Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun WhatsApp güvenlik ipuçları, gizlilik, mahremiyet ayarları, dolandırıcılardan korunma yolları ve mesajlarınızı kimse okumasın diye yapılacaklar - Teknoloji Haberleri
        1

        Facebook bünyesinde faaliyet gösteren WhatsApp, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarının başında geliyor.

        2

        Temmuz 2017 verilerine göre, her ay 1,3 milyar insan anlık iletişim için WhatsApp kullanıyor.

        3

        Aile ve arkadaşlarla mesajlaşmanın yanı sıra, WhatsApp irili ufaklı kurumsal ekiplerin iletişim ihtiyaçlarını da karşılıyor.

        4

        Hayatımızın neredeyse her alanına girmeyi başaran mesajlaşma uygulaması, kullanıcıların yaşamlarına dair kritik verileri barındırıyor.

        5

        WhatsApp hesabınızı hack’leyen ya da izinsiz bir şekilde mesajlarınızı okuyan bir kişi, hayatınıza dair birçok gizli bilgiye ulaşabilir.

        6

        Anlık iletişiminizi güvende tutmak ve istenmeyen sürprizlerle karşılaşmamak için WhatsApp’ta uygulayabileceğiniz güvenlik önlemleri söz konusu.

        10

        Bu özelliği etkinleştirmek için, WhatsApp uygulamasında Ayarlar > Hesap > İki Adımlı Doğrulama > Etkinleştir yolunu takip edebilirsiniz.

        11

        İki adımlı doğrulamayı kullanmak için 6 haneden oluşan bir parola oluşturmanız istenecek.

        12

        Sayılardan oluşacak parolanızın sizin için hatırlaması kolay fakat diğerleri için tahmin edilemeyecek bir birleşim olması önemlidir.

        16

        Mobil cihazınızın çalınması halinde içerisindeki tüm veriler üçüncü kişiler tarafından erişilebilir. Ekran kilitleri, çalınma durumlarında telefondaki verileri güvenli tutar.

        17

        Ekran parolasında da tıpkı iki adımlı doğrulamada olduğu gibi ardışık sayılar ve tahmin edilmesi kolay birleşimler kullanımından kaçınılmalıdır.

        18

        BULUT YEDEKLEME ÖZELLİĞİNİ DEVRE DIŞI BIRAKIN

        19

        WhatsApp, tüm konuşmalarınızın bir yedeğini Google Drive ya da iCloud gibi bulut depolama servislerinde yedekler. Bu sayede, uygulamayı yeniden yüklerseniz tüm eski konuşmalarınız geri gelir.

        20

        Sorun ise yedeklenen bu mesajlaşmaların şifrelenmiyor olması. Bu da siber korsanların yedeklenen mesajlaşma kopyalarına ulaşabilme ve okuyabilme ihtimalini ortaya çıkarıyor.

        21

        Daha önce birçok Hollywood ünlüsü bulut servislerinde depolanan fotoğraflarının çalınmasıyla zor duruma düşmüştü.

        22

        Otomatik bulut yedeklemesini kapatmak için WhatsApp’ta izlemeniz gereken yol şu şekilde: Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği > Otomatik Yedekleme. Bu ekrandan sohbetlerin yedeklenmesini kapatabilirsiniz.

        23

        DOLANDIRICILARA DİKKAT

        24

        WhatsApp’ınıza uygulamanız için yeni renkler ya da ücretsiz Netflix üyeliği gibi vaatlerde bulunan mesajlar gelirse bunlardan uzak durmalısınız.

        25

        Siber korsanlar tarafından gönderilen bu mesajlar, verilen bağlantıya tıklandığında kullanıcının verilerinin çalınmasına davetiye çıkarır.

        26

        Tanınmayan numaralardan gelen promosyon mesajlarına güvenmemek internette güvende kalmanın altın kurallarından biri olarak sayılır. Şüpheli görünen hiçbir bağlantıya gitmemelisiniz.

        27

        WhatsApp’a yeni renkler eklendiği mesajlarını gönderen siber korsanlar, bu sayede binlerce kullanıcının verilerine ulaşmayı başarmış ve bunları satmıştı.

        28

        YALNIZCA RESMİ WHATSAPP WEB UYGULAMASINI KULLANIN

        29

        WhatsApp Web uygulaması, kullanıcıların sohbetlerini telefonların yanı sıra bilgisayarlardan da sürdürmelerine olanak tanıyor.

        30

        İnternette WhatsApp sohbetlerini bilgisayara taşıyan ve aynı zamanda fazla özellik sunan üçüncü parti uygulamalar mevcut fakat hiçbirisi WhatsApp Web servisinin sağladığı güvenliği garanti edemiyor.

        34

        Mesajlaşma servisinin sunduğu tüm gizlilik özelliklerine uygulama içerisinden izleyeceğiniz Ayarlar > Hesap > Gizlilik yolundan ulaşabilirsiniz.

        35

        GÜVENLİK KODLARINI İNCELEYİN

        36

        WhatsApp başlattığınız her yeni sohbet için yeni bir güvenlik kodu yaratır. Yalnızca her iki taraf da aynı koda sahip olursa güvenlik gerçek anlamda sağlanır.

        37

        Güvenlik kodlarının farklı olması, üçüncü parti bir kişinin ya da organizasyonun sohbetinize eriştiğini gösterir.

        38

        Kodların aynı olup olmadığını anlamak için birbirleriyle karşılaştırmanız mümkün. Sohbet ettiğiniz kişinin profil fotoğrafına tıklayarak, karşınıza çıkacak Şifreleme bölümünden güvenlik kodunu görebilirsiniz.

        39

        GÜVENLİK BİLDİRİMLERİNİ ETKİNLEŞTİRİN