Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yalnızca Türkiye'de üreme ortamı olan cerenler kamera ile korunuyor

        Dünyada sadece Türkiye'de üreme ortamı olan, büyük ve güzel gözlerinden dolayı halk arasında "ceren" olarak bilinen Anadolu yaban koyunlarının neslinin tükenmemesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından üretme istasyonları kuruldu.

        AA'nın haberine göre doğal yaşam alanı olan Konya ve Ankara'daki istasyonların ardından Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde kurulan üçüncü üretme istasyonunda da önemli başarı elde edildi.

        Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mahmut Temel, yaptığı açıklamada, üretime başlanan ilk yılda 9 yavrunun dünyaya geldiğini söyledi.

        Anadolu yaban koyununun endemik bir tür olduğunu ve neslinin tükenme tehlikesi taşıdığını belirten Temel, bu nedenle bakanlık olarak başlatılan çalışmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

        "ÜRETME ÇİFTLİĞİ BU TÜR İÇİN KURTULUŞ KAPISI"

        Şuhut'taki üreme merkezinin 280 dekar alana sahip olduğunu ve bu alanın güvenliğine büyük önem verdiklerini anlatan Temel, şöyle devam etti:

        "Dünyada sadece ülkemizde olan bir türün, ülkemizde de sadece üç yerde üretimi yapılıyor. Diğer yerlerde olası bir sıkıntı olduğunda, üretme çiftliği bu tür için kurtuluş kapısı, kurtuluş alanı olacak. Bu açıdan da önemli bir çalışma olarak görüyoruz. Bu bilinçle çalışmaya devam ediyoruz. Üretme merkezinde Anadolu yaban koyunlarını gözleyebildiğimiz bir özel kamera sitemimiz var. Sürekli onları takip altında tutuyoruz. Alana sulama sistemi de kurduk. Su ve yem konusunda sürekli takviye yapıyoruz. Her türlü denetim en titiz şekilde yapılıyor."

        "ALANA VE DOĞAL ORTAMA ADAPTE OLDULAR"

        REKLAM

        Temel, yaban koyunlarının neslinin tükenmemesi için daha önce yaşadığı alanların yanı sıra farklı bölgelerde üretme istasyonları kurulduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bu istasyonlardan birisi Ankara Nallıhan, diğeri ise Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde kuruldu. Konya'daki üretme istasyonundan nakledilen 13 dişi ve 10 erkek Anadolu yaban koyunu burada oluşturduğumuz sahaya bırakıldı. Yaban koyunları sahaya uyum sağlamakta sorun yaşamadı. Gayet güzel gelişme gösterdiler. 13 dişiden 9 yavru oldu. Bu bizim için çok büyük başarı. Aynı zamanda yetişkinlerin alanı benimsemesi sevindirici. Alana ve doğal ortama adapte oldular. Umduğumuzdan daha büyük başarı elde ettik."

        Merkezde yaban koyunları için gerektiğinde kullanmak üzere kapanlar kurduklarını aktaran Temel, şunları kaydetti:

        "Bu kapanlar sayesinde tamamını yakalayarak aşılama ve parazitlere karşı bakımlarını yapıyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda yaban koyunlarının sayısını artırarak daha sağlıklı bireyler elde etmek ve bu sağlıklı bireyleri doğal yaşam ortamları olan doğaya bırakmak. Doğal ortamlarında kendi hayatlarını sürdürebilmeleri çok önemli. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ