Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Ayakkabı kutusunda tutuluyordu... 18'inci yüzyıldan kalma Çin vazosuna rekor fiyat!

        Tam tamına 16 milyon 200 bin euro; yani yaklaşık 87 milyon Türk lirası... Bu para, Fransa'da yıllarca çatı katında bir ayakkabı kutusunda saklanan 18'inci yüzyıldan kalma Çin vazosuna ödendi. Vazo, Paris'teki Sotheby's müzayedesinin gözde parçası oldu.

        Vazo için tahmin edilen satış fiyatı 500 bin ila 700 bin euro arasındaydı; ama vazo için ödenen tutar beklentileri altüst etti. Müzeyede yaklaşık 20 dakika sürdü. Çin vazosu 16.2 milyon euroya alıcı buldu. Vazonun satış fiyatı, Paris'teki Sotheby's Müzayede Evi'nin şimdiye kadar tek bir parçaya verilen en yüksek miktar. 

        'VAZOYU PEK SEVMEDİK'

        Müzayede evinin Asya sanatları uzmanı Olivier Valmier, yaptığı açıklamada, bu vazoyu ilk gördüklerinde çok etkilendiklerini ve parçanın gerçek bir sanat eseri olduğunu söyledi. "Bir kişi, trenle Sotheby's Müzayede Evi'nin kapısına geldi, benim ofisime çıktı ve bir ayakkabı kutusunun içerisinden gazeteye sarılmış bu vazoyu çıkardı. Vazoyu benim masama koyduğunda hepimiz vazonun güzelliği karşısında şaşkınlığımızı gizleyemedik" dedi. 

        Aile yadigarı vazoyu evinin çatı katında bulan kişinin ise Sotheby's yetkilileri ile Mart ayında temas kurduğu ve "Vazoyu pek sevmedik. Zaten dedemler de sevmemişti" dediği belirtildi.

        Vazoyu satın alan Asya kökenli kişinin adı ise açıklanmadı. Vazonun üzerinde 1736-1795 yılları arasında hüküm süren Çin İmparatoru Çianlong'un damgası var. 

         

        BAKMADAN GEÇME