Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Yapay zeka konulu en beğenilen filmler - Teknoloji Haberleri
        1

        Ex Machina (2014)

        Dünyanın en önemli teknoloji şirketinde çalışan Nathan, ofiste yapılan bir yarışmayı kazanarak şirket CEO'su Caleb'in evinde 1 hafta geçirme fırsatı yakalar. Evde Nathan'ı dünyanın ilk yapay zekaya sahip gelişmiş insansı robotu Ava beklemektedir... Yeni Star Wars üçlemesinde de bir arada olan son dönemin parlayan yıldızları Oscar Isaac ve Domhnall Geleeson'ı, yeni Tomb Raider'ın yeni Lara Croft'u Alicia Vikander ile buluşturan yapım, Hollywood için düşük bir bütçe olan 15 milyon dolar gibi bir maliyet ile çekildi. Alex Garland'ın yazıp yönettiği Ex Machina'nın en iyi senaryo Oscar'ına aday olduğunu da hatırlatalım.

        2

        Blade Runner (1982) ve Blade Runner 2049 (2017)

        2019 yılında (filmin çekildiği tarihe göre "gelecek") Tyrell isimli bir teknoloji şirketi, görünüşünü insandan ayırt etmenin mümkün olmadığı Replikant adlı robotları geliştirir. Dünya dışındaki tehlikeli görevler için gönderilen Replikant'lardan bazıları kaçak olarak dünyaya döner. Onları teşhis etmek ve durdurmak ise Blade Runner adı verilen özel polislerin işidir... Sinemanın deha isimlerinden Ridley Scott imzasını taşıyan filmin geçtiğimiz yıl devamı vizyona girmişti. Yönetmen koltuğuna bu defa Denis Villeneuve'un oturduğu yapım, büyük ilgi gördü ve 2 de Oscar kazandı...

        3

        Westworld (1973)

        Şimdilerde dizisiyle tüm dünyada geniş bir hayran kitlesine sahip olan Westworld filmi, Michael Crichton'un romanından uyarlandı. Üstelik Crichton'un filmde de hem yazar hem yönetmen koltuğuna oturduğunu da belirtmekte fayda var. Robotlarla dolu Vahşi Batı temalı bir parkta bir robotun arızalanarak kontrolden çıkmasını konu alan yapımın bir de devam filmi var: Futureworld. Ancak Futureworld, tamamen Westworld'ün beğenisini kullanmak amacıyla film yapımcıları tarafından kurgulanan ve pek de başarılı olamamış bir yapım.

        4

        Artificial Intelligence: Ai (2001)

        Çocuğu olmayan bir aileye gönderilen David adlı küçük çocuk, zamanla kendinde farklı bir şeyler olduğunu fark eder. Kendi gerçekliğini anlamak için araştırma yapmaya başlayan David, çok büyük sırları ortaya çıkaracaktır... Steven Spielberg'in yönettiği filmde, Jude Law ve Ajan Coulson (Agent of S.H.I.E.L.D. ve Avengers...) olarak tanıdığımız Clark Gregg de rol alıyor.

        5

        2001: A Space Odyssey (1968)

        Vizyona girdiğinde sinemanın pek çok usta ismi tarafından yoğun eleştiri alan ancak yıllar geçtikçe ve daha iyi anlaşıldıkça sinema tarihinin en özel filmlerinden biri haline gelen 2001: A Space Odyssey, evrimi gizemli bir taşla ilişkilendirerek anlatıyor... Filmde, uzay yolculuğu sırasında yapay zeka HAL 9000, kritik bir rol üstleniyor...

        6

        Chappie (2015)

        Yakın gelecekte geçen filmde, bir güvenlik robotu çete üyeleri tarafından çalınarak yeniden programlanır. Chappie adı verilen bu robot artık kendi kendine düşünen ve karar veren bir birey halini almaya başlar... Kısa süre sonra düzene karşı tehdit olarak algılanan Chappie'nin hikayesi giderek karmaşıklaşır... Neill Blomkamp'ın yazıp yönettiği filmde Hugh Jackman, Dev Patel ve Sigourney Weaver bir araya geliyor...

        7

        Demon Seed (1977)

        Bilim adamları, yapay zekaya sahip organik bir süper bilgisayar olan Proteus'u yaratır ancak Proteus, yaratıcısının karısına takıntılı hale gelir. Yapay zeka temalı korku filmi türündeki Demon Seed, Dean R. Koontz'un romanından uyarlanarak beyaz perdeye aktarıldı.

        8

        Her (2013)

        Türkçe'ye "Aşk" olarak çevrilen filmde, Theodore Twombly adlı bir editörün bir işletim sistemi olan Samantha ile tanışması ve ona aşık olmasını konu alır. Spike Jonze'nin yazıp yönettiği filmde Joaquin Phoenix'i başrolde izliyoruz. Amy Adams'ın da rol aldığı filmde, Samantha'ya sesini veren ise Scarlett Johansson.

        9

        Transcendence (2014)

        Yapay zeka konusunda uzman bir bilim adamı olan Will Caster, radikal bir grubun saldırısı sonucu hayatını kaybeder. Kendi gibi bilim insanı olan eşi Evelyn, Will'in beynini bir süper bilgisayara aktarır ve artık Will, adeta bilgisayarda yaşamaktadır... Başrollerinde Johhny Depp'i ve Rebecca Hall'ı buluşturan yapım yönetmeni, pek çok filmde Christopher Nolan ile birlikte çalışmış olan Wally Pfister.

        10

        Avengers: Age of Ultron (2015)

        Marvel'in Avengers serisinin ikinci filmi olan Avengers: Age of Ultron'da kahramanlar, Tony Stark'ın elinden çıkan ve kendi bağımsızlığını ilan eden Ultron adlı bir yapay zeka ile karşı karşıya geliyor. Joss Whedon'un yazıp yönettiği yapım, tüm zamanların en çok hasılat getiren yedinci filmi konumunda.

        11

        Wall-E (2008)

        Listenin en duygusal filmi olan Wall-E, uzak bir gelecekte geçiyor. İnsanların dünyayı terk ettiği, geride kalan harabeleri ve çöpleri robotlara toplattığı bir kurguda, yalnız başına işini yapan Wall-E'nin "yaşamı" Eve ile karşılaşmasıyla değişir. Artık iki robot arasında duygusal bir ilişki doğmaya başlar... Oscar ödüllü yapım, Pixar'ın imzasını taşıyor.

        12

        Matrix Serisi (1999...)

        Sinema tarihinin en çarpıcı filmlerinden biri olan Matrix, makineler ve insanların karşı karşıya geldiği bir gelecekte, pek çok kavramı sorguluyor. Wachowski kardeşlere yönetmen ve yazar olarak dünya çapında ün kazandıran seri, Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Hugo Weaving ve Carrie-Anne Moss'u başrollerde buluşturuyor.

        13

        Metropolis (1927)

        Pek çok filme ilham kaynağı olan Metropolis'te, yer altında makinelerle birlikte yaşayan alt tabaka ve yukarıda refah içinde yaşayan üst tabakanın çatışması konu alınıyor. Thea von Harbou'un romanından uyarlanan yapımı Fritz Lang yönetti.

        14

        I, Robot (2004)

        2035 yılında üretilen insansı robotların bir numaralı amacı insanları korumaktır. Buna karşın bir cinayet olayını araştıran Del Spooner adlı polisin baş şüphelisi bir robottur. Spooner olayın üzerine gittikçe, robotlarla ilgili gizli gerçeğin perdelerini de aralamaya başlar... Yapay zeka hakkındaki felaket senaryolarına ilişkin kurgulanan en başarılı filmlerden biri olan I, Robot, yönetmen Alex Proyas'ın imzasını taşıyor. Filmin başrolünde ise dedektif Spooner rolünde Will Smith yer alıyor.

        15

        Terminator Serisi (1984...)

        Günümüzde çokça konuşulan, yapay zekaya sahip makinelerin insanlığı ele geçirmesi konusunu en iyi işleyen filmlerden biri olan Terminator, devam filmiyle daha da büyük başarı yakaladı. Sinema tarihinin en çok izlenen pek çok filminde olduğu gibi James Cameron'un imzasını taşıyan yapımda, Arnold Schwarzenegger'in unutulmaz T800 performansını da es geçmemek gerek. Robotlara karşı savaş veren bir grup direnişçinin mücadelesinin anlatıldığı yapımda, robotlar geçmişe dönüp direniş liderinin annesi Sarah Connor'ı öldürerek John Connor'ın doğmasını engellemeyi ve bu şekilde savaşı kazanmayı planlar. Bu görev için Terminator adı verilen bir android geçmişe gönderilir...

        16

        Bonus: Japon İşi (1987)

        Kemal Sunal ve Fatma Girik'in başrollerini paylaştığı Japon işi'nde, aşık olduğu Başak'ı mafya babasının elinden kurtarmak için Japon arkadaşının göndermiş olduğu ve Başak'ın birebir kopyası olan robotu kullanan Veysel, gerçek Başak'ı Deli Dilaver'in elinden kurtarır... Kartal Tibet'in yönettiği yapımın senaryosu, 300'den fazla dizi ve filmin senaryosuna imza atan Erdoğan Tünaş'a ait.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ