Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Sağlık Rakamlar şaşırttı! Doktorlar artık cerrah olmak istemiyor

        ÖSYM, tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavına katılanlarla ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre adaylar bir dönemin gözde mesleği olan cerrahlık yerine artık başka branşları tercih ediyor. Peki neden cerrahlığa talep az? İşte nedenleri...

        Doktorlar artık uzmanlık alanı seçerken cerrahi alanlarını tercih etmiyor. Bu, son yapılan tıpta uzmanlık sınavına da yansıdı. Geleceğin hekim adayları bir çok nedenden dolayı cerrah olmak istemiyor. Tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavına 12 binden fazla doktor adayı girdi. Sınava giren adayların 3 bin 295'i tercih ettikleri bir uzmanlık alanına yerleştirildi. Adaylar en çok deri ve zührevi hastalıkları, radyoloji, göz hastalıkları, radyasyon onkolojisi ve çocuk psikiyatrisi bölümlerini tercih etti.

        Son yıllarda cerrahi bölümleri tercih eden doktor adayı sayısında dikkat çeken bir düşüş vardı. Bu yine değişmedi. Kalp ve damar cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, genel cerrahi, beyin ve sinir cerrahisi, çocuk cerrahisi ve göğüs cerrahisi gibi alanlar az tercih edildi. Peki neden cerrahi birimler daha az tercih ediliyor?

        UZMAN DOKTOR ADAYLARI AĞIR ÇALIŞMA ŞARTLARINDAN KAÇIYOR

        Bir çok nedeni var. Öncelikle cerrahların çalışma şartlarının ağırlığı. Asistanlar, hekimlik sürecinde kısmen daha rahat edebilecekleri, yanlış sağlık uygulaması ve davalarla en az karşılaşabilecekleri, kendi hayatlarına daha çok zaman ayırabilecekleri, angarya ve iş yükü kısmen daha az olan bölümleri öncelikli olarak tercih ediyor. Hekim adaylarının genel cerrahi ve kadın doğum bölümlerini tercih etmemesinin gelecekte ciddi bir sıkıntı yaratabileçceği belirtiliyor.

        Tıpta uzmanlık sınavı yılda iki kez yapılıyor ve 3 bin dolayında uzmanlık kadrosu açılıyor. Her dönem yaklaşık 10-12 bin doktor başvuruyor. Ancak sınava giren her dört doktordan sadece biri bu sınavı kazanabiliyor.

        BAKMADAN GEÇME