Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Yabancılar Türkiye'de ne kadar harcıyor? Yabancı turistlerin alışveriş harcaması kaç lira? - Alışveriş Haberleri

        Dünya genelinde 51 ülkede "vergisiz alışveriş" işlemi gerçekleştirilen Global Blue, 1996’dan bu yana faaliyetini Türkiye çapında 8 bini aşkın perakende noktasında, şehir içi iade ofisleri ve sınır kapılarındaki 25 iade noktası ile sürdürüyor.

        REKLAM

        Türkiye'deki tax free alışverişlere ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, 2017 yılında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin toplamda 1,4 milyar liralık alışveriş yaptığını belirtti.

        Yabancı ziyaretçilerin söz konusu alışverişin 716 milyon liralık kısmı için vergiden muaf (tax free) işlemlerini tamamlayarak toplam 75 milyon lira KDV iadesi aldığını ifade eden Şeyhun, "2017 senesinde yabancı ziyaretçilerin yaptıkları alışveriş 2016’ya göre yüzde 32 büyüme gösterdi. İşlem adetleri geçen sene ile aynı kaldı, ancak alışveriş başına averaj harcama, hem geçen seneye göre döviz kurlarındaki artıştan hem de enflasyon sebebi ile yüzde 31 yükseldi." diye konuştu.

        KATARLILAR ORTALAMA 4312 TL HARCADI

        Şeyhun, yapılan alışverişlerin yüzde 45'lik kısmının Orta Doğu ülkelerinden geldiğini belirterek, "Bu yüzde 45'lik pay da genel ortalama ile aynı paralelde, yüzde 32 büyüme gösterdi. Şüphesiz ki uçak krizi sebebiyle ciddi düşüş gösteren Rusların tekrar ciddi şekilde (toplam tax free satış) yüzde 148 büyüyerek toparlanması ve özellikle Çinli ziyaretçilerin göstermiş olduğu yüzde 208'lik (toplam tax free satış büyümesi) artış çok önemli. Umuyoruz ki bu durum 2018'de de devam eder." şeklinde konuştu.

        Katarlıların 4 bin 312 TL'lik alışveriş başına averaj harcamasıyla başı çektiğini vurgulayan Şeyhun, Katarlıların alışveriş başına harcamasının 2016'ya göre yüzde 52 artış gösterdiğini söyledi.

        Şeyhun, geçen yıl gurbetçilerin toplam tax free satış büyümesinde yüzde 25 azalmanın görüldüğünü, ancak onlarda da alışveriş başına averaj harcamanın yüzde 31 arttığını kaydetti.

        EN PAHALI ALIŞVERİŞ KUVEYTLİ TURİSTİN ALDIĞI 574 BİN LİRALIK SAAT

        Şeyhun, 2017 yılının en yüksek işleminin Kuveytli bir turistin lüks bir mağazadan aldığı 574 bin TL’lik saat olduğunu söyledi.

        Yüzde 32'lik genel büyümede lüks perakendenin etkisinin çok daha fazla olduğuna dikkati çeken Şeyhun, "Lüks perakende 2017 yılında ciddi bir artış gösterdi. Lüks perakende 2016 yılında toplamdan yüzde 49 pay almıştı, ancak 2017'de toplamdan payı yüzde 57 çıktı. Sadece lüks perakende satışlarındaki büyümeye bakarsak 2017'de yüzde 51 artış gösterdiğini ve diğer bölümün artış oranının yüzde 13’de kaldığını görebiliriz." dedi.

        REKLAM

        Şeyhun, Suudilerin harcamalarının yüzde 72’sini hazır giyim, yüzde 23'ünü saat ve mücevheratın oluşturduğunu anlatarak, İranlıların harcamalarının ise yüzde 84'ünün hazır giyimden, yüzde 8'inin saat ve mücevharattan oluştuğunu, Çinlilerin yaptığı harcamanın hazır giyim, saat ve mücevharat kategorilerinden yüzde 48'er pay aldığını dile getirdi.

        Tüm Türkiye’de yapılan tax free alışverişlerin yüzde 64’lük kısmını hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin oluşturduğunu, 2016'ya göre yüzde 24 artış gösterdiğini aktaran Şeyhun, 2016 yılına göre asıl büyük artışın saat ve mücevherat kategorisinde olduğunu, toplamın yüzde 29’luk kısmını oluşturan bu kategoride yüzde 73 artış görüldüğünü vurguladı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ