Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yardımcı doçentler doçent olacak mı?

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın imzasını taşıyan teklif ile yardımcı doçentlik kaldırılıyor. Üniversitelerde halen görev yapan yardımcı doçentler, “doktor öğretim görevlisi” olacak.

        ASKER ÇIKIYOR

        Teklifle, Genelkurmay’ın seçtiği temsilciler Üniversitelerarası Kurul’dan çıkarılacak. Üniversitelerarası Kurul bünyesinde yönetim kurulu oluşturulacak. Üniversitelerarası Kurul, Yükseköğretim Kurulu’na üye seçmek dışındaki görevlerini yönetim kuruluna devredebilecek.

        DOKTORA DİLDE 55 PUAN KOŞULU

        Gazete Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre yardımcı doçentlik için jüri huzurunda kendi bilim dalında 150-200 kelimelik bir çeviriyi kapsayan dil sınavı yapılırken, doktor olmak için merkezi sınavdan 55 almak yeterli olacak.

        REKLAM

        DOÇENTLİK SINAVI KALDIRILIYOR

        5 kişilik jüri önünde yapılan doçentlik sözlü sınavı kaldırılıyor. Üniversitelerarası Kurul, adayların yeterli yayın ve çalışmaya sahip olup olmadığına bakarak doçentlik yeterlik belgesi verecek. Kurul, dışarıdan başvuranlara da doçentlik yeterlik belgesi verebilecek.

        Üniversite yönetim kurulları, doçent ataması için başvuran kişinin çalışmalarını jüri marifetiyle inceleyerek rapor hazırlayacak. Doçentlik atamasını rektör yapacak. Yayın ve eser incelemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

        HAFTADA 12 SAAT DERS VEREBİLECEKLER

        Üniversitelerde yardımcı doçent olarak görev yapanlar, başka bir işleme gerek kalmaksızın “doktor” olacak. Bunlardan doçent olmak isteyenler yeni düzenleme kapsamında, sınava girmeksizin, Üniversitelerarası Kurul’un belirleyeceği kriterleri karşılamaları durumunda doçent olacak. Öğretim üyeleri arasında “doktor” unvanlı akademisyenler de alınıyor. Doktorasını tamamlayanlar, üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi halinde haftada azami 12 saat ders verebilecek.

        REKLAM

        DÖNÜŞ YOLU DARALIYOR

        Yükseköğretim kurumlarından, mahkeme veya disiplin kararlarıyla çıkarılanlar hariç olmak üzere herhangi bir nedenle kendi isteği ile ayrılan öğretim üyelerinin kadro koşulu aranmaksızın tekrar aynı kurumlarına dönmesine imkân sağlayan yasa hükmü ise değiştiriliyor. Bu kişiler ancak durumlarına uygun kadro bulunması halinde tekrar ayrıldıkları kurumlarına dönebilecek.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ