını izlemek için önceden çalışmalar yapıyoruz.

        4

        Gerekli incelemelerin ardından yolcularımızı karşılamak üzere uçağa geçiyoruz." dedi.

        5

        Pilotluğun risk seviyesinin çok yüksek olduğuna, bu mesleği tercih edenlerin özel hayatına çok dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Seymen, biyoritm ve uyku seviyelerinin belirli düzeyde tutulmasının önemli olduğunun altını çizdi.

        6

        Seymen, havacılıkta ekip çalışmasının önemine değinerek, şöyle devam etti:

        "Öncelikle uçuşta yer alacak arkadaşlarımızla havalimanında buluşuyoruz. Sonra ikinci pilot arkadaşımla uçuşla alakalı zihinsel ve diğer açıdan hazırlanmamız gereken ne varsa onları yapıyoruz.

        7

        Daha sonra kabin ekibiyle yan yana geliyoruz. Arkadaşlarımızla 'Uçuşla alakalı özel bir durum var mı?', 'Seferi etkileyecek kısıt ya da ortak hareket etmemizi gerektirecek herhangi bir engel mevcut mu?' gibi soruları cevaplandırıyoruz.

        8

        Ardından standart prosedürleri tamamlıyoruz. Sonra uçak içine geçerek, sefer saatimizi beklemeye başlıyoruz."

        9

        Kaptan pilotun seferlerdeki rolünden bahseden Seymen, "Bize büyüklerimizden aktarılan çok güzel bir ifade var: Havacılıkta, kurallar kanla yazılmıştır. Dolayısıyla ister bu işin amiri, ister memuru olun. Hiç fark etmez.

        10

        Havacılık bir kurallar manzumesidir. Dolayısıyla uçağa adım attığınızdan itibaren, hatta bunu daha da genişletip kabinde görevli arkadaşlarla buluşup ekip ruhunu oluşturmaya başladığınızdan itibaren kurallar ve prosedürler neyse bunun üzerinden uçağa intikal etmeniz gerekmektedir.

        11

        Sizinle alakalı her türlü kural ve prosedüre uyduğunuz müddetçe herhangi bir sorun çıkmayacaktır.

        12

        Gerektiği yerde direktiflerimizi veriyorum, gerektiği yerde taşın altına elini ben sokuyorum. Bizim mesleğimizin cilvesi de budur." değerlendirmesini yaptı.

        13

        Sertaç Seymen, bugüne kadar 7 bin 500 saat uçtuğunu, 27 yıldır faal olarak pilotluk yaptığını kaydetti.

        14

        "PİLOTLUK HER ZAMAN VAR OLACAK"

        Havacılık alanında çalışmak isteyen gençlerin kendilerini çok iyi yetiştirmesi gerektiğini dile getiren Seymen, "Günümüzde çeşitli meslek gruplarından insanlar da pilot olabiliyor. Öncellikle kendi eğitimlerinde başarı sağlasınlar, sonra zaten bu işin prosedürleri var.

        15

        Gerek özel okullarda gerekse THY Akademide eğitim süreçlerine başladıkları andan itibaren kendilerini geliştirmeleri şart.

        16

        Verilen eğitimleri tam olarak özümsedikleri takdirde çok başarılı pilot olacaklarına canı gönülden inanıyorum." diye konuştu.

        17

        Seymen, pilotluk mesleğinin teknolojik ilerleme ve yapay zeka çalışmalarına rağmen asla eskimeyeceğine dikkati çekti.

        18

        Havacılığın hızla geliştiğini ve dinamik bir süreç olduğunu vurgulayan Seymen, "Havacılık teknolojinin öncüsü olan bir alan. İnsanın bu kadar değişken süreçleri olan bir iş içerisinde olmamasını ben ihtimal dahilinde görmüyorum." ifadelerini kullandı.

        25
        26
        27

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ