Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Uçaklar ne kadar hijyenik, ebola virüsü, airport, thy

        Güntay ŞİMŞEK / Airport / HT CUMARTESİ

        Uçaklar her gün, çeşitli ülkelerden değişik kültürlere ait binlerce yolcuyu ağırlayan kapalı mekânlar. Her sefer öncesi temizlikleri yapılarak uçuşa hazırlanırlar. Ancak ebola virüsünün tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte ciddi bir hijyen tartışması başladı. Özellikle virüsün Avrupa’da olduğu gibi Amerika’da da yayılması, uçakların hijyenini gündeme getirdi. Bazı yolcuların havayollarına ait battaniye, çorap, diş fırçası gibi eşyalara güvenmeyip özel eşyalarını uçağa almak istemesi, konuya bir başka boyut kazandırdı. Çünkü şirketler, bu duruma karşı çıkıyor. Son olarak Amerika’da yaşanan bir olayla tartışma iyice alevlendi. El bagajı dışında, özel eşyalarının olduğu bir çantayla uçağa binmek isteyen bir yolcuya izin verilmedi ve yolcu uçağını kaçırdı. Peki, ebola benzeri temasla geçen virüslerden nasıl korunabiliriz?

        KOLONYALI MENDİLLE UÇUN

        Ebola virüsüyle ilgili haberleri sıkı takip eden yolcular, yerden 12 bin metre yüksekte bu virüsten korunma derdine düştü. Ancak alınan tedbirler, hastalıklardan yolcuları ne kadar koruyabilir? Bu sorunun cevabını ise yine Amerikalı biyologlar yaptıkları çalışmalarla veriyor. Drexel Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Gareth Ehrlich’e göre olay kullanım alanlarının temizlenmesinde bitiyor. Doktor Ehrlich, koltuğa oturmadan önce koltuğun dezenfekte edilip edilmediğinin öğrenilmesinin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü masaya, kolçaklara veya LCD ekrana yapılan her temasta insanlar üzerindeki bazı bakterileri bu materyallere bırakırlar. Bu yüzden bu bilgiyi öğrenmeniz oldukça önemli. Eğer bu durumu öğrenemiyorsanız, yanınızda getirdiğiniz kolonyalı mendille en azından koltuğun üzerini silin.

        YANINIZDAKİ YOLCUYA DİKKAT!

        Auburn Üniversitesi mikrobiyologları uçaklardaki bakterilerin her zaman var olduğunun altını çizerek sadece koltuklara değil, yanınızda uçan yolculara da dikkat çekiyor. Yolcular tedirgin ancak şu ana kadar sadece Delta Havayolu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. “Koltuklarımız temiz” savunması yapan havayolu, koltukların her yolculuktan sonra dezenfekte edildiğini, yani yolcuların yanlarında kendi hijyen eşyalarının getirmesine gerek olmadığını belirtti. Delta’nın bir sonraki planı ise uçak koridorlarının vakumlanması ve koltukların temizlendikten sonra naylon ile kaplanması olacağı ifade edildi. Böylece yolculara, o koltuğa ilk kez oturduğu hissi verilecek ve hijyeninden şüphelenmemesi için güven tazelenmiş olacak.

        Türkiye’nin turizmi nasıl kurtulur?

        Türkiye’ye gelen turist sayısı her geçen yıl artıyor, ancak rakiplerinin gerisinde kalıyor. Ayrıca henüz yeterli seviyede olmasa da yurtdışına çıkan Türk turistlerin sayısı da azımsanmayacak kadar yükseldi. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Airport programımda bu haftaki konuğum... Türkiye’nin turizmde neler yapması gerektiğinden kış aylarında hangi ülkelerin gözde olduğuna uzanan keyifli sohbetimizi pazar günü 16.15’te Habertürk TV’de izleyebilirsiniz. Diğer konuları ise şöyle; dünyanın ilk savaş pilotu Sabiha Gökçen’den Kuzey Amerika’yı uçarak geçen Amelie Earhart’a, havacılığın altın kadınları... Dünyanın en seçkin havayolları ve THY’nin özel yolcu salonları ve Airport’un Selanik’teki turu ikinci bölümüyle ekranlarda olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ